Hvornår kan det betale sig at hyre et flyttefirma?

Står du overfor en flytning, kan du i denne artikel blive klogere på, hvad du bør være opmærksom på, hvis du overvejer at hyre et flyttefirma.

Der er meget her i livet, der er nemmere, hvis man betaler sig fra det, men de fleste af os almindelige dødelige må prioritere i vores økonomi, og det gælder også, når vi skal flytte.

Når vi flytter hjemmefra, kan vi typisk klare os med en stor varevogn og nogle villige hænder udlånt af venner og familie, men senere i livet når vi har etableret os, eller måske ligefrem er gået på pension, kan det måske være rart med hjælp fra et flyttefirma.

Hvad koster det at flytte alt i alt?
Få svaret i denne artikel, hvor vi ser nærmere på det typiske flytte-budget.

Så hvor går grænsen? Hvornår kan det egentlig betale sig at hyre et flyttefirma?

Overvej disse tre ting, før du hyrer et flyttefirma

  • Hvor meget skal du flytte?
  • Hvordan er adgangsforholdene til din nuværende og din nye bolig?
  • Har du store, tunge eller på andre måder krævende genstande?

Om det kan betale sig at hyre et flyttefirma beror på en individuel vurdering. Grundlæggende kan man sige, at jo flere ting, og jo tungere ting, du skal flytte, og jo mere besværlig tilgangen til boligen er, jo mere får du ud af at hyre et flyttefirma.

At hyre eller ikke hyre et flyttefirma

»Hvis jeg havde råd til det: Altid!«

Sådan siger Tine Nielsen, der er arkitekt MAA og fagekspert hos Bolius.dk, som tilbyder rådgivning til boligejere.

Hun griner, da hun siger det, for hun ved godt, at det er de færreste, der har råd til - eller prioriterer - at hyre et flyttefirma. Derfor står mange typisk selv for store dele af flytningen.

Flyttebil, lej-et-lig eller trailer - Hvad skal jeg vælge?

»Man bør ikke se så firkantet på spørgsmålet: Hyrer man et flyttefirma eller ej. Det handler mere om, hvor meget man selv vil flytte, og så hyre et firma til resten,« forklarer Tine Nielsen.

Man kan eksempelvis selv pakke og flytte de mindre og de sårbare ting, og så hyre et flyttefirma til de store møbler og tunge genstande.

Størrelsen er ofte afgørende

Hos Holger Danske, der er et af landets største flyttefirmaer, er salgschef Martin Johansen enig i, at der ikke er et simpelt svar på spørgsmålet om, hvornår man bør hyre et flyttefirma.

»Der er ikke en specifik grænse for, hvornår det kan betale sig at hyre et flyttefirma. Det kommer mere an på, hvad der giver mening for dig,« siger han.

Salgschefen peger på, at det typisk har noget med størrelsen af opgaven at gøre, om folk hyrer et flyttefirma

Hvad tror du?
Se de typiske årsager til, at vi danskere flytter

»Vi ser mange kunder, som flytter fra store lejligheder, og hvor der måske også er lidt svære trappeforhold, der gør, at det kan være godt med noget erfaring,« fortæller Martin Johansen.

Ud over størrelsen af boligen kan også distancen tippe vægtskålen i retning af at hyre et flyttefirma. Skal du køre langt og måske flytte til en anden landsdel, er det nemlig ekstra vigtigt, at du har en bil, der er stor nok, og at den er pakket forsvarligt.

Vær realistisk

Når du overvejer, hvor meget du selv flytter, er det vigtigt, at du forholder dig realistisk til din situation. Hvis du eksempelvis er lidt op i årene, eller måske er svagelig, bør du passe på med at anstrenge dig for meget.

Det er fint, hvis du har folk, som kan hjælpe til med flytningen, men det er også begrænset, hvad man kan bede ens venner og familie om. Det mener Tine Nielsen fra Bolius.

»Nogle gange skal man passe på sig selv og tænke på den situation, man stiller sine venner og familie i,« siger hun.

Hos Holger Danske møder de faktisk også en del ældre, som netop vælger at hyre et flyttefirma, fordi de derved kan spare familien.

»Som regel er det folk, som har boet i det samme hus i 40 år og måske tjent lidt på markedet, der vælger den helt store løsning. Dels fordi de har råd, men også fordi de ikke bryder sig om at ulejlige familien,« forklarer Martin Johansen.

Dækker din forsikring?

Hvis du selv flytter, er du afhængig af din egen indboforsikring, hvis noget går i stykker. I de fleste tilfælde er det ikke noget problem, men det er en god idé at tjekke, før du giver dig i kast med flytningen.

Hyrer du et flyttefirma som Holger Danske, der er med i brancheorganisationen DMF, Dansk Møbeltransport Forening, har firmaet en særlig forsikring, som dækker med op til 50.000 kr. på hver del, firmaet flytter, og samlet op til to millioner kr. på hele læsset.

Skal du flytte? Husk at lægge budget!
Se et eksempel på et typisk flytte-budget 

Benytter du et flyttefirma, er det en god idé at tage billeder af objekter som borde eller spejle, der kan få ridset overfladen eller lignende under transporten. Så kan du nemlig dokumentere over for flyttefirmaet, at en eventuel ridse er sket under flytningen, som de har ansvaret for.

Har du nogle særligt værdifulde objekter, som antikviteter eller kunst, kan det være nødvendigt med en tillægsforsikring, men det kan flyttefirmaet hjælpe dig med, eller du kan tage kontakt til dit eget forsikringsselskab.

Hos Santander har vi lavet en masse guides angående flytning: