Ferie og Fritid 04.06.2018
Tekst: Niels Friis Foto: Istock

Overvejer du et lån til ferie? Det skal du spørge banken om


Inden du sætter din signatur på et lån til drømmeferien, er der et par ting, som kan være fornuftige at undersøge. Her gennemgår vi, hvad du skal spørge din bank om for at få det bedste ferielån.


Inden du kan pakke kufferten og smække den ind bag i stationcaren eller smide den på bagagebåndet i lufthavnen for sætte kurs mod drømmeferien, skal der sættes flueben ved finansieringen ferien. Overvejer du at optage et lån til formålet, kan du her læse om, hvad du skal spørge din bank om for at få det bedste privatlån.

På udkig efter billig ferie? 
Få de 5 bedste tips til at spare på din ferie.

Der kan være et hav af spørgsmål, som har relevans, men her har vi sammen med den privatlånsansvarlige hos Santander Consumer Bank, Jesper Schou-Nielsen, udvalgt 5 spørgsmål, som du skal stille til din bank for at få det bedste lån til din ferie.

Herunder gennemgår vi de 5 spørgsmål. 


Første spørgsmål: »Hvilken pris kan jeg få?«

Prisen på dit lån er naturligvis meget afgørende for, hvornår du føler, at du har fået det bedste lån.

Prisen er ikke alt ved et lån, men det er klart, at det vil have en stor betydning, hvor meget du skal betale i renter og omkostninger for at have lånet til din ferie.

Derfor skal du spørge banken, hvilken pris de kan give dig på dit privatlån.

»I sidste ende er varen jo penge. Sæt dig ind i, hvor du kan få lånet til den bedste pris. Renten er én ting, men der kan være adskillige andre omkostninger. Derfor skal du forholde dig til, hvad ÅOPen er på det lån, du vil tage,« siger Jesper Schou-Nielsen.

ÅOP står for årlige omkostninger i procent, og betegnelsen fortæller dig, hvad det årligt koster at have lånet udtrykt som en procentdel af det samlede lånebeløb.

»ÅOP er et sammenligningsværktøj og kiloprisen på penge, så når du har sammenlignelige lån med samme lånebeløb og løbetid, så kan du kigge på ÅOP, og så vil den med laveste ÅOP være det billigste lån,« siger Jesper Schou-Nielsen.

Andet spørgsmål: »Hvilke vilkår kan I tilbyde mig?«
Men prisen er som nævnt ikke alt – selve vilkårene på lånet kan også have betydning for, om du føler, at du har fået det bedste lån.

Derfor skal du spørge banken, hvilke vilkår der er i privatlånet til ferien.

»Det, der er vigtigt at undersøge, er de vilkår, du er på vej ind i. Det vil sige renten og gebyrerne, og det vil sige, hvilke muligheder banken har for at ændre på de vilkår, som du har takket ja til. Det kan være svært at oversætte de til tider semi-juridiske formuleringer af vilkårene, men det er vigtigt at forholde sig til,« siger Jesper Schou-Nielsen.

Ved et typisk lån til en ferie med en løbetid på en overskuelig periode, er der grænser for, hvor galt det kan gå, men jo større lånebeløbet er, jo mere skal du være opmærksom på gebyrerne.

Du bør kigge på, hvilke muligheder du har for at vælge den løbetid, du gerne vil have, samt hvor fleksibel tilbagebetalingen er. Til et lån til en ferie ville jeg synes, at det ville være surt at skulle betale af på sidste års sommerferie, når det bliver sommer igen.

Jesper Schou-Nielsen, privatlånsansvarlig

Kig på, hvilke gebyrer du skal betale undervejs i lånet, og hvilke regler banken stiller op for sig selv i forhold til varsling af nye gebyrer.

»Alt sammen ligger inden for lovens rammer, men der kan sagtens være forskel fra bank til bank, og det har en effekt på dit lån. I visse banker skal du eksempelvis betale et indfrielsesgebyr, hvis du vil betale lånet ud før tid,« siger Jesper Schou-Nielsen.

»Typisk kommer gebyrer til udtryk som en del af ÅOP’en, men det kan stadig være fornuftigt at kigge på,« siger han.

Tredje spørgsmål: »Hvordan får jeg udbetalt pengene?«
Når du skal købe en ferie, foregår det typisk flere måneder forinden, at du faktisk skal afsted. Det vil altså sige, at skal du låne penge til ferien, skal du i virkeligheden have dem længe, før du skal afsted på din ferie.

Senere skal du så igen bruge penge fra lånet, når du skal afsted på selve ferien og have midler at rejse for.

Derfor skal du hos din bank undersøge, hvor lang tid det tager for dem at godkende dit lån og udbetale pengene, så du er sikker på, at du har pengene, når du skal bruge dem.

»Hvilken slags ferie, du vil på, har ingen betydning. Der kan være det perspektiv i det, at hvis du skal forudbestille din ferie et halvt år i forvejen, og i øvrigt også skal have penge til selve rejsen, skal du enten låne over flere omgange eller have pengene stående på din konto i lang tid,« siger Jesper Schou-Nielsen.

»Ved alle lånene får du beløbet udbetalt på samme tid, og så er det op til dig at holde styr på pengene. Vælg en bank med en god og hurtig proces,« siger han.

Fjerde spørgsmål: »Hvordan bliver jeg kreditvurderet?«
Ét er, hvilken pris du i udgangspunktet vil kunne få tilbudt fra banken, når du søger om et lån. Noget andet er, hvad du ender med reelt at få tilbudt. Baggrunden for den forskel, der kan være imellem de to, er kreditvurderingen.

Ved kreditvurderingen gennemgår banken din økonomi og kigger på din livssituation for at vurdere, om de tror, at du bliver en god kunde for dem – altså om du kan overholde lånets aftaler og betale pengene tilbage.

Derfor skal du spørge banken, hvordan dens kreditvurdering foregår.

»Bankerne foretager en kreditvurdering af den enkelte kunde – primært baseret på økonomiske faktorer. Ting, du ikke som sådan kan gøre noget ved. Det er ting som, hvor meget du tjener, og hvor længe du har haft dit job,« fortæller Jesper Schou-Nielsen.

»Din personlige økonomi har stor betydning i den henseende, at du skal have en økonomi, som kan bære, at du betaler af på det lån, som du tager imod – det er det allervigtigste. Du er nødt til at forholde dig til, om din økonomi kan rumme den månedlige ydelse, som du bliver tilbudt,« siger han.

Femte spørgsmål: »Hvilken rente og løbetid kan jeg få?«
Renten og løbetiden på lånet har afgørende betydning for, hvad du skal betale i månedlig ydelse på dit ferielån.

Renten er så at sige prisen på lånet, mens løbetiden er den periode, som du aftaler med banken, at det skal tage at betale lånet tilbage.

Derfor skal du spørge banken, hvilken rente og løbetid de kan tilbyde dig på det konkrete lån.

»Prisen på ferien har naturligvis en direkte linje til, hvor meget du skal låne, og det påvirker, hvilken rentesats du får tilbudt. Renten betyder meget, fordi den driver mange af omkostningerne, så du skal undersøge, hvad banken kan tilbyde dig,« siger Jesper Schou-Nielsen.

Foruden renten er selve løbetiden en væsentlig størrelse.

»Du bør kigge på, hvilke muligheder du har for at vælge den løbetid, du gerne vil have, samt hvor fleksibel tilbagebetalingen er. Til et lån til en ferie ville jeg synes, at det ville være surt at skulle betale af på sidste års sommerferie, når det bliver sommer igen,« fortæller Jesper Schou-Nielsen.

»Derfor kan det være fornuftigt at gå efter en kort løbetid. Husk dog på, at en kort løbetid giver en højere månedlig ydelse, som kan presse din månedlige økonomi,« siger han.