Derfor skal du energirenovere: Tjen 50.000 kroner på energimærkning

Find ud af, hvor meget du kan spare – eller måske endda tjene – ved at energirenovere din bolig.

Hvorfor er min varmeregning så høj?

Har du nogensinde haft den tanke, når du har kastet blikket på varmeregningen, så er du helt sikkert ikke alene.

I denne artikel får du en masse grunde til, at det kan være en rigtig god idé med en energirenovering af boligen.

Hvordan du kan gøre din bolig 50.000 kroner mere værd ved hjælp af energirenovering, bliver du klogere på længere nede i artiklen.

CTA - Nyhedsbrev tilmelding3.png

Hvorfor skal du energirenovere boligen?

Lad os først lige give dig 6 gode grunde til, at det i det hele taget er en god idé med energirenovering af en bolig:

  1. En lavere varmeregning
    Vælger du at energirenovere, vil din bolig tabe mindre varme, og dermed vil du spare penge på varmeregningen.
  2. Et sundere indeklima
    Din bolig vil blive mere tæt – og boligens indeklima vil blive bedre, hvis du laver energiforbedringer.
  3. Mere moderne hjem
    Fordi energirenovering ofte sker i forbindelse med anden renovering i hjemmet, bliver din bolig mere moderne og tidssvarende.
  4. Ingen træk og kulde
    Fordi boligen er mere tæt, vil du også opleve mindre træk og kulde, så det er rarere at være i boligen.
  5. Øget salgsværdi
    En energirenovering – og et bedre energimærke – kan være med til at øge din boligs salgspris.
  6. Klimavenlig bolig
    Når boligen kræver mindre energi, bruger I mindre CO2, hvilket gavner klimaet, og gør dig mindre afhængig af fossile brændstoffer.
CTA_1200x600_Energi Plus lån_1_vs2.jpg

Hvordan skal du energirenovere?

Hvad der bedst kan betale sig at energirenovere i din bolig, er ofte forskelligt fra hus til hus. Men to ting er vigtige at se på i forhold til at få mest ud af din energirenovering; varmeforsyningen og boligens isolering.

Sådan lyder meldingen fra Line Kold, som er fuldmægtig i Energistyrelsen.

»Hvad der bedst kan betale sig, kan ses fra flere forskellige vinkler. Hvis I har det koldt i boligen, kan en energirenovering hjælpe på det. Indeklimaet kan forbedres, og I kan få bugt med en høj energiregning og gøre huset mere værd. Vi ser også, at klimabevidsthed og miljøhensyn begynder at veje tungere for boligejerne,« fortæller hun.

Læs den personlige historie om Peder og Sisse, der er gået all-in på boligrenovering.
Peder og Sisse har smidt en halv million i en boligrenovering: »Isoleringen var gamle tilbudsaviser«

Især i ældre boliger og huse med elopvarmning eller oliefyr kan der være meget at hente ved at lave nogle få energiforbedringer, både hvad angår komfort, indeklima og besparelser.

»Hvis man har penge på kontoen eller mulighed for at få et fornuftigt lån, så kan det hurtigt blive en god investering at reducere energiforbruget, da du formodentlig kan spare mere på energiregningen, end du skal betale i renter pr. måned,« siger Line Kold.

Forbedr din boligs energimærkning – og tjen penge

"... Og boligen har energimærkning "C"..."

Hvis du nogensinde har set Hammerslag på DR1, har du helt sikkert hørt Frode Munksgaard, Peter Ingemann eller Christian Degn oplyse de gættende ejendomsmæglere om den konkrete boligs energimærkning.

I Danmark er det nemlig lovpligtigt, at bygninger er energimærket, og mærkningen rangerer fra A til G. A2020, A2015, A2010, B, C, D, E, F og G hedder energimærkerne, hvor A-mærkerne er bedst, og G er dårligst.

Formålet med energimærkningen, som Energistyrelsen står bag, er både at synliggøre energiforbruget i den enkelte bolig, og at gøre det muligt for potentielle købere at sammenligne forskellige boligers energimærkning. I forbindelse med energimærkning, udarbejdes der en rapport, som fortæller om de muligheder, der er for at spare energi i bygningen. Denne kan man med fordel tage udgangspunkt i, hvis man har købt et ældre hus, der trænger til en energirenovering. 

Der er krav om, at en bolig er energimærket ved:

  • Salg eller udleje
  • Nybyggeri
  • Offentlige bygninger over 250 m2

Din boligs energimærke afgør salgsprisen

Energimærkningen af boliger har en også sideeffekt for dig.

»Energimærket har en stor betydning for salgsprisen på en bolig. Gennemsnitligt siger man, at salgsprisen stiger 50.000 kroner for hver energimærkeklasse, en bolig rykker op,« siger Line Kold.

»Generelt har energimærkning vundet indpas. For boligkøbere får ordningen mere og mere fokus,« siger hun.

En undersøgelse fra Energistyrelsen, som Copenhagen Economics har foretaget, bekræfter det. Desto bedre energimærkning, desto højere salgspris.

En boligs energimærke påvirker ganske enkelt salgsprisen – selv når der tages højde for andre bolig- og salgskarakteristika. Den gennemsnitlige gevinst af at energiforbedre boligen bare én energiklasse er ifølge undersøgelsen ca. 50.000 kr.

Et G-mærket hus, der forbedres til E (to klasser) kan således sælges 113.000 kr. dyrere end før energirenoveringen, viser undersøgelsen.

Så prisen får altså et nøk opad, hvis du forbedrer din boligs energimærkning.

Det skyldes, at mere end hver anden boligkøber har særligt øje på energimærket, når de kigger på bolig. I undersøgelsen tilkendegiver over 50 procent af de adspurgte i høj eller nogen grad, at boligens energimærkning havde en betydning for deres boligkøb. Kun under hver femte mente, at det slet ikke havde nogen betydning, da de købte bolig.

Selvfølgelig kan det have påvirkning på varmeregningen, hvilke vaner du har i dit hjem i forhold til dit energiforbrug, men din boligs ydre er det, der har størst effekt på din varmeregning. Derfor er din boligs klimamæssige tilstand af afgørende betydning, hvis du vil sælge boligen.

Ifølge Energistyrelsen kan de fleste huse flyttes fra energimærke G til C for et beløb omkring 300.000 til 500.000 kroner.

Vidste du, at du kan få uvildig og gratis rådgivning i forbindelse med energirenovering? Se hvordan i vores guide herunder.
Sådan får du gratis rådgivning til din energirenovering

Spørger man en af de mennesker, som færdes hjemmevant i boligmarkedet, er energirapporterne om boligens energitilstand vigtig – men ikke det væsentligste, når du spørger potentielle købere.

»Først og fremmest er beliggenheden og typen af boligen det vigtigste. Hernæst følger pris, størrelsen på boligen, størrelsen på grunden og tilstandsrapporten. Først derefter kommer øvrige økonomiske og juridiske forhold samt energiattesten,« lyder det fra Preben Merrild Angelo, direktør i RealMæglerne og BoligOne.

Energirenovering i praksis: Sådan forbedrer du boligens energimærkning

Ét er, hvor meget du kan tjene på at forbedre din boligs energimærkning. Noget helt andet er, hvordan du gør det, og hvor meget du har mulighed for at øge din bolig energimærkning. Det får du svar på her.

Lad os starte med et konkret eksempel på en energirenovering fra den virkelige verden. Eksemplet herunder er fra Videncenter for Energibesparelser i Bygninger.

På Skodsborgvej i Virum ligger en murermestervilla fra 1927. Et klassisk enfamiliehus opført i røde mursten med rødt tegltag. Murermestervillaer, som der findes omtrent 71.000 af i Danmark, har typisk energimærke D eller E, men den konkrete villa her havde inden energirenoveringen energimærke G – altså den dårligste.

En af de store syndere var murermestervillaens første sal. Da den nærmest var uden isolering og meget utæt, trak det meget på førstesalen, og det var ikke rart at opholde sig der. Desuden var førstesalen så godt som umulig at varme op. Familien, der netop var flyttet ind i villaen, kastede sig derfor ud i en energirenovering af boligen.

Overvejer du at købe et hus, men mangler du penge til udbetalingen?
Læs, hvordan du får et attraktivt lån til udbetalingen af huset

Eksempel: Energirenovering af murermestervilla

Her vil vi fremhæve nogle af de ting, der gjorde en stor forskel i murermestervillaen.

Opsætningen af en stor omgang dampspærre på førstesalen gjorde førstesalen tæt.

Efterisolering med blandt andet 150 millimeter isolering under førstesalens skråvægge bidrog også til energirenoveringen, ligesom yderligere isolering af murene også blev foretaget.

Villaen blev altså gjort mere tæt og isoleret, men det stiller samtidig større krav om udluftning. I denne sag blev den udfordring løst ved at installere et ventilationsanlæg. En ældre gaskedel blev også udskiftet med en nyere model, og der blev etableret solvarme til opvarmning af det varme vand.

En anden vigtig del af energirenoveringen var installeringen af nye elektroniske termostatventiler på radiatorerne. De gør, at temperaturen i husets opholdsrum hele tiden er på det ønskede niveau. Ved hjælp af de elektroniske termostatventiler kan temperaturen i de enkelte rum automatisk sænkes om natten, eller når familien er på arbejde. I det nye gasfyr er der også et vejrkompenseringsanlæg, der sørger for, at der ikke bruges mere gas end allerhøjest nødvendigt på at varme huset op.

4 tips til at sikre gevinst ved boligforbedringer og energirenovering.

Resultatet af energirenoveringen?

I 2010 fik huset energimærke G. Efter den omfattende energirenovering, som kostede familien omtrent 330.000 kroner, ligger huset på energimærke D – altså tre kategorier bedre end inden renoveringen.

Samtidig halverede familien deres årlige energiforbrug til opvarmning og varmt vand, så det nu ligger på omkring 16.000 kroner.

Huset blev derudover mere komfortabelt og rart at opholde sig i.

Det konkrete eksempel her er på mange måder et ret typisk eksempel på de 3 overordnede steps, som en energirenovering omfatter, og som gør den største forskel.

Vil du låne til energirenovering? Se, hvad dit lån vil koste med vores låneberegner

Energiforbedringer af den såkaldte klimaskærm

Når man taler om energirenovering af en bolig, hører man ofte om klimaskærmen. En boligs klimaskærm er det, der adskiller ude fra inde – ydervægge, døre og vinduer og tag. I et typisk hus forsvinder 29 procent af varmen ud gennem væggene, 15 procent ud af taget og 15 procent ud af vinduerne, så der kan være rigtig meget at hente i forhold til energiforbedring på lige præcis klimaskærmen.

Energirenovering af vinduer er en af de mest effektive forbedringer, man kan lave på en bolig.
Se, om vinduerne i din bolig bør skiftes for at spare penge på varmeregningen

Energirenovering af klimaskærm omfatter typisk:

  • Isolering af loft
  • Isolering af etageadskillelse
  • Isolering af ydervægge
  • Hulmursisolering
  • Udskiftning eller energiforbedring af vinduer

Energiforbedringer af installationer

I mange boliger kan man spare på energiregningen ved at få lavet et regelmæssigt servicetjek eller udskiftning af det gamle olie- eller gasfyr. Etablering af solvarme- eller solcelleanlæg kan desuden være med til at reducere behovet for at få tilført energi udefra.

Energirenovering af installationer omfatter typisk:

  • Isolering af varme- og varmtvandsrør
  • Installation af solcelleanlæg
  • Udskiftning af cirkulationspumper
  • Installation af automatik på varmeanlægget
  • Udskiftning af olie- eller gaskedler

Hvordan kan du selv energiforbedre dit hjem?

Sidste element er de vaner, som I selv kan ændre, og som energirenoveringen kan være en kærkommen lejlighed til at få kigget i sømmene.

Hvis I gerne vil energiforbedre jeres hjem, så er der en række lette huskeregler, som kan have stor indflydelse på varmeregnen: 

  • Vær opmærksom på dine energivaner, og sluk dine elektriske apparater og lamper.
  • Undgå standby-strøm på elektriske apparater (slut evt. for wi-fi modem om natten og i hverdagene, hvor internettet alligevel ikke bliver brugt)
  • Tænk mere over varmen i boligen.Tænk på, hvor meget du lufter ud. Varmen forsvinder hurtigt i vintermånederne. 
  • Gå efter de bedste energimærker, når du køber nye apparater og hvidevarer. 

Hvis du vil finde ud af, hvor du kan sætte ind i forhold til energirenovering af din egen bolig, kan du prøve at beregne netop din boligs potentiale her. 

Du kan undersøge din boligs energimærke her.