Sådan finder du Danmarks bedste billån

Din økonomisk situation er helt afgørende for, hvad der er det bedste billån for dig. Få Santanders eksperters bedste råd her. 

Er du ligesom mange andre interesseret i, hvordan man finder Danmarks bedste billån? Det forstår vi godt. 

Læs med her, hvor vi – sammen med en ekspert – giver dig et overblik over, hvad der er afgørende for, om du har fundet et godt billån, og få samtidigt gode råd til at finde det bedste billån for netop dig. 

Vælg det bedste billån til din økonomi 

Det bedste billån for netop dig afhænger af din konkrete situation. Der er naturligvis nogle fællesnævnere i forhold til de mest fornuftige billån, men det er vigtigt, at dit billån tager udgangspunkt i din økonomi.

Har du for eksempel ikke har mulighed eller lyst til at lægge 20 procent i udbetaling til bilen, kan du ikke få det billigste billån på markedet, men til gengæld kan du så bruge dine opsparede midler til nogle andre poster, der måske er vigtigere for dig netop nu.

Er det absolut vigtigste kriterium for dig, når du skal vælge billån, at det er billigt? 
Læs vores guide: Danmarks billigste billån - Sådan finder du det.

»Den situation, som du som kunde står i, er meget afgørende for, hvilket lån der er godt for dig. Det, der kan være et godt billån for mig, er ikke nødvendigvis et godt billån for dig. Desuden er det sådan, at det ikke altid er det billigste lån, der er det bedste,« siger Ib Lynge, Sales Manager i Santander Consumer Bank.

Det bedste billån for dig afhænger nemlig af, hvilken økonomisk situation du står i, og hvad du selv har mod på i forhold til udbetaling.

»Hvis du har en økonomi, hvor du eksempelvis ikke har lyst til eller mulighed for at lægge 20 procent i udbetaling, så er køb med ejendomsforbehold ikke en mulighed for dig. Har du derimod midlerne i form af et overskud og lysten til at lægge en udbetaling for billånet, så kan det godt være, at det er den lånetype, der er god for dig,« fortæller Ib Lynge.


Kig på ÅOP for at finde det bedste billån

Som låntager skal du være klar over, at det ikke er nok at kigge på den månedlige ydelse for at vurdere, om et bilånlån er godt.

Den månedlige ydelse kan selvfølgelig fortælle dig, hvor meget du skal betale i ydelse hver måned i lånets løbetid, men den månedlige ydelse siger ikke noget om, hvorvidt det er et godt eller billigt lån for dig.

»Mange kunder kigger mest på den månedlige ydelse, når de skal vurdere, om et billån er billigt. En lav månedlig ydelse gør ikke nødvendigvis et billån til et billigt eller godt billån, bare fordi der ryger få penge ud af kontoen hver måned,« siger Ib Lynge.

»Et billån med en lav månedlig ydelse kan sagtens gå hen og blive rigtig dyrt på den lange bane, og så har det, man troede var det bedste billån, udviklet sig til et mareridt,« fortæller han.

Hvis du gerne vil sammenligne forskellige billån for at finde det bedste til dig, så er den årlige omkostning i procent – forkortet ÅOP – det bedste værktøj, du har.

Du skal begynde med at se på din egen økonomiske situation og forsøge at forudse den, så langt ud i fremtiden, som det kan lade sig gøre, så du ved, hvilke indtægter og udgifter du som udgangspunkt har.

Ib Lynge, Sales Manager i Santander Consumer Bank

ÅOP er en betegnelse, som dækker over, hvad det hvert år koster dig at have et billån inklusive renter og alle omkostninger opgjort som en procentdel af det samlede lånebeløb.

Som udgangspunkt er et lån billigere, jo lavere ÅOP’en på lånet er, men hvis du vil sammenligne ÅOP’en på billån hos forskellige udbydere for at få en idé om, hvilket der er billigst, er det vigtigt, at du sammenligner identiske lån.

»ÅOP er sådan set kiloprisen på penge, og det er et rigtig godt begreb, for så længe man sammenligner to identiske lånebeløb og to identiske løbetider på lånet, så giver ÅOP som sammenligningsparameter rigtig god mening,« siger Ib Lynge.

Er det bedste billån hos banken eller forhandleren?

Før du kaster dig ud i et lån til bilen, skal du afgøre, om du vil låne hos et finansieringsselskab eller hos en bank. Hvad der giver det bedste billån for dig, kommer an på flere forskellige ting.

»Du skal begynde med at se på din egen økonomiske situation og forsøge at forudse den, så langt ud i fremtiden, som det kan lade sig gøre, så du ved, hvilke indtægter og udgifter du som udgangspunkt har,« fortæller Ib Lynge.

Herefter er det nemlig tid til at tage stilling til, hvor du vil optage billånet.

»Traditionelle bankkunder vil nok ofte vælge banken, fordi der er et element af vane. Det har de altid gjort, de er et kendt ansigt i banken, og banken kender deres økonomi. Det kan være, de er så gode kunder, at et billån kan have en positiv effekt på deres øvrige engagement og lån i banken – eller omvendt,« siger Ib Lynge.

Er du interesseret i hvad et billån vil koste dig?
Med Santanders billånsberegner kan du helt gratis beregne, hvad et billån vil koste for dig. Den kan du finde her.

»Omvendt kan der også være mange gode grunde til at søge om billån hos en bilforhandler eller hos et finansieringsselskab. Det er ofte billigere. Processen går meget hurtigere og er mere enkelt, og så har du mulighed for selv at vælge mellem fast eller variabel rente på dit billån – modsat i mange banker,« fortæller han.

Fordele ved billån hos banken

  • Banken kender din økonomi
  • Du er et mere “kendt ansigt” i din bank
  • Hvis du har andre lån i din bank, kan det få en positiv effekt på et billån
  • Du kan eventuelt låne med sikkerhed i dit hus

Fordele ved billån hos finansieringsselskabet

  • Det er ofte billigere at låne til en bil gennem finansieringsselskabet
  • Behandlingstiden på låneansøgningen er væsentligt kortere
  • Du kan vælge mellem fast og variabel rente
  • Du beholder større lånemulighed til andre ting i banken

Har de bedste billån fast eller variable rente? 

Om du vil have fast eller variabel rente på dit billån er i høj grad et spørgsmål om din risikovillighed, og hvor lang tid du skal have lånet.

»Hvis du vælger et lån med relativt kort løbetid, eller du forventer, at du skal have din bil i relativt kort tid, så kan det være en idé at vælge den variable rente, fordi den som udgangspunkt næsten altid er billigere end den faste. Hvis du derimod vælger en længere løbetid eller forventer at køre i din bil i flere år, så kan du med fordel kigge på den faste rente, for så er du forsikret mod fremtidige rentestigninger,« fortæller Ib Lynge. 

Den største tjeneste, du kan gøre dig selv for at få det bedste billån, er at gøre dit hjemmearbejde grundigt, inden du tager hen til bilforhandleren. 

Vi anbefaler, at du undersøger dine muligheder for bilfinansiering på samme måde, som du undersøger priserne på biler, inden du gennemfører en handel. Ofte lønner det sig at bruge den ekstra tid på at finde det helt rigtige billån. 

Du kan nemt spare tusindvis af kroner ved at vælge den rigtige finansieringsform eller det rigtige pengeinstitut.