Stiftelsesomkostninger

Hvis du er interesseret i et lån, så skal du være opmærksom på lånets stiftelsesomkostninger. Det er et såkaldt ekspeditionsgebyr til långiver. Du kan sagtens støde på mange andre begreber, som betyder det samme, såsom:

  • Etableringsgebyrer
  • Etableringsomkostninger
  • Stiftelsesomkostninger
  • Oprettelsesgebyrer

Der er således tale om et engangsbeløb, når du optager et nyt lån.

Se de samlede omkostninger med lånets ÅOP
Der er mange forskellige omkostninger at overveje, når du optager et lån. Låneprocessen består af mere end blot det beløb, du låner og senere betaler tilbage. Der er mange tilknyttede udgifter, såsom renter og gebyrer.

For at få et fuldstændigt overblik over omkostningerne forbundet med et bestemt lån, er det en god idé at se på ÅOP – de årlige omkostninger i procent – som er et udtryk for alle de omkostninger i procent per år, du skal betale tilbage.

Det betyder ikke nødvendigvis, at et lån er dyrere, når långiver har høje etableringsgebyrer. Det kan være, at der er andre lånevilkår med dette lån, som gør det mere fordelagtigt end andre lån uden et etableringsgebyr. Du kan altid tjekke og sammenligne lånenes ÅOP, hvis du vil finde det billigste lån.

Få dine stiftelsesomkostninger som fradrag i skat
Du har mulighed for fradrag med dine stiftelsesomkostninger, hvis lånet har en løbetid på under to år. For at få dette fradrag skal du angive det i din forskudsopgørelse til Skattestyrelsen. Størrelsen af stiftelsesomkostningerne i forhold til lånebeløbet er det, der afgør størrelsen af det fradrag, du kan få.

Hvis du har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os her.