Styr på skat? Her er de fradrag, du IKKE må misse i forskudsopgørelsen

At få styr på sine fradrag kan gøre det økonomiske råderum større, så der er god grund til at læse med her.

Vil du øge dit økonomiske råderum, så du har flere penge mellem hænderne hver måned? Så sørg for ikke at misse fradrag i din forskudsopgørelse til Skatteforvaltningen. Her får du et overblik over de vigtigste fradrag i 2021.

Kørselsfradrag

Ét af de mest omtalte fradrag er nok kørselsfradraget. Det hedder også befordringsfradrag, hvilket kan hænge sammen med, at transportmidlet ikke har indflydelse på fradraget. Du behøver således ikke køre på arbejde for at få det.

Til gengæld har afstanden indflydelse på fradraget, idet du kun får fradraget, hvis du har mere end 12 km til arbejde og altså bevæger dig mere end 24 km om dagen.

Hvorfor overhovedet lægge et budget? Der er flere gode grunde.
Video: Derfor bør alle lægge et budget

 

Dertil kommer, at fradraget kun udregnes på kilometerne ud over de første 24 kilometer. Derefter giver fradraget som udgangspunkt 1,90 kr. pr. km. i 2021 op til 120 km om dagen og derefter 0,95 kr., hvis du ikke bor i en udkantskommune. Som en hjælpende hånd til Udkantsdanmark får du nemlig fulde 1,90 kr. pr. km – også over 120 km.

Endelig skal du have lønnet arbejde for at få fradraget, så SU eller ulønnet praktik dur ikke.
Studiejob, lønnet praktik og løntilskudsjob er dog ingen hindring for at modtage fradraget.

Du kan læse mere om kørselsfradraget og se satser for at køre over bro på Skatteforvaltningens hjemmeside her.

Har du fået kørselsfradrag før, kan det være, at Skatteforvaltningen har noteret et fradrag i forvejen, men du gør klogt i at tjekke, om antallet af arbejdsdage passer med din virkelighed. Samtidig skal du selvfølgelig sørge for at rette oplysningerne, hvis du er flyttet eller har skiftet arbejdsplads i løbet af året.

Hvad er et privatlån egentlig? Og hvad får du med et privatlån hos Santander?
Læs mere om vores privatlån.

 

For at kunne dokumentere fradraget, skal du betale regningen elektronisk enten med Dankort, MobilePay, netbank eller lignende. Du kan altså ikke betale kontant, hvis du vil gøre brug af fradraget.

Du skal samtidig huske at gemme kvitteringerne for det udførte arbejde som dokumentation for udgiften til arbejdslønnen.

Se eventuelt de generelle betingelser for håndværkerfradraget her.

Rejsefradrag

Bliver du sendt ud at rejse i forbindelse med dit arbejde, kan du få rejsefradrag, hvis arbejdet ikke dækker dine rejseudgifter, eller benytter sig af at udbetale skattefri godtgørelse. Hvis du er almindelig lønmodtager, er der nogle standardsatser, du kan vælge at holde dig til, eller du kan få godtgjort dine udgifter på baggrund af dine dokumenterede udgifter.

Standardsatserne finder du på Skatteforvaltningens hjemmeside lige her.

Det maksimale beløb du kan få fradrag for i 2021 er på 29.300 kr., og du får reelt en skattemæssig besparelse på omkring 26 procent.

Dette vil sige, at har du dokumenterede udgifter i forbindelse med rejser for dit arbejde på 3.500 kr., så sparer du 910 kr. på skattebilletten.

Vær opmærksom på, at der er særlige regler for selvstændige, og hvis du aflønnes via b-indkomst.

Skal du lave en børneopsparing til dit barn?
Vi guider til oprettelse af børneopsparing og ser på fordelene.

Velgørenhedsfradrag

Yder du bidrag, giver donationer eller gaver til velgørende formål, organisationer, foreninger, fonde, religiøse samfund eller lignende, kan du få fradrag af beløbet.

Værdien af fradraget er 26 procent, så giver du eksempelvis 100 kr. om måneden, svarende til 1.200 kr. om året, til Kræftens Bekæmpelse, sparer du reelt 312 kr. i skat.

Du får fradrag for alle beløb, store som små, dog højest for samlet 17.000 kr. i 2021.

Hvis du har givet foreningen dit CPR-nummer, får du som udgangspunkt automatisk fradraget, fordi organisationen registrerer det for dig, men husk at tjekke det på din årsopgørelse.

Betaler du kontingent som medlem af en forening, får du ikke fradrag for kontingentet, hvorimod en fast donation til samme forening berettiger et fradrag.

Det er også et krav, at foreningen skal være godkendt af Skatteforvaltningen, og du kan se en liste over de godkendte almenvelgørende foreninger her.