Bedre økonomi 28.01.2020
Tekst: Adam Villaume Foto: Colourbox

Styr på Skat? Her er de fradrag, du IKKE må misse i forskudsopgørelsen


At få styr på sine fradrag kan gøre det økonomiske råderum større, så der er god grund til at læse med her. 


Vil du øge dit økonomiske råderum, så du har flere penge mellem hænderne hver måned? Så sørg for ikke at misse fradrag i din forskudsopgørelse til SKAT. Her får du et overblik over de vigtigste fradrag i 2020. 


Kørselsfradrag

Ét af de mest omtalte fradrag er nok kørselsfradraget. Det hedder også befordringsfradrag, hvilket kan hænge sammen med, at transportmidlet ikke har indflydelse på fradraget. Du behøver således ikke køre på arbejde for at få det.

Til gengæld har afstanden indflydelse på fradraget, idet du kun får fradraget, hvis du har mere end 12 km til arbejde og altså bevæger dig mere end 24 km om dagen.

Hvorfor overhovedet lægge et budget? Der er flere gode grunde.
Video: Derfor bør alle lægge et budget

Dertil kommer, at fradraget kun udregnes på kilometerne ud over de første 24 kilometer. Derefter giver fradraget som udgangspunkt 1,96 kr. pr. km. i 2019 op til 120 km om dagen og derefter 0,98 kr., hvis du ikke bor i en udkantskommune. Som en hjælpende hånd til Udkantsdanmark får du nemlig fulde 1,96 kr. pr. km – også over 120 km.


Endelig skal du have lønnet arbejde for at få fradraget, så SU eller ulønnet praktik dur ikke. 
Studiejob, lønnet praktik og løntilskudsjob er dog ingen hindring for at modtage fradraget.

Du kan læse mere om kørselsfradraget og se satser for at køre over bro på SKATs hjemmeside her.

Har du fået kørselsfradrag før, kan det være, at SKAT har noteret et fradrag i forvejen, men du gør klogt i at tjekke, om antallet af arbejdsdage passer med din virkelighed. Samtidig skal du selvfølgelig sørge for at rette oplysningerne, hvis du er flyttet eller har skiftet arbejdsplads i løbet af året.

Vil du gerne starte en opsparing, men er du i tvivl, om det er for sent?
Vi undersøger i: Er det for sent at starte en opsparing?


Håndværkerfradrag

Du kan få fradrag for udvalgte opgaver udført af håndværkere i dit hjem eller fritidsbolig. Ligeledes kan du få fradrag for serviceydelser som rengøring, børnepasning og havearbejde.

Servicefradraget rækker op til 6.200 kr. i 2020, og håndværksydelser giver fradrag op til 12.500 kr. i 2019. Begge fradrag udregnes pr. person, og en husholdning med to voksne kan derfor samlet set få fradrag på op til 37.400 kr. i service- og håndværksydelser, såfremt I er gift eller samlevere.

I den sammenhæng er det dog vigtigt at understrege, at du kun får fradrag af arbejdslønnen inklusiv moms. Udgifter til materialer og lignende bidrager således ikke til fradraget.

Værdien af fradraget ligger på omkring 26 procent, så det er altså 26 procent af det fradragsberettigede beløb, du sparer.

Lad os sige, du har fået lavet om i køkkenet til en samlet udgift på 10.000 kr. Af det samlede beløb gik 3.500 kr. til arbejdsløn og resten til indkøb og materialer. Du vil da spare 26 procent af arbejdslønnen på 3.500 kr., hvilket giver dig en skattemæssig besparelse på omkring 910 kr.

Hvad er et privatlån egentlig? Og hvad får du med et privatlån hos Santander?
Læs mere om vores privatlån. 

For at kunne dokumentere fradraget, skal du betale regningen elektronisk enten med Dankort, MobilePay, netbank eller lignende. Du kan altså ikke betale kontant, hvis du vil gøre brug af fradraget.

Du skal samtidig huske at gemme kvitteringerne for det udførte arbejde som dokumentation for udgiften til arbejdslønnen.

Se eventuelt de generelle betingelser for håndværkerfradraget her.


Rejsefradrag

Bliver du sendt ud at rejse i forbindelse med dit arbejde, kan du få rejsefradrag, hvis arbejdet ikke dækker dine rejseudgifter, eller benytter sig af at udbetale skattefri godtgørelse. Hvis du er almindelig lønmodtager, er der nogle standardsatser, du kan vælge at holde dig til, eller du kan få godtgjort dine udgifter på baggrund af dine dokumenterede udgifter.

Standardsatserne finder du på SKATs hjemmeside lige her.

Det maksimale beløb du kan få fradrag for i 2020 er på 28.600 kr., og du får reelt en skattemæssig besparelse på omkring 26 procent.

Dette vil sige, at har du dokumenterede udgifter i forbindelse med rejser for dit arbejde på 3.500 kr., så sparer du 910 kr. på skattebilletten.

Vær opmærksom på, at der er særlige regler for selvstændige, og hvis du aflønnes via b-indkomst.

Skal du lave en børneopsparing til dit barn?
Vi guider til oprettelse af børneopsparing og ser på fordelene.


Velgørenhedsfradrag

Yder du bidrag, giver donationer eller gaver til velgørende formål, organisationer, foreninger, fonde, religiøse samfund eller lignende, kan du få fradrag af beløbet.

Værdien af fradraget er 26 procent, så giver du eksempelvis 100 kr. om måneden, svarende til 1.200 kr. om året, til Kræftens Bekæmpelse, sparer du reelt 312 kr. i skat.

Du får fradrag for alle beløb, store som små, dog højest for samlet 16.600 kr. i 2019.

Hvis du har givet foreningen dit CPR-nummer, får du som udgangspunkt automatisk fradraget, fordi organisationen registrerer det for dig, men husk at tjekke det på din årsopgørelse. 

Betaler du kontingent som medlem af en forening, får du ikke fradrag for kontingentet, hvorimod en fast donation til samme forening berettiger et fradrag.

Det er også et krav, at foreningen skal være godkendt af SKAT, og du kan se en liste over de godkendte almenvelgørende foreninger her.