Bolig 05.09.2019
Tekst: Adam Villaume Foto: iStock

Tilskud til energirenovering? Sådan får du en økonomisk håndsrækning


Står du overfor en forbedring i din bolig, som nedsætter dit el- eller varmeforbrug, kan du måske få tilskud til energirenoveringen. Her får du alle detaljer om energitilskuddet.


Efterisolering, nye vinduer eller måske et nyt fyr? Der er mange måder at forbedre boligens energiforbrug på, og nogle af dem kan du få tilskud til. Energitilskuddet til energirenovering udbetales af energiselskaberne, og hjælper dig således med at nedsætte forbruget.

Her i artiklen gør vi dig klogere på, hvordan du får fingre i den økonomiske håndsrækning, hvis du skal energirenovere din bolig. 

Hvad kan du få tilskud til i forbindelse med et byggeri?
Se listen: Det kan du få energitilskud til ved et byggeprojekt

Det kan virke paradoksalt, at virksomheder, som lever af at sælge energi, giver dig penge for at købe mindre, og grunden til tilskudsordningen til energirenovering skal da også findes på Christiansborg. Det fortæller Maria Carlsen, der er kommunikationschef i AB Gruppen, som er et landsdækkende netværk af håndværkere, der blandt andet driver sitet Energihjem.dk.

»Det er en kæmpe, politisk maskine, hvor man sammen med energiselskaberne har forhandlet sig frem til, at de skal spille en rolle i at nedsætte CO2-forbruget,« siger Maria Carlsen.


Sådan fungerer energitilskuddet til energirenovering

Energiselskaberne skal opfylde en årlig kvote for energibesparelser, som de faciliterer gennem tilskuddet til energirenovering. Ved at yde tilskud til energiforbedringer i virksomheder og private hjem, "køber" energiselskaberne besparelsen, som de indberetter til myndighederne for at opfylde deres kvote.

Et lån til energirenovering kan betale sig selv hjem – og mere til. Forstå hvorfor herunder.
Lån til en energirenovering? Derfor er det en god idé

Størrelsen på kvoten fastsættes af myndighederne og svinger fra selskab til selskab. Energiselskaberne betaler et beløb pr. sparet kilowatttime, og der kan være ret stor forskel på, hvor meget selskaberne giver i energitilskud til boligforbedringer, så det er en god idé at tjekke priserne, før du søger.

Du kan finde en liste over energiselskabernes aktuelle tilskud pr. kilowatttime på Energihjem.dk.

Du kan frit vælge, hvilket energiselskab du søger energitilskud hos, for du behøver ikke være kunde hos selskabet for at få hjælp til dit projekt. Nogle energiselskaber kræver, at eventuelt håndværksarbejde og installation udføres af autoriserede håndværkere og entreprenører, så det er en god idé at tjekke op på, før du søger.

Vidste du, at du kan få gratis energirådgivning i forbindelse med energirenovering?
Læs her, hvordan du får gratis eksperthjælp til byggeprojektet

Det kan under alle omstændigheder være en fordel at hyre en håndværker eller entreprenør til projektet, da mange af dem har erfaring med at søge tilskud til energirenoveringen hos energiselskaberne, og typisk ansøger for dig. Det letter processen for alle parter, og du slipper for at stå alene med ansvaret.

Ønsker du selv at udføre håndværksarbejdet, skal du være opmærksom på de generelle byggeregler, som i nogle tilfælde kræver autoriserede håndværkere eller installatører.


Ansøg først om tilskud, byg sidst

Har du besluttet at udskifte vinduerne og måske fået et godt tilbud, er det fristende at slå til med det samme. Der er det vigtigt med lidt is i maven. Du får nemlig kun energitilskud til boligoptimeringerne, hvis du søger, før du påbegynder projektet.

»Det er  vigtigt, at du søger energitilskuddet til energirenoveringen, før du bestiller de nye vinduer. Du kan få en forhåndsgodkendelse på tilskuddet ved at udfylde en skabelon online hos eksempelvis energiselskaberne selv,« lyder opfordringen fra Maria Carlsen.

Er tilskuddet til energirenovering ikke nok til at dække omkostningerne?
Læs, hvor meget det koster at låne til boligforbedringer her

Ansøgningen skal beskrive energiforbedringerne, og du skal vedlægge billeder af, hvordan boligen ser ud nu, altså “før-billeder”. Når projektet er færdigt, vedlægger du igen billeder, så du kan dokumentere, at vinduerne er skiftet, fyret skiftet ud eller taget er blevet isoleret. Sammen med billederne sender du alle relevante kvitteringer og eventuelt en faktura for udført arbejde.

Husk i den forbindelse, at du ud over energitilskuddet kan gøre brug af håndværkerfradraget til udførelsen af projektet, og derved spare op til 15.000 kr. yderligere.

Når projektet er afsluttet, og energiselskabet har modtaget alle relevante dokumenter og billeder, bliver energitilskuddet udbetalt til dig.


Spar penge med tilskud til energirenovering 

Størrelsen af energitilskuddet hænger direkte sammen med den fremtidige besparelse på din energiregning. På Energistyrelsens hjemmeside kan du finde et opdateret katalog over de fastsatte standardværdier for konkrete forbedringer.

Energistyrelsens standardværdier giver dig mulighed for at regne ud, hvor mange kilowatttimer du sparer med energiforbedringerne. Du kan sågar regne besparelsen ud på hjemmesiden for standardværdier ved at klikke på lommeregner-ikonet ud for en konkret forbedring. Sammen med energiselskabernes oplyste tilskudssatser, kan du regne ud, hvad du kan forvente i energitilskud.

Ifølge Maria Carlsen fra AB Gruppen er det dog en god idé at tjekke energistyrelsens standardværdier, inden du sætter dine forventninger til tilskuddet for højt.

»Rigtig mange bliver overraskede over, hvor lidt de får udbetalt, hvis de for eksempel skifter vinduer og døre, men det er klart, at skifter du varmeanlæg fra olie til fjernvarme, har du en større kilowatttime-besparelse, og dermed får du et større tilskud,« forklarer Maria Carlsen.

Hvis du eksempelvis udskifter 20 kvadratmeter vinduer til A-vinduer, og du opvarmer boligen med fjernvarme, vil det give en besparelse på 5.550 kilowatttimer. Hos energiselskaberne kan du for øjeblikket forvente et tilskud på mellem 20 og 37 øre pr. kilowatttime, svarende til mellem 1.110 og 2.053,50 kr.

Hvilken varmekilde skal du vælge til din bolig? 
Der er meget at vælge i mellem, så vi guider til den bedste varmekilde for dig lige her


Energitilskud til renovering – helt kort

  • Du skal søge, før du går i gang med projektet, ellers får du afslag.
  • Du kan få tilskud til de energiforbedringer, der er angivet af Energistyrelsen. Typisk større projekter som udskiftning af vinduer, fyr og efterisolering.
  • Du behøver ikke være kunde hos det energiselskab, du søger energitilskud hos.
  • Energiselskaberne giver forskellige beløb i tilskud, så undersøg markedet.
  • Du skal lægge før-billeder ved ansøgningen.
  • Du skal sende alle relevante kvitteringer, faktura og efter-billeder til energiselskabet, når projektet er slut.
  • Tilskuddet bliver fastsat på baggrund af din energibesparelse, målt i kWh, og udbetales efter projektet er afsluttet.
  • Du kan få gratis rådgivning om tilskud til energirenovering og boligforbedringer generelt hos energiselskaberne.