Bolig 05.09.2019
Tekst: Niels Friis Foto: Colourbox

Sådan får du det bedste lån til en energirenovering


Et lån til en energirenovering kan være en effektiv vej til en lavere energiregning. Her i artiklen får du hjælp til at finde det bedste lån til en energirenovering.


En energirenovering kan være en bekostelig affære, så medmindre du har en opsparing at trække på, skal du finansiere det på anden vis.

Læs også: Peder og Sisse har smidt en halv million i en boligrenovering: »Isoleringen var gamle tilbudsaviser«

Der er mange muligheder, hvorfor du skal læse med her, hvor vi fortæller, hvordan du finder det bedste lån til en energirenovering.

Når der er tale om et lån til en energirenovering, kan der ligge et potentiale i, at den besparelse, du opnår på energiregningen, kan være med til at finansiere dele af afbetalingen på lånet.

Det skyldes, at energirenoveringen kan være med til at skabe en besparelse på energiregningen, og den besparelse kan være med til at dække nogle af udgifterne til lånet.

Tager vi eksemplet fra artiklen her, endte en boligejer i i Virum med at kunne spare omtrent 15-16.000 kroner årligt på energiregningen til opvarmning og varmt vand.

De 15-16.000 kroner, der tidligere gik til en høj energiregning, kunne altså potentielt gå til afbetalingen af lånet til energirenoveringen. Lægger du så oven i, at en bolig gennemsnitligt bliver 50.000 kroner mere værd for hver energimærke, boligen forbedres, så er et lån til en energirenovering ikke nødvendigvis en særlig stor udgift.

Læs også: Hvordan får jeg det bedste lån?


Find det bedste lån

Nå, hvordan finder du så det bedste lån?

Vil du optage et privatlån? Klik her. 

En energirenovering af din bolig kan sagtens gå hen og blive en god investering for dig. I alt kan de besparelser, du opnår på en lavere energiregning, blive større end de udgifter, der har været til energirenoveringen.

»Det kan sagtens give god mening at låne til en energirenovering. Jeg vil faktisk sige, at der kan være direkte fornuft i det, fordi det kan blive en investering,« siger Jesper Schou-Nielsen, privatlånsansvarlig hos Santander Consumer Bank. 

Kig på ÅOP og løbetid

For at finde det billigste lån til din energirenoveringen, skal du kigge på lånets ÅOP. ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent, og begrebet fortæller dig, hvor meget det årligt koster dig at have lånet udtrykt som en procentdel af det samlede lånebeløb.

Jo lavere ÅOP, jo billigere lån, hvis du sørger for at sammenligne forskellige lån med samme lånebeløb og samme løbetid.

Læs også: 10 trin til et godt privatlån

Ved et lån er det desuden altid vigtigt at kigge på, hvor lang løbetiden på selve lånet er – altså hvor lang tid du skal bruge på at betale lånet tilbage.

»Ved et lån til en energirenovering vil jeg sige, at løbetiden er mindre vigtig. Låner man til en ferie, er det meget vigtigt, at man overvejer, hvor lang tid man vil betale af på lånet til ferie, men betaler man af på en hulmursisolering over mange år, er det knap så problematisk, fordi det er noget, man har købt og har glæde af i mange år. Man skal selvfølgelig huske på, at lånet alt i alt bliver dyrere at betale tilbage,« siger Jesper Schou-Nielsen.

»Det kan sagtens lade sig gøre at have lidt længere løbetider på lån til energirenovering, men man skal bare huske, at det så tager længere tid, før investeringen har tjent sig hjem,« siger han.

Han anbefaler, at du kigger grundigt på, om den energirenovering, du vil have foretaget, stadig er en positiv faktor for din energiregning, når lånet er betalt tilbage.


Hvad sparer du?

Den privatlånsansvarlige råder dig også til at sammenholde omkostningerne ved lånet med den potentielle besparelse, energirenoveringen kan give på din varmeregning.

»Kig på, hvad du potentielt sparer om måneden på din varmeregning efter energirenoveringen. Hold det op imod, hvad du betaler om måneden for dit lån,« siger Jesper Schou-Nielsen.

»Hvis du betaler 1.000 kroner om måneden for et lån til en energirenovering, men samtidig sparer 600 kroner om måneden på din varmeregning, koster det dig kun 400 kroner pr. måned at få foretaget den energirenovering. Når du så har betalt lånet ud, sparer du stadig de 600 kroner om måneden på din varmeregning,« siger han.


Mulighed for energilån

Når du skal låne til en energirenovering eller i det hele taget et projekt, der kan gøre din bolig mere grøn, kan du hos nogle låneudbydere tage et såkaldt energilån. Det er et lån, som typisk har en lavere rente, fordi banken løber en lavere risiko ved at låne til en energirenovering frem for så meget andet. 

I mange banker kan du tage et energilån uden at være kunde i forvejen, og du kan låne til mange forskellige "grønne" projekter.

Et hurtigt kig på forskellige bankers hjemmesider viser, at du blandt andet kan låne til følgende ting:

  • Anskaffelse af bil i økonomiklasse A eller B
  • Anskaffelse af energirigtige hvidevarer
  • Efterisolering
  • Solceller
  • Varmepumpe
  • Jordvarme
  • Udskiftning af kedelanlæg
  • Udskiftning af døre og vinduer
  • Nyt tag
  • Nye elinstallationer

»Du skal kigge på, om energilånet er mere end et label. Det vil sige, at du skal kigge på priserne på lånet, så du er sikker på, at det fornuftbetonede formål også afspejler sig i en god – og lavere – pris,« siger Jesper Schou-Nielsen.