Kan det betale sig at bruge skat som opsparing?

I flere år har rentesatsen hos SKAT været bedre end hos bankerne, men er det stadig en god idé at bruge skattebetalingen som opsparing? Få svaret i denne artikel.

Det korte svar er “nej”, det kan ikke betale sig at bruge skattebetalingen som opsparing. Vi skal nok forklare præcis, hvorfor det ikke længere kan betale sig, men lad os først kigge på, hvad der tidligere gjorde skat til et fornuftigt alternativ til bankerne.

På en opsparingskonto har der været tradition for, at man fik renter for at have sin formue stående. Den samlede formue, som folk har stående i bankerne, kan bankerne bruge til at låne penge ud til andre, og renterne er i princippet bankens måde at “betale” dig for at kunne disponere over pengene.

De 8 bedste tips til at spare på el og strøm i boligen!
Spar penge på el-regningen med disse gode råd.

SKAT gav højere renter end bankerne

SKAT har altid givet rentegodtgørelse for overskydende skat. I det tilfælde, at SKAT så at sige regnede forkert og trak et højere beløb i skat end påkrævet, blev du således kompenseret ved ikke blot at få den overskydende skat tilbage, men også en rentegodtgørelse.

I 2017 gav bankerne tæt på ingenting, eller ingenting, i rente, mens SKAT gav 0,5 procent i rente.

På det tidspunkt var det altså fordelagtigt at bruge skat som opsparing i stedet for en opsparingskonto hos en bank.

Er det en økonomisk fordel at blive gift? Og burde du overveje det?
Vi ser nærmere på, hvad det betyder for din økonomi at blive gift med din partner.

Det var en situation, som bankerne var særdeles utilfredse med, og det var politikerne på Christiansborg også. Situationen betød nemlig, at mange danskere bevidst betalte for meget i skat for at drage nytte af rentesatsen, og det er alt andet lige ikke formålet med skat.

Folk satte deres skatteprocent for højt eller slettede fradrag for at være sikre på at betale for meget i skat. Ud på foråret, når årsopgørelsen kom, kunne de se frem til en rentegodtgørelse på 0,5 procent for at have lånt statskassen penge i en periode.

SKAT giver ikke renter på overskydende skat

Men tiderne skifter, og det gør lovgivningen også. Christiansborg satte en stopper for skattetricket ved at fastsætte rentegodtgørelsen til 0,0 procent gældende fra indkomståret 2018.

Det betyder, at SKAT ikke har givet renter for overskydende skat siden 2018, og det har helt fjernet grundlaget for at benytte SKAT som opsparing i stedet for en bank.

Det er altså rigtigt, at det på et tidspunkt kunne betale sig at spare op via skattebilletten, men i dag er du bedre tjent med en opsparingskonto, der giver renter. Selvom rentesatsen måske er lav, vil den stadig være bedre end ingenting.

Det er værd at lægge mærke til, at politikerne i princippet ikke har fjernet rentegodtgørelsen, men blot har sat renten til 0,0 procent. Derved bevarer politikerne muligheden for at betale renter for overskydende skat, hvis økonomien tillader det engang i fremtiden.

Børnepenge og barselspenge? Disse regler skal du kende, hvis du har børn.
Klik her og få et overblik over de vigtigste regler i forhold til børnepenge og barselspenge.

Hvor skal du lægge din opsparing i dag?

Hvis du er villig til at kigge ud over din primære bank, er der gode alternativer at finde i specialiserede pengeinstitutter.

Du kan finde en oversigt over de forskellige indlånsrenter på sider som MyBanker.dk.

Betal i stedet af på gæld

Det er altid en god idé at have en mindre opsparing til uforudsete udgifter og hændelser, men derudover kan det ofte bedre betale sig at nedbringe gæld frem for at spare op.

Venter du dit første barn?
Vær forberedt på, at din økonomi forandrer sig og undgå unødvendig stress. Vi guider her.

Både kassekredit og forbrugslån til biler, teknik eller andet trækker væsentligt højere renter, end du kan tjene på en opsparing. Derfor er det samlet set bedre for din økonomi at betale af på disse frem for at spare op.

Når gælden er betalt ud, kan du altid vælge at starte en opsparing for samme månedlige beløb og på den måde fremtidssikre din økonomi.