Flyttebil, lej-et-lig eller trailer: Hvad skal jeg vælge?

Overvejer du netop nu, hvordan din næste flytning skal foregå? Vi præsenterer dine muligheder og trækker fordele og ulemper frem i lyset.

Helt tom og åben ligger din nye bolig blot og venter på, at du flytter ind med alle dine møbler, lamper, køkkenknive, potteplanter, nips og alle de andre ting, der tilsammen kommer til at udgøre dit hjem.

Spørgsmålet er nu blot, hvordan?

Tidligere har du måske kunnet klare dig med at låne din onkels stationcar, men nu sidder du i sofaen med din samlever og jeres børn, og et hurtigt blik rundt i lejligheden afslører, at I nok får brug for mere end et stort bagagerum denne gang.

Hvor meget koster det at flytte?
Se, hvad en typisk flytning koster her

»Overvejelserne bør primært handle om tiden, prisen og besværet,« siger Martin Johansen, der er salgschef i Holger Danske, én af Danmarks største flytteforretninger.

  • Tiden skal ifølge salgschefen opgøres både i forhold til nedpakningen og selve flyttedagen, hvor du skal huske at overveje, om det er nødvendigt at køre flere gange. Prøv at sætte timer på flytningen og se, om det er realistisk for dig at bruge den tid.
  • Prisen på flytningen kan være meget forskellig afhængigt af den løsning, du vælger, så indhent gerne et uforpligtende tilbud fra et flyttefirma, så du har noget at sammenligne med, foreslår Martin Johansen. Husk dog at sammenligne de rette parametre, for nogle gange får du kasser og bobleplast med hos et flyttefirma- ting som du ellers selv skal købe. Med konkrete tal er det nemmere at finde en løsning, der passer til dit budget.
  • Besværet ved at flytte refererer til, om du selv skal koordinere flytningen, og i så fald hvem der hjælper, hvor og hvor længe? Og hvis noget går galt, hvad skal der ske, og hvem har ansvaret? Find ud af, hvad dit overskud kan holde til i din situation.

Med de overordnede overvejelser på plads, vil vi i det næste se nærmere på fordele og ulemper ved de forskellige muligheder, du har at vælge mellem, når du skal flytte.

Leje en kassevogn

Hvis du lejer en kassevogn eller varevogn, har du typisk vognen i et døgn, du pakker selv alle dine genstande forsvarligt og pakker også selv bilen. Det giver både nogle markante fordele og ulemper at leje en vogn, hvis man spørger Martin Johansen fra Holger Danske.

Fordele ved at leje en vogn

»Det kan være forholdsvist billigt at leje en vogn, specielt hvis man lejer sådan noget som “lej-et-lig”. Du har typisk vognen et helt døgn, hvilket giver en stor fleksibilitet på dagen, og du føler måske mindre stress, fordi du ikke er afhængig af at blive færdig på tid,” siger Martin Johansen.

Ulemper ved at leje en vogn

»Du står selv for hele flytningen, du køber selv flyttekasser og pakker selv alt ned. Men den største ulempe er nok, at du formentlig har et almindeligt kørekort, hvilket begrænser bilens størrelse. En mindre bil betyder, at du nok kommer til at køre flere gange, og fordi du ikke har den store erfaring med at pakke bilen, tager det ofte længere tid. Endelig skal du være opmærksom på, om din indboforsikring dækker under flytning,” siger Martin Johansen.

Mangler du finansiering til din flytning?
Guide: Her er dine muligheder for finansiering af flytning

Leje en trailer

Hvis du ikke skal flytte så mange ting, og du har krog på bilen, overvejer du måske at leje en trailer. Igen står du selv for at pakke alt ned og også for at pakke traileren, og hos Holger Danske ser Martin Johansen mange af de samme fordele som ved at leje en vogn.

Fordele ved at leje en trailer

»En trailer er billig og giver samme fleksibilitet og uafhængighed som at leje en vogn,« siger Martin Johansen.

Han vil imidlertid ikke anbefale, at du flytter i en trailer.

Ulemper ved at leje en trailer

»Det er generelt ikke en særligt god idé. Med det danske vejr skal det være en overdækket trailer, og der kan ikke være særligt meget ad gangen i sådan én. Derfor skal du virkelig have god tid til at flytte i,« forklarer Martin Johansen.

Hyre en flyttebil

Med en flyttebil kan du vælge, om du selv vil pakke dine ting ned eller købe en samlet pakke hos flyttefirmaet, hvor de ordner det hele. Du får typisk to flyttemænd med, når du hyrer en flyttebil, som hjælper med at pakke bilen.

Bør du klare hele flytninge selv, eller skal du hyre et flyttefirma?
Læs med, når vi ser på hvornår det kan betale sig at hyre et flyttefirma

 

Fordele ved at hyre en flyttebil

»Den store fordel ved at hyre et flyttefirma er, at vi kan sende en mand ud, som ved noget om at flytte, og som kan vejlede jer i, hvilken størrelse bil I skal bruge, og hvor lang tid flytningen vil tage. Det er uforpligtende og gratis, og på den måde sikrer I jer, at I får en bil, der passer til flytningen. Vi kan også levere alt, hvad I skal bruge af kasser og bobleplast, og vi kan hjælpe med at pakke ned, hvis I vil spare yderligere tid og besvær,« fortæller Martin Johansen.

Ulemper ved at hyre en flyttebil

»En flyttebil er som regel en dyrere løsning, det kommer vi ikke udenom. Derudover kan det være svært at vælge et flyttefirma, fordi der er så mange i dag,” siger Martin Johansen.

Martin Johansen fra Holger Danske opfordrer til, at du ser dig godt for ved eksempelvis at kigge på firmaernes hjemmesider for at se, om det virker professionelt. Tjek om firmaet er med i Dansk Møbeltransport Forening, der er flyttemændenes brancheorganisation. Det betyder nemlig, at de har forsikringsforholdene i orden.

»Alle siger jo, at de er forsikrede, men en kaskoforsikring er ikke nok, for så er møblerne ikke forsikrede. Det kan resultere i nogle grimme oplevelser, hvor man diskuterer med chaufføren eller firmaet, så det er vigtigt at have styr på forsikringen,« siger salgschefen for Holger Danske, Martin Johansen.