Hvordan får jeg det bedste lån?

Når du skal finde det bedste lån til lige præcis din økonomi, er der især ét begreb, du skal holde særlig godt øje med.

Når du skal finde det bedste privatlån, er det ikke nok at kigge på renten eller den månedlige ydelse. I stedet er der et andet begreb, som er det klart vigtigste.

»Når du skal finde det bedste privatlån, skal du finde det lån, som passer bedst til netop din økonomi. Det vil sige et lån, hvor lånets pris passer med, hvor meget du har råd til at betale,« siger Jesper Schou-Nielsen, privatlånsansvarlig i Santander Consumer Bank.

Han opfordrer til at kigge særlig godt på lånets ÅOP, som han betegner som ‘kiloprisen på penge’. ÅOP betyder årlige omkostninger i procent og fortæller, hvad det koster at have lånet årligt som en procentdel af det samlede lånebeløb.

»ÅOP er et rigtig godt begreb, når det gælder lån. Det er din mulighed for at kunne sammenligne forskellige lån, så længe de har samme lånebeløb og samme løbetid. Lånet med den laveste ÅOP vil i det tilfælde være det billigste lån,« fortæller Jesper Schou-Nielsen.

»Desuden er det også begrebet, der fortæller, hvad lånet koster at have, inklusive alle omkostninger,« siger han.

Bliv klogere på hvorfor man tager et privat lån.

10 trin afgør om du har med et godt privatlån at gøre.
Se dem her: 10 trin til et godt privatlån

Et budget danner grundlag for det bedste lån

Før du overhovedet kan kigge på ÅOP, er det vigtigt, at du ved, hvor meget du har råd til at lægge i månedlig ydelse. Derfor skal du lægge et budget på forhånd for at finde det bedste lån.

»Du skal lave et detaljeret og overskueligt budget for dine månedlige indtægter og udgifter, så du ved, hvor meget der er i overskud til at afdrage på et lån. Sørg for, at du ikke presser budgettet til det maksimale, for det er fornuftigt at have lidt ekstra luft i budgettet,« siger Jesper Schou-Nielsen.

Hvordan du får lagt et godt budget, kan du se meget mere om her.

Med et budget på plads ved du, hvor meget du kan afdrage på et lån hver måned.

Skab dig overblik over markedet

Herefter skal du undersøge markedet for, hvor du gerne vil låne dine penge. Et godt værktøj til et hurtigt overblik over dine muligheder for at låne, er de såkaldte sammenligningssider, som f.eks. Mybanker.dk.

På den slags sider kan du vælge, hvilken type lån du gerne vil optage, hvor meget du skal låne og over hvor lang tid, inden du kan sortere låneudbydernes tilbud efter forskellige kriterier.

Du skal dog vide, at sammenligningssiderne ikke bærer den endegyldige sandhed, når det kommer til, hvilket lån der er bedst, for der kan sagtens være udbydere, som ikke er med på platformen, ligesom låneudbydere kan betale sig til at rangere højt.

Alligevel kan siderne fungere som en god mulighed for at skabe et hurtigt overblik over, hvilke låneudbydere der findes på markedet.

Hvad er det klogt at spare op til?
Vi guider til økonomisk fornuftige ting at købe med opsparingen.

Brug ÅOP til at finde det bedste lån

Når du nu skal sortere lånene på sammenligningssiderne eller i det hele taget vil sammenligne forskellige lån, er det begrebet ÅOP, du skal have fat i. For nok kan renten fortælle en del om, hvad det koster at have lånet, men en lav rente kan godt dække over høje gebyrer. Mange har også en tendens til at kigge meget på den månedlige ydelse, men heller ikke den fortæller alt om, hvad lånet koster dig.

Derfor skal du kigge på begrebet ÅOP, for begrebet ÅOP har alle låneomkostningerne med, inkl. gebyrer, renter, osv.

ÅOP er, som nævnt, din eneste mulighed for at sammenligne forskellige lån fra forskellige låneudbydere, så længe du vælger lån med samme lånebeløb og samme løbetid.

Vil du beregne omkostninger og ÅOP på et potentielt lån?
Se din ÅOP på Santanders låneberegner - klik her.

Læs vilkårene igennem

Når du har fået styr på, hvilket lån der ud fra ÅOP’en passer dig bedst, skal du undersøge det konkrete låns vilkår. Hvis der er noget, der stikker dig i øjnene, skal du spørge låneudbyderen, hvad det dækker over, ligesom det kan være relevant for dig at undersøge, hvordan du kan komme ud af lånet før tid, hvis du gerne vil det. Det fortælles der om i vilkårene.

Vælg en god løbetid

Sidst, men ikke mindst, er det væsentligt, at du får valgt en løbetid på lånet, som passer godt til din økonomi. Hvordan du gør det, får du svar på i artiklen Hvordan vælger jeg en god månedlig ydelse på mit privatlån?.