5 fejl du (måske) begår, når du vælger bil – og hvordan du undgår at begå dem

Tænker du kortsigtet, og går du efter en drømmebil til den lange sommerferietur, er du godt på vej til at begå et par af de 5 fejl. Så hvordan undgår du at begå dem?

Kender du en familie, som reelt ikke kan være i deres bil? Som har valgt en bil, fordi den var fed, men som faktisk slet ikke kan finde plads til sig selv eller deres ting i den?

Måske er det faktisk din familie?

Uanset hvad, så findes der mange, som af en eller anden årsag ender med en biltype, som de i virkeligheden ikke skulle have haft.

Hvad skal du vælge, når du låner til bil? Bank eller finansieringsselskab?
Lær om fordele og ulemper og hvornår du skal vælge hvad.

I denne artikel gennemgår vi først de 5 fejl, man typisk begår, når man vælger bil, og hvordan du undgår at begå fejlene, når du vælger biltype.

Første fejl: Du kigger ikke 5 år frem i tiden

En stor fejl at begå, når man vælger biltype, er ikke at se ud i fremtiden. Ingen kan spå, men er man eksempelvis et par på to, der overvejer at få børn inden for de næste 5 år, kan det være, at en lille hatchback er den forkerte biltype for jer.

Omvendt kan det være så lige så uheldigt at købe en stor familiebil, hvis det ser ud til, at børnene snart flytter hjemmefra.

Elbil, hybrid, diesel eller benzin: Hvad er den rigtige type bil for dig idag og i fremtiden? 
Læs vores sammenligning og find biltypen til dit behov her.

Uanset hvad, er det væsentlige, at du får kigget så meget i krystalkuglen som muligt og forsøger at forudse, om dit bilbehov vil ændre sig inden for de næste 5 år, så du kan forsøge at finde en biltype, som passer til netop dit behov.

Måske skal du inden for den periode snart til at køre mere på motorvej, og så kan det være, at en større bil med dieselmotor er det bedste valg for dig?

Det kan også være, at du ved, at du skal køre med anhænger på et tidspunkt, og så kan det være relevant at finde en biltype, hvor det er en mulighed, og hvor bilen faktisk har kræfterne til at trække anhængeren.

Anden fejl: Du køber en for lille bil

Er der plads til det, du skal bruge bilen til? Det skal du være sikker på.

En lille bil er lettere at parkere, er ofte billigere i drift og i grøn ejerafgift, men det nytter ikke noget at vælge en for lille bil.

Ofte er små biler mere trættende at køre i, og når man skal køre langt, kan det også være irriterende at køre i en lille bil.

Overvejer du at handle brugtbil? 
Her er de 5 bedste brugtbiler.

I tråd med den første fejl, er det også ærgerligt at stå med en for lille bil, hvis der er familieforøgelse undervejs.

Omvendt er det økonomisk set fornuftigt at vælge så lille en bil, som det er realistisk for dig at have til hverdag. Du sparer ret mange penge ved at vælge en mindre bilklasse end en større.

Tredje fejl: Du køber en bil til den årlige sommerferietur

Tager du på kør-selv-ferie én gang om året til en given destination i Europa? Og er du fristet af at købe en stor bil, så du har plads til alle pakkenellikerne inde i bilen uden at skulle spænde en tagboks på bilen?

Så er det ikke nødvendigvis den smarteste taktik, hvis man skal tage de økonomiske briller på.

En større bil er som regel dyrere at have, fordi du skal betale mere i grøn ejerafgift, forsikring, brændstof, osv.

Modsat koster det ikke nødvendigvis særlig meget at anskaffe sig en tagboks til den ene rigtig lange køretur hvert år.

Fjerde fejl: Du bliver forblændet af en drøm

Vi kan alle sammen forelske os i en drøm. Tanken om at køre ud af en smuk kyststrækning på en varm sommerdag i en åben bil er tillokkende for os alle.

Men selv om tanken er god, er det ikke sikkert, at biltypen set over et helt år er den bedste løsning for dig.

Derfor gælder det om at vælge en bil, som ikke kun hører til i en drømmeverden.

Det er ikke nødvendigvis fedt at bruge mange tusinde kroner på at køre rundt i en stor SUV, hvis du alligevel aldrig skal køre offroad, eller du reelt ikke har behov for den megen plads.

Selvfølgelig kan du have lyst til at købe en cabriolet eller en SUV, hvis det er det, du altid har drømt om at eje. Du skal bare overveje grundigt, om du reelt også har lyst til at betale mange tusinde kroner for at indfri din drøm, hvis dit behov ikke kalder på lige præcis den biltype.

Femte fejl: Du finder en bil, der ikke er din stil

Med de andre fire – mere økonomiske – råd in mente er der én ting, som er meget, meget vigtig. Kan du overhovedet lide biltypen? Hvordan er det at sidde i bilen? Synes du, designet er flot? Føler du dig tilpas i bilen?

Du skal forhåbentlig køre i bilen i mange år, så det er vigtigt, at du vælger en biltype, som du kan se dig selv i, og som selvfølgelig passer til dine behov.

Det er knap så væsentligt, hvordan koblingen og gearskiftet føles, for det er alt sammen noget, man kan vænne sig til. Det er blot afgørende, at det er en bil, som du kan lide at opholde dig i.