Tips til en sikker og behagelig ferie til søs

I sejlsportens verden handler meget om god planlægning, samt at være forberedt på, at tingene ikke altid går, som man forestiller sig. Vi har samlet en række tips til, hvordan du får en sikker og behagelig ferie til søs.

Endelig har du realiseret drømmen om at eje din egen båd, og den skønne ferie på havet, du har drømt om i årevis, ligger forude. Du har slebet og poleret, tjekket motoren og al teknikken samt købt det nødvendige udstyr.

Ferie med båd stiller dog lidt andre krav til forberedelserne end for eksempel en bilferie. Så hvorfor ikke gøre denne planlægning til en god oplevelse sammen med dem, der skal med på turen?

En almindelig fejl blandt nye bådejere er at sætte barren for højt. Det er bedre at lægge en ”buffer” ind i ferieprogrammet, end hele tiden at have dårlig samvittighed over alt det, man ikke når. Med de skiftende vejr- og vindforhold i de nordiske lande, er det ekstra udfordrende at følge en stram tidsplan.

Det kan være værdifuldt at lytte til erfarne sejlere. Ikke mindst kan du få gode turforslag og tips om steder lidt væk fra alfarvej. Men måske endnu vigtigere er disse gode, praktiske råd, du kan få brug for undervejs:

  • Planlæg din rute
  • Tjek vejrudsigten
  • Beskyt dig mod elementerne

Planlæg din bådferies rute – find gæstehavne

Det kan være en god idé at danne sig et overblik over, hvilke gæstehavne, der ligger på din rute. Ikke mindst bør du tjekke, hvilken faciliteter, du kan forvente. Udover bad og toilet, som for mange er et must, kan du for eksempel få brug for vaskemaskine og tørretumbler.

havneguide.dk finder du inspiration til sejlturen og en oversigt over alle lystbådehavne og marinaer i Danmark. Her kan du læse om havnens faciliteter, priser samt oplevelser, spisestedet og seværdigheder i nærheden af havnen.

Den obligatoriske vejrudsigt

Medmindre det er en cabriolet, du har stående hjemme i garagen, så er vejret ikke nødvendigvis afgørende, når du skal på bilferie. Til søs kan vejr- og vindforhold derimod afgøre, om du pludselig befinder dig et sted, du slet ikke havde tænkt dig.

Derfor bør det være en fast rutine at tjekke vejrudsigten, inden du går ud i din båd – især på ture langt fra land. Mange bruger deres mobiltelefoner til at få opdaterede vejrudsigter. Mange apps giver datagenererede advarsler. Det kan være fint, men et tip er også at tjekke tekstudsigten på dmi.dk eller yr.no for det område, du sejler i. Den er skrevet af meteorologerne og indeholder information om vind, nedbør og bølgehøjde.

Med SejlSikkert appen, kan du altid tjekke strøm- og vindforhold på havet, og få information om farvandsadvarsler.

Forsvarets primære værktøj til planlægning af sejlads, kan du finde på sejladsudsigt.dk

Beskyt dig selv mod elementerne

De fleste af os forbinder sejlsport med sommer, sol og fladt hav. Sådan er det desværre - eller heldigvis vil nogen måske mene – ikke altid. På havet skifter vejret hurtigt, og så er det godt at være klædt på og udrustet til alt slags vejr. For begynder du først at fryse til søs, skal der meget til at få varmen tilbage i kroppen. Medbring derfor altid rigeligt varmt tøj og ordentligt fodtøj, gerne med en blød gummisål, så du undgår at glide på dækket.

Hvis vejret lever op til drømmen om sol og høj blå himmel, er det en god ide at huske solcreme med høj faktor. Refleksionerne til søs gør, at solen bider mere end på land, så du kan desværre let blive solskoldet.

Hvis du husker disse enkle, gode råd, så er det nemt at få en sikker og hyggelig tur til søs. Hvis du samtidig formår at holde orden om bord, noget mange godt kan glemme, så er man nået langt. God bådferie!

Måske vil du også gerne læse: