Tilskud til energirenovering? Se om du kan få tilskud

Står du overfor en forbedring i din bolig, som nedsætter dit el- eller varmeforbrug, kan du måske få tilskud til energirenoveringen. Her får du alle detaljer om Bygningspuljen.

Efterisolering, nye vinduer eller måske et nyt fyr? Der er mange måder at forbedre boligens energiforbrug på, og nogle af dem kan du få tilskud til. Bygningspuljen kan give tilskud til din energirenovering og således hjælpe dig med at nedsætte forbruget.

Her i artiklen gør vi dig klogere på, hvordan du får fingre i den økonomiske håndsrækning, hvis du skal energirenovere din bolig.

Hvad kan du få tilskud til i forbindelse med et byggeri?
Se listen: Det kan du få tilskud til ved energirenovering


Det tidligere energitilskud var betalt af energiselskaberne, men den aftale udløb med udgangen af 2020. Bygningspuljen blev etableret som erstatning for energitilskuddet som led i en samlet klimaaftale med bred opbakning i Folketinget.

Puljen er en måde at motivere folk til at gennemføre energibesparende projekter i deres bolig, og på den måde bidrage til at gøre en positiv forskel for klimaet ved at udlede mindre CO2.

Faktisk forventer Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet at Bygningspuljen samlet set vil nedbringe CO2-udledningen med 700.000 ton i 2030.

Et tilskud fra Bygningspuljen gør det mærkbart billigere at energirenovere hjemmet, og samtidig får du en lavere varmeregning.

Tilskuddet er tilmed skattefrit for private boligejere.

Tilskud til energirenovering – helt kort

  • Du skal søge, før du går i gang med projektet, ellers får du afslag.
  • Du kan få tilskud til de energiforbedringer, der er angivet af Energistyrelsen. Typisk større projekter som udskiftning af vinduer, fyr og efterisolering.
  • Puljens midler er begrænsede og uddeles efter først-til-mølle-princippet, så søg så snart du kan.
  • Du får ikke tilskud til "gør-det-selv"-projekter. Forbedringerne skal udføres af en virksomhed.
  • Der skal foreligge et energimærke for boligen eller bygningen.
  • Tilskuddet bliver fastsat på baggrund af typen af dine forbedringer og størrelsen af dem, og udbetales efter projektet er afsluttet.
  • Du kan få gratis rådgivning om tilskud til energirenovering og boligforbedringer generelt hos SparEnergi.dk, energiselskaberne og virksomheder som Energikoeb.dk.

Sådan fungerer energitilskuddet fra Bygningspuljen

I klimaaftalen fra 2020 er der samlet afsat 2,3 milliarder kroner til Bygningspuljen, og i 2021 bliver der uddelt maksimalt 675 millioner kroner.

Puljen har begrænsede midler, og tilskuddene bliver uddelt efter først-til-mølle-princippet. Derfor kan det ikke betale sig at sidde på hænderne, hvis man går med overvejelser om at energirenovere.

Du kan følge med i, hvordan det går med puljen på Energistyrelsens hjemmeside SparEnergi.dk. Her kan du også skrive dig op til et nyhedsbrev, hvis du gerne vil have direkte besked, når Bygningspuljen åbner for ansøgninger.

Et lån til energirenovering kan betale sig selv hjem – og mere til. Forstå hvorfor herunder.
Lån til en energirenovering? Derfor er det en god idé

Tilskuddets størrelse afhænger af, hvilke forbedringer du foretager og størrelsen af forbedringerne.

Du kan finde en Tilskudsberegner på Energistyrelsens hjemmeside, som kan give dig et overslag over, hvad du kan få i tilskud, hvis du opfylder kravene, og der stadig er penge i puljen.

Vidste du, at du kan få gratis energirådgivning i forbindelse med energirenovering?
Læs her, hvordan du får gratis eksperthjælp til byggeprojektet

Som noget nyt i tilskuddet fra Bygningspuljen, skal forbedringerne udføres af en virksomhed. Selvom du er en kyndig handyman, skal du altså have fat i professionelle for at kunne få tilskud.

Du må dog gerne købe materialer ind til projektet.

Det kan under alle omstændigheder være en fordel at hyre en håndværker eller entreprenør til projektet, da mange af dem har erfaring med at søge tilskud. Det letter processen for alle parter, og du slipper for at stå alene med ansvaret.

Ansøg først om tilskud, byg sidst

Har du besluttet at udskifte vinduerne og måske fået et godt tilbud, er det fristende at slå til med det samme. Der er det vigtigt med lidt is i maven. Du har nemlig kun mulighed for at få tilskud fra Bygningspuljen, hvis du søger, før du påbegynder projektet.

Er tilskuddet til energirenovering ikke nok til at dække omkostningerne?
Læs, hvor meget det koster at låne til boligforbedringer her

Ansøgningen skal beskrive energiforbedringerne, og du skal have et anvendeligt energimærke for boligen eller bygningen. Energimærket bliver brugt til at hente tekniske informationer om bygningsdele og konstruktioner, som Bygningspuljen benytter til at vurdere ansøgningen og tilskuddets størrelse.

Du skal vælge hvilke forbedringer, du søger tilskud til, og hvilket energiniveau du renoverer til. Det kan for eksempel være, at du skifter varmekilde til en varmepumpe, og der gør det en forskel for tilskuddet, om du vælger en A++ eller A+++ varmepumpe.

Energimæssigt bedre løsninger giver nemlig et større tilskud.

Husk i den forbindelse, at du ud over tilskuddet fra Bygningspuljen kan gøre brug af håndværkerfradraget til udførelsen af projektet og derved spare op til 15.000 kr. yderligere.

Når projektet er afsluttet, sender du en ansøgning om udbetaling af tilskuddet til Bygningspuljen med dokumentation for udført arbejde, og så bliver tilskuddet udbetalt til dig.

CTA_1200x600_Energi Plus lån_2.jpg

Sådan søger du om tilskud

Ansøgningen om tilskud fra Bygningspuljen foregår online via en ansøgningsportal, som du finder på Energistyrelsens hjemmeside.

Der bliver åbnet for ansøgninger i løbet af første kvartal af året, og Bygningspuljen modtager ansøgninger, så længe der er penge i puljen.

Hvilken varmekilde skal du vælge til din bolig?
Der er meget at vælge i mellem, så vi guider til den bedste varmekilde for dig lige her

Hvis din ansøgning bliver afvist, fordi der ikke er flere penge i puljen dét år, kan du søge igen året efter.

Hvis du går med overvejelser om at ansøge om tilskud, kan du forberede din ansøgning ved at gøre følgende:

  • Gør dig klart, hvad du vil energirenovere og snak eventuelt med en energirådgiver, så du får mest ud af din investering.
  • Tjek, om du har et energimærke, og er du i tvivl, kan du undersøge det på denne side.
  • Hvis ikke der findes et energimærke, skal du have lavet ét, og du kan faktisk få tilskud til energimærkning gennem Bygningspuljen - læs mere her.
  • Du kan starte en samtale med håndværkere og entreprenører, men ikke underskrive en aftale, før Bygningspuljen har givet tilsagn om tilskud.