Alt, du skal vide, før du køber elbil

Står du og overvejer at købe en elbil, eller vil du bare gerne vide mere om elbiler, så læs med her, hvor vi har samlet alt, du skal vide, før du køber elbil. 

Der er vist ikke længere så meget tvivl om, at elbilen er kommet for at blive – og den er ved at få fart på. Især de store europæiske bilkoncerner har kastet sig over elbilerne. 

Det skyldes blandt andet, at EU har presset på for en grundlæggende elektrificering af biler for at gøre dem mere miljøvenlige. Fra 2021, med indfasning fra januar 2020, skulle grænsen for den gennemsnitlige CO2-udledning fra nye køretøjer være 95 g/km målt i NEDC-normen.

Det betyder, at vi de seneste år har set flere og nye elbiler på markedet, hvilket er kommet forbrugerne til gavn, da elbilerne er blevet billigere.

Hvor stor er afskrivningen på en elbil?

Nissan Leaf er en af de meste sælgende elbiler i Danmark og i resten af EU. Det betyder, at Nissan har gensalgsværdier fra tidligere varianter af Leaf. Nissan har sammenlignet udgifterne forbundet med at købe og køre henholdsvis en Nissan Leaf Tekna og en Qashqai Tekna+ i fem år.

I sammenligningen regner Nissan med en afskrivning på 50 procent for Qashqai, mens Leaf beregnes med en afskrivning på 65 procent. Beregningen viser dog samtidig, at Leaf samlet set har færre udgifter over fem år end Qashqai, hvilket betyder, at man sparer 46.000 kroner ved at investere i en Leaf.

Er en elbil en økonomisk forsvarlig investering?

Den tilgængelige data peger i retning af, at du ikke samlet set er dårligere stillet med en elbil end med en almindelig bil. Du må forvente et højere værditab, men så længe du faktisk bruger bilen, tyder det på, at den billigere drift udligner dette tab.

Læs mere om økonomien i elbiler i denne artikel:
Køb af elbil: Er det økonomisk forsvarligt?

Hvad koster det at lade en elbil?

Et regnestykke, som FDM har foretaget, viser, hvad det koster at lade elbilen samt, hvordan du gør det billigst. Undersøgelsen medregner udgifter til anskaffelse, brændstof, vedligeholdelse og værditab og er udregnet med et årligt kørselsbehov på 20.000 kilometer for en mellemklassebil.

Den viser, at en elbil i 2021 i gennemsnit koster 2,89 kroner pr. kilometer.

Du kan få svar på yderligere spørgsmål om opladning af elbiler her:
Er elbilen en dyr fornøjelse? Så meget koster det at køre elbil

Hvor langt kan en elbil køre?

Elbilens rækkevidde påvirkes blandt andet af bilmodel- og type, hvor kraftigt batteriet er, batteriets alder, temperaturen udenfor samt topografien. En Tesla Model Y kan køre omkring 530 kilometer på en opladning, hvor andre modeller og mærker kører kortere.

Vil du vide mere om elbilens rækkevidde? Så læs med her:
Frygter du at løbe tør? Dette afgør en elbils rækkevidde

Hvad koster det at låne til en elbil?

Et lån til en elbil har de samme vilkår som et hvilket som helst andet billån. Et lån til en elbil er altså hverken dyrere eller mere besværligt end til en benzinbil.

Du kan optage et billån med sikkerhed i bilen, såvel som uden, fuldstændig som med en almindelig bil. Hvis du har mulighed for at betale 20 procent af bilens pris af egen lomme, kan du købe elbilen på en købekontrakt, hvor der lyses pant i bilen. Det giver låneudbyderen en større sikkerhed for lånet, og du får en bedre rente og færre låneomkostninger.

Vi gennemgår økonomien i et lån til elbiler i artiklen herunder. Klik på linket: 
Hvad koster det at låne til køb af elbil?

Hvad koster en elbil?

1. januar 2023 steg registreringsafgiften for elbiler. Lidt afhængig af den konkrete bils egenskaber, steg registreringsafgiften med op til 11.732 kr. for elbiler, som koster mellem 440-450.000 kr.

Du kan få elbiler i forskellige prisklasser og herunder kan du se eksempler på tre typiske klasser: 

  • Den billigste: Dacia Spring er en elektrisk mini-SUV med en startpris på 159.990 kr.
  • Den almindelige: Volkswagen ID.3 har i flere år været én af de mest solgte elbiler i EU, og den koster fra 319.995 kr.
  • Den mest solgte i 2022: Škoda Enyaq iV blev den absolut bedst sælgende elbil herhjemme i 2022. Den koster fra 299.995 kr.

Hvor hurtigt kan en elbil køre?

Rimac Nevera er verdens hurtigste elbil. Med 1.914 hestekræfter og et moment på 2.360 Nm sprinter bilen fra 0-100 km/t på lige under to sekunder.

Du kan læse mere om elbiler med uhørte hestekræfter i denne artikel:
De 10 hurtigste "hverdags"-elbiler og én helt vanvittig

I den anden ende af spektret finder vi Nissan Leaf. Den populære elbil har ikke samme fut i sutterne som Rimac Nevera, men går dog stadig fra 0-100 km/t på 7,5 sekunder.

Er du interesseret i "grønne biler" såsom elbiler, hybridbiler eller brintbiler? Vi har skrevet en del artikler, som kunne have din interesse: