Bolig 05.09.2019
Tekst: Niels Friis Foto: Colourbox

Tjen 50.000 kroner: Derfor skal du overveje at energirenovere din bolig


Tror du, at din bolig er nogenlunde energivenlig? Så kan det sagtens være, du tager fejl. Mange boligejere overvurderer den energimæssige tilstand på deres bolig. Her får du svar på, hvordan du kan spare mest ved energirenovering.


Hvorfor er min varmeregning så høj?

Har du nogensinde haft den tanke, når du har kastet blikket på varmeregningen, så er du helt sikkert ikke alene.

Læs også: Tilskud til energirenovering? Sådan får du en økonomisk håndsrækning

Her i artiklen får du en hel masse grunde til, at det kan være en god idé at energirenovere boligen.

Hvordan du kan gøre din bolig 50.000 kroner mere værd, bliver du klogere på længere ned i artiklen. 

Årsagerne til en høj varmeregning kan være mange. Hvis du bor i egen bolig, kan du være ret sikker på, at der kan være energibesparelser at hente, hvis du vælger at energirenovere din bolig.

Her i artiklen gennemgår vi, hvor meget du kan ende med at spare på varmeregningen ved at energirenovere boligen, og hvilke tiltag som giver de største besparelser.

Læs også: 5 grunde til det giver mening at tage et lån til energirenovering


Gode grunde til at energirenovere boligen

Lad os først lige give dig 6 gode grunde til, at det i det hele taget er en god idé at energirenovere en bolig:

Læs også: 10 trin til et godt privatlån

 1. En lavere varmeregning
  Vælger du at energirenovere, vil din bolig tabe mindre varme, og dermed vil du spare penge på varmeregningen.
 2. Et sundere indeklima
  Din bolig vil blive mere tæt – og boligens indeklima vil blive bedre.
 3. Mere moderne hjem
  Fordi energirenovering ofte sker i forbindelse med anden renovering i hjemmet, bliver din bolig mere moderne og tidssvarende.
 4. Ingen træk og kulde
  Fordi boligen er mere tæt, vil du også opleve mindre træk og kulde, så det er rarere at være i boligen.
 5. Øget salgsværdi
  En energirenovering – og et bedre energimærke – kan være med til at øge din boligs salgspris.
 6. Klimavenlig bolig
  Når boligen kræver mindre energi, bruger I mindre CO2, hvilket gavner klimaet, og gør dig mindre afhængig af fossile brændstoffer.


Hvad kan betale sig?

Hvad der bedst kan betale sig at energirenovere i din bolig, er ofte forskelligt fra hus til hus. Men to ting er vigtige at se på; varmeforsyningen og boligens isolering.

Sådan lyder meldingen fra Line Kold, som er fuldmægtig i Energistyrelsen.

»Hvad der bedst kan betale sig, kan ses fra flere forskellige vinkler. Hvis I har det koldt i boligen, kan en energirenovering hjælpe på det. Indeklimaet kan forbedres, og I kan få bugt med en høj energiregning og gøre huset mere værd. Vi ser også, at klimabevidsthed og miljøhensyn begynder at veje tungere for boligejerne,« fortæller hun.

Læs også: Peder og Sisse har smidt en halv million i en boligrenovering: »Isoleringen var gamle tilbudsaviser«

Især i ældre boliger og huse med elopvarmning eller oliefyr kan der være meget at hente, både hvad angår komfort, indeklima og besparelser.

»Hvis man har penge på kontoen eller mulighed for at få et fornuftigt lån, så kan det hurtigt blive en god investering at reducere energiforbruget, da du formodentlig kan spare mere på energiregningen, end du skal betale i renter pr. måned,« siger Line Kold.


Forbedr din boligs energimærkning – og tjen penge

"... Og boligen har energimærkning "C"..."

Hvis du nogensinde har set Hammerslag på DR1, har du helt sikkert hørt Frode Munksgaard, Peter Ingemann eller Christian Degn oplyse de gættende ejendomsmæglere om den konkrete boligs energimærkning.

I Danmark er det nemlig lovpligtigt, at bygninger er energimærket, og mærkningen rangerer fra A til G. A2020, A2015, A2010, B, C, D, E, F og G hedder energimærkerne, hvor A-mærkerne er bedst, og G er dårligst.

Formålet med energimærkningen, som Energistyrelsen står bag, er både at synliggøre energiforbruget i den enkelte bolig, og at gøre det muligt for potentielle købere at sammenligne forskellige boligers energimærkning. I forbindelse med energimærkning, udarbejdes der en rapport, som fortæller om de muligheder, der er for at spare energi i bygningen.

Der er krav om energimærkning ved:

 • Salg eller udleje
 • Nybyggeri
 • Offentlige bygninger over 250 m2

Energimærkningen af boliger har en også sideeffekt for dig.

»Energimærket har en stor betydning for salgsprisen på en bolig. Gennemsnitligt siger man, at salgsprisen stiger 50.000 kroner for hver energimærkeklasse, en bolig rykker op,« siger Line Kold.

»Generelt har energimærkning vundet indpas. For boligkøbere får ordningen mere og mere fokus,« siger hun.

En undersøgelse fra Energistyrelsen, som Copenhagen Economics har foretaget, bekræfter det. Desto bedre energimærkning, desto højere salgspris.

En boligs energimærke påvirker ganske enkelt salgsprisen – selv når der tages højde for andre bolig- og salgskarakteristika. Den gennemsnitlige gevinst af at forbedre boligen bare én energiklasse er ifølge undersøgelsen ca. 50.000 kr.

Et G-mærket hus, der forbedres til E (to klasser) kan således sælges 113.000 kr. dyrere end før renoveringen, viser undersøgelsen.

Så prisen får altså et nøk opad, hvis du forbedrer din boligs energimærkning.

Det skyldes, at mere end hver anden boligkøber har særligt øje på energimærket, når de kigger på bolig. I undersøgelsen tilkendegiver over 50 procent af de adspurgte i høj eller nogen grad, at boligens energimærkning havde en betydning for deres boligkøb. Kun under hver femte mente, at det slet ikke havde nogen betydning, da de købte bolig.

Selvfølgelig kan det have påvirkning på varmeregningen, hvilke vaner du har i dit hjem i forhold til dit energiforbrug, men din boligs ydre er det, der har størst effekt på din varmeregning. Derfor er din boligs klimamæssige tilstand af afgørende betydning, hvis du vil sælge boligen.

Ifølge Energistyrelsen kan de fleste huse flyttes fra energimærke G til C for et beløb omkring 300.000 til 500.000 kroner.

Spørger man en af de mennesker, som færdes hjemmevant i boligmarkedet, er energirapporterne om boligens energitilstand vigtig – men ikke det væsentligste, når du spørger potentielle købere.

»Først og fremmest er beliggenheden og typen af boligen det vigtigste. Hernæst følger pris, størrelsen på boligen, størrelsen på grunden og tilstandsrapporten. Først derefter kommer øvrige økonomiske og juridiske forhold samt energiattesten,« lyder det fra Preben Merrild Angelo, direktør i RealMæglerne og BoligOne.

Sådan forbedrer du boligens energimærkning

Ét er, hvor meget du kan tjene på at forbedre din boligs energimærkning. Noget helt andet er, hvordan du gør det, og hvor meget du kan "flytte" din bolig. Det får du svar på her.

Lad os starte med et konkret eksempel fra Videncenter for Energibesparelser i Bygninger.

På Skodsborgvej i Virum ligger en murermestervilla fra 1927. Et klassisk enfamiliehus opført i røde mursten med rødt tegltag. Murermestervillaer, som der findes omtrent 71.000 af i Danmark, har typisk energimærke D eller E, men den konkrete villa her havde inden energirenoveringen energimærke G – altså den dårligste.

En af de store syndere var murermestervillaens første sal. Da den nærmest var uden isolering og meget utæt, trak det meget på førstesalen, og det var ikke rart at opholde sig der. Desuden var førstesalen så godt som umulig at varme op. Familien, der netop var flyttet ind i villaen, kastede sig derfor ud i en energirenovering af boligen.

Her vil vi fremhæve nogle af de ting, der gjorde en stor forskel i murermestervillaen.

Opsætningen af en stor omgang dampspærre på førstesalen gjorde førstesalen tæt.

Efterisolering med blandt andet 150 millimeter isolering under førstesalens skråvægge bidrog også til energirenoveringen, ligesom yderligere isolering af murene også blev foretaget.

Villaen blev altså gjort mere tæt og isoleret, men det stiller samtidig større krav om udluftning. I denne sag blev den udfordring løst ved at installere et ventilationsanlæg. En ældre gaskedel blev også udskiftet med en nyere model, og der blev etableret solvarme til opvarmning af det varme vand.

En anden vigtig del af energirenoveringen var installeringen af nye elektroniske termostatventiler på radiatorerne. De gør, at temperaturen i husets opholdsrum hele tiden er på det ønskede niveau. Ved hjælp af de elektroniske termostatventiler kan temperaturen i de enkelte rum automatisk sænkes om natten, eller når familien er på arbejde. I det nye gasfyr er der også et vejrkompenseringsanlæg, der sørger for, at der ikke bruges mere gas end allerhøjest nødvendigt på at varme huset op.

Resultatet?

I 2010 fik huset energimærke G. Efter den omfattende energirenovering, som kostede familien omtrent 330.000 kroner, ligger huset på energimærke D – altså tre kategorier bedre end inden renoveringen.

Samtidig halverede familien deres årlige energiforbrug til opvarmning og varmt vand, så det nu ligger på omkring 16.000 kroner.

Huset blev derudover mere komfortabelt og rart at opholde sig i.

Det konkrete eksempel her er på mange måder et ret typisk eksempel på de 3 overordnede steps, som en energirenovering omfatter, og som gør den største forskel.


Forbedringer af den såkaldte klimaskærm

En boligs klimaskærm er det, der adskiller ude fra inde – ydervægge, døre og vinduer og tag. I et typisk hus forsvinder 29 procent af varmen ud gennem væggene, 15 procent ud af taget og 15 procent ud af vinduerne, så der kan være rigtig meget at hente på lige præcis klimaskærmen.

Energirenovering af klimaskærm omfatter typisk:

 • Isolering af loft
 • Isolering af etageadskillelse
 • Isolering af ydervægge
 • Hulmursisolering
 • Udskiftning eller energiforbedring af vinduer


Forbedringer til installationer

I mange boliger kan man spare energiregningen ved at få lavet et regelmæssigt servicetjek eller udskiftning af det gamle olie- eller gasfyr. Etablering af solvarme- eller solcelleanlæg kan desuden være med til at reducere behovet for at få tilført energi udefra.

Energirenovering af installationer omfatter typisk:

 • Isolering af varme- og varmtvandsrør
 • Installation af solcelleanlæg
 • Udskiftning af cirkulationspumper
 • Installation af automatik på varmeanlægget
 • Udskiftning af olie- eller gaskedler


Det I selv kan gøre

Sidste element er de vaner, som I selv kan ændre, og som energirenoveringen kan være en kærkommen lejlighed til at få kigget i sømmene.

Vær opmærksom på dine energivaner, og sluk dine elektriske apparater og lamper. Det handler bl.a. om, hvor varmt du har det i boligen, hvor meget du lufter ud, om du går efter de bedste energimærker, når du køber nye apparater og hvidevarer, og hvor god du er til at undgå standbystrøm.

Hvis du vil finde ud af, hvor du kan sætte ind i din egen bolig, kan du selv prøve at beregne din boligs potentiale her. 

Du kan se din boligs energimærke her.