Udstyr til bilferien: Disse 5 ting må du ikke glemme

Vi har samlet nogle gode råd til udstyr, der gør bilferien med familien nemmere, bedre og sjovere.

Time efter time ad lange, grå motorvejsstrækninger kan vise sig en større udfordring for familieidyllen end først antaget. Som med så meget andet kan du få det bedste ud af situationen, hvis du er godt forberedt.

Det behøver ikke koste alverden, og du behøver heller ikke have en masse udstyr med, men der er nogle få ting, som kan mindske de gener, der er ved at køre langt og som øger chancen for at køreturen ikke kun opfattes som transport, men som en del af ferien.

Vi præsenterer ikke en fuldstændig pakkeliste, men nogle få essentielle ting, som vi mener, bidrager mest til at gøre køreturen bedre og sjovere.

Skal du på campingferie? 
Her er den ultimative pakkeliste til campingferien.

Frisbee, bold, sjippetov eller trænings-app

Det er hårdt både fysisk og mentalt at sidde i en bil i længere tid, så det er vigtigt med nogle pauser, men hvorfor nøjes med blot at standse bilen og stige ud?

Benyt i stedet lejligheden til at få godt gang i kroppen. Det styrker blodcirkulationen og du vil mærke en øget koncentrationsevne, når I drager ud på vejen igen.

Medbring en frisbee, et sjippetov, en bold eller noget andet, som kan motivere jer til fysisk aktivitet. Samtidig bliver pausen ikke bare et ophold, men en chance for at lege og grine sammen og dermed skabe flere gode ferieminder.  

Til de ambitiøse kan vi anbefale en trænings-app, som på fem-syv minutter gennemgår et program af forskellige øvelser, der styrker konditionen og centrale muskelgrupper.

cta---nyhedsbrev-tilmelding4.png

Lydbøger

Spil og film på tablets og mobilen er effektiv underholdning, men prøv i stedet med en lydbog. De fungerer godt på kør-selv-ferien, fordi børnene kan kigge ud samtidig og på den måde modvirke køresyge. I kan vælge at give børnene hovedtelefoner på, så I selv får fred, men overvej at sætte lydbogen på bilens anlæg, så hele bilen bliver underholdt, og I får en fælles oplevelse på turen.

Overvejer du en campingferie? 
Læs her hvad det koster at campere.

Lydbøger kan streames via diverse e-bogs-apps, men kan også lånes på cd af bibliotekerne, hvis turen går til udlandet, hvor data kan være dyrt eller begrænset. Alternativt kan man ofte downloade bogen på forhånd, så I slipper for at streame.

Bruger I mobilen eller en tablet til at streame fra, kan I anskaffe en bluetooth adapter til bilen, hvis det ikke er indbygget i bilens underholdningssystem.

Overvej eventuelt en USB-adapter til cigartænderen, så I kan oplade mobilen eller tabletten, mens I kører. Den kan også fås med flere USB-stik, så flere kan oplade på én gang.

Guide: Hvad koster bilferien? 

Køleboks

Køleboksen er en gammel kending, men et godt sted at starte, når mad og drikkevarer skal holdes køligt på turen. Overvej imidlertid at opgradere til en boks med aktiv køling. Med et stik i cigartænderen holder den ikke kun på kulden, men sænker aktivt temperaturen inde i boksen.

Det er forskellen på en kølig juicebrik og en kold juicebrik, og den vil samtidig afkøle, hvad I måtte købe og lægge ned i boksen undervejs. Og den bliver ved, så I skal ikke bekymre jer om, hvor længe den holder temperaturen, eller hvornår køleelementerne er optøede.

Køleboksen med aktiv køling findes med to forskellige teknikker, hvor køleboksen med kompressoren er den mest effektive, og den dyreste, mens den termo-elektriske køleboks er mere tilgængelig prismæssigt, omend den typisk også larmer lidt mere.

Vær opmærksom på, at den ikke behøver være sat til hele tiden, og at det er en god idé at slukke for afkølingen, når motoren er slukket for ikke at komme til at dræne bilens batteri.

Solafskærmning

Det kan være meget varmt at sidde i solen i flere timer, selvom der måske er aircondition i bilen. Den direkte varme og stærke lys fra solen kan være meget generende, ikke mindst for børn.

En solhat kommer ofte i karambolage med nakkestøtten, og selvom en kasket er effektiv, er den måske ikke så rar at sidde med i flere timer.

Alternativet er solafskærmning til vinduerne i siden såvel som til bagruden. De fås både i enkle, faste skærme med sugekopper og som rulle- eller plisségardiner. Typen er ikke vigtig, men dine børn vil blive glade for at undgå det direkte sollys.

Miljømærker og vignetter

Går kør-selv-ferien syd for grænsen, bør du sørge for at have de rette mærkninger i bilen. Der er miljøzoner i mange af de større europæiske byer, som kræver, at du anskaffer et miljømærke, hvis du vil undgå at få en bøde.

På samme måde er det vigtigt, du viser med et mærkat, at du har betalt vejskat- eller afgift, hvis du har planer om at benytte én af de efterhånden mange strækninger, hvor betaling er påkrævet i udlandet. 

Disse mærkater, også kaldet vignetter, såvel som miljømærker kan du eksempelvis købe på FDM.dk. Det kan godt tage et stykke tid at få dem leveret, men disse steder undgår du falske kopier, hvilket desværre kan være et problem, hvis du køber et mærke på eksempelvis en tankstation i udlandet.

Skal du ud i sommerlandet med campingvogn?
Læs vores guide til hvordan du kører længere på literen med en campingvogn.

Få styr på sikkerheden!

Så vidt de gode forslag til udstyr på ferien, men som en lille bonus, præsenterer vi en hurtig tjekliste over sikkerhedsudstyr, som du bør få styr på inden afgang.

  • Advarselstrekant
  • Sikkerhedsveste - gerne til hele familien
  • Førstehjælpskasse
  • Brandslukker
  • Rudehammer og seleskære
  • Lommelygte - husk ekstra batterier
  • Reservedelspakke - især til Østlandene
  • Bilens instruktionsbog
  • Værktøj
  • To sæt bilnøgler -  som bæres af to personer

Kør sikkert, kør godt og rigtig god tur!