Mere plads og en større have: Derfor flytter danskerne

Næsten én million danskere flytter hvert år, men årsagen til, at folk skifter adresse, er vidt forskellig. En boligforsker slår fast, at ændringer i livet spiller en afgørende rolle.

Tid til at flyve fra reden, skilsmisse eller ønsket om en større have og mere plads.

I 2017 var der 896.531 flytninger i Danmark ifølge Danmarks Statistik, men grunden til, at danskerne flytter, er vidt forskellig. 

»Danskerne flytter kun, når der er en særlig grund, hvilket ofte har at gøre med ens livsforløb. Det afhænger af, hvornår man flytter hjemmefra, hvornår man danner par, og hvornår man får børn,« siger Hans Skifter Andersen, adjungeret professor ved Statens Byggeforskningsinstitut (SBi).

Kan du genkende dig selv?
Hvilken type er du, når du flytter? Find ud af det her

Han slår fast, at flytningen foregår, når der sker afgørende ændringer i danskernes liv.

»Det gælder især de unge. Der er stor flyttehyppighed for dem, der er i tyverne, og så falder flytteiveren stille og roligt. Dem, der er over 50, flytter næsten aldrig,« siger han.

Hans Skifter Andersen slår desuden fast, at når danskerne flytter, skifter de sjældent region. Ændringerne i boligforholdene sker ofte lokalt.

»Danskerne flytter sjældent fra det lokalområde, de bor i. Hvis man bor i hovedstaden, så flytter man inden for dette område.« 

CTA - Nyhedsbrev tilmelding3.png

Han mener desuden, at ændringer i arbejdsforhold også har stor betydning.

»Hvis man pludselig bliver arbejdsløs, så kan man være tvunget til at flytte, selv om man ikke har lyst til det. Det kan blandt andet være, fordi man ikke har råd til at blive boende,« siger Hans Skifter Andersen og fortsætter:

»Så er der dem, der går på pension, der stiller sig selv spørgsmålet, om man behøver blive boende det samme sted længere.«

Seks gange i livet

Ifølge en undersøgelse foretaget af Dentsu Aegis Network gennemgår den almindelige dansker seks flytninger i løbet af livet.

Først flytter danskeren hjemmefra, så flytter vi sammen med en kæreste, og derefter flytter vi til en større lejlighed eller i hus, når der for alvor skal stiftes familie.

Hvor meget kan du købe hus for med din nuværende økonomi?
Læs, hvad du kan købe hus for i artiklen her

Så kommer post-børn selvrealiseringsflytningen, hvor børnene er væk, og det er tid til, at noget nyt skal ske. Nogle flytter efterfølgende for femte gang, hvis de bliver skilt, og det er nødvendigt at flytte for sig selv.

Sidste flytning finder sted, når man finder livets sidste bolig f.eks. i en ældrebolig eller på et plejehjem.

Top tre flyttegrunde

Grunden til at flytte er dermed afhængig af, hvor i livet du befinder dig. Ifølge undersøgelsen fra Dentsu Aegis Network er der forskel på, om man er et par, en børnefamilie eller single, når grundene til at flytte skal findes.

Børnefamilien har brug for mere plads, og 50 procent af de adspurgte i undersøgelsen svarer, at dette er grunden til, at de er flyttet. Derudover er større have og naturligvis familieforøgelse klare grunde til at flytte for børnefamilien.

Folk der bor i par, ønsker ofte mere plads, men har det også som hovedårsag for flytningen, at de er flyttet sammen med deres partner.

For singler er det ønsket om forandring, der er hovedårsagen til, at man flytter og finder en ny adresse.

Skal du klare flytningen selv? Hvornår kan det betale sig at hyre eksperterne ind?
Læs, hvorfor der er nogle flytteopgaver, som du ikke bør klare selv


Top tre grunde til at flytte: Børnefamilien

  • Brug for mere plads 50%
  • Ønske om en større have 28%
  • Familieforøgelse 21%

Top tre grunde til at flytte: Par

  • Brug for mere plads 36%
  • Flyttede sammen med partner 28%
  • Brug for forandring 20%

Top tre grunde til at flytte: Singler

  • Brug for forandring 27%
  • Brug for mere plads 25%
  • Tættere på byen 16%