Stor guide: Sådan kommer du på den bedste skiferie

En skiferie skal gerne være fyldt med sne, lækkert skiløb og godt vejr. Her forsøger vi at guide dig til den bedste skiferie. En god skiferie handler om at ramme lige præcis dine behov og ønsker.

Swuuush. Et kort sving mod højre.

Swuuush. Et kort sving mod venstre.

Er du til skiferier, kender du sikkert følelsen af at ramme et perfekt run ned af en piste, hvor alt bare passer sammen, og hvor du bobler indeni med begejstring.

Er prisen afgørende for dig, når du skal på skiferie? 
Følg disse syv tips: Sådan kommer du på en billig skiferie.

Vil du gerne afsted på den bedste skiferie, skal du læse med her. I denne artikel får du et godt bud på, hvordan du finder den bedst mulige skiferie for dig.

Ved du hvor meget en skiferie egentlig koster? 
Vi har lavet en opgørelse over hvad der indgår i den typiske skiferie

At finde den bedste skiferie for dig handler først og fremmest om at finde en tur, hvor netop dine behov og ønsker bliver opfyldt.

Og hvordan gør man så det? For at få svar har vi taget fat i skiferieekspert Troels Kjems, som står bag skiferietips.dk. Han anbefaler dig som minimum at overveje følgende:

  • Hvem er I?
  • Hvad vil I?
  • Hvor meget vil I bruge?
Hvem er I?

Er I en familie? Er I et par? Er I en flok unge venner?

»Hvem skal man afsted sammen med? Det er første step. Hvis man skal afsted med sin familie og børn, der ikke har stået meget på ski før, skal man måske ikke tage til det største og dyreste sted i alperne,« siger Troels Kjems.

»Er man en flok erfarne skiløbere, der gerne vil udfordres, eller en flok venner, der er vild med afterski, er det oplagt at søge sydpå,« siger han.

Hvordan I finder den bedste skiferie afhænger altså af, hvem I skal afsted på turen. For den bedste skiferie for en børnefamilie er sjældent den bedste skiferie for en flok unge venner, der gerne vil kombinere skiløbet med afterski.

Børnefamilien

Mange danske børnefamilier kigger traditionelt mod især Norge og Sverige, når de skal finde den bedste skiferie.

Det hænger sammen med, at man mod nord finder hyggelige hytter med plads til hele familien, børnevenligt skiterræn med mange grønne og blå løjper, som skibakkerne hedder på de kanter, og overskuelig transporttid med færger og egen bil.

Her er også nem adgang til skiskoler for børn og voksne i alle aldre med dansktalende instruktører.

Når du skal på ski med børn, er det vigtigste at finde et børnevenligt skiområde. 
Læs vores artikel: Skiferie med børn? Sådan finder I en god (og billig skitur) for hele børnefamilien

Dermed ikke sagt, at man ikke kan finde gode skidestinationer for en børnefamilie mod syd, hvis man hellere vil derned, men i Norge og Sverige står stederne i kø.

Hos Skiferietips.dk anbefaler man især at kigge mod Skeikampen i Norge, der betegnes som et både billigt og begyndervenligt skiferiemål. Er I en ski-erfaren børnefamilie, vil I dog formentlig savne flere kilometer pister at begive jer ud på.

I alperne fremhæver Skiferietips.dk Livigno som et oplagt og billigt sted for børnefamilien, men her skal man dog vide, at det tager mindst 14-15 timer at køre derned.

En billig skiferie for børn og forældre kan også gå til Berchtesgaden i Tyskland eller Maria Alm i Østrig.

Parret

Er I til en romantisk skitur for to, så findes der et utal af muligheder for, hvor I kan tage hen. Står den på hygge og afslapning i egen hytte, er det mest oplagte at kigge mod Norge og Sverige. Lyder et hotelværelse eller en skilejlighed fristende for jer, skal I søge mod syd i lande som Italien, Østrig og Frankrig.

Italien og Frankrig er blandt de mere oplagte destinationer, hvis målet er en romantisk skiferie, for her kan I kombinere lækkert skiløb med god mad og romantiske omgivelser.

Det kan være svært at overskue, hvad der egentlig er det bedste transportmiddel, når du skal på skiferie.
Læs her, fordele og ulemper ved fly, bus og kør selv på skiferie.

Hos Skiferietips.dk anbefaler man i Italien især det mellemstore italienske skiområde Limone Piemonte, der betegnes som et af de mest autentiske og hyggelige skisportssteder i Italien. Blandt de fremhævede italienske destinationer i denne kategori finder I også Cervinia, hvor Matterhorn udgør baggrundstapetet. Kvaliteten af både skiløb, mad og drikke er høj.

I Frankrig fremhæver Skiferietips.dk skiområdet Val d'Isère, hvor godt skiløb og romantikken er i højsædet.

I Østrig skal I overveje Ischgl eller Zauchensee, mens I i Norden bør kigge mod Hemsedal og Gaustablikk i Norge og Sälen i Sverige.

Vennegruppen

Er I en vennegruppe, der skal af sted på skiferie, og som betragter afterski som en lige så essentiel del af den bedste skiferie som selve skiløbet, så er det at finde en god skitur et rent slaraffenland.

Lad os starte med at afskrive Norge og Sverige som en mulighed, for her er afterski ganske enkelt ikke særlig populært eller særlig godt – ofte er det også meget dyrt.

Nå, vi skal altså mod Sydeuropa.

Mange store skirejsebureauer står klar til at konkurrere om, at I skal tage med på netop deres tur. For jer betyder det, at I har masser af tilbud og muligheder for at finde fede skiture.

Skiferietips.dk anbefaler især følgende destinationer som gode muligheder for unge grupper:

Val Thorens, Frankrig. I Val Thorens i Frankrig er det især den berømte og berygtede afterski-bar La Folie Douce, som er epicentret for den heftige afterski. Baren ligger et stykke oppe af bjerget, så man skal have skiene på for at komme ned derfra. Samtidig er skiløbet fantastisk.

Tignes, Frankrig. Franske Tignes er kendt som et decideret partyområde og er derfor ikke specielt familievenligt. Til gengæld betyder det, at I kan få afterski for alle pengene – især i uge 7 og 8. Også i Tignes er skiløbet supergodt og for enhver smag.

Livigno, Italien. Livigno i Italien er mere afdæmpet i forhold til Tignes og Val Thorens. Livigno er kendt som et charmerende italiensk skiområde, som er toldfrit, og derfor kan du købe billigt skiudstyr – eller alkohol.

Val d'Isère, Frankrig. Val d'Isère ligger i et af verdens bedste skiområder med pister for både øvede og nybegyndere. Dog findes der bedre steder for nybegyndere. Mange danske rejsebureauer har skirejser til Val d’Isère, så der er gode muligheder for at finde et godt tilbud.

St. Anton, Østrig. Østrig rimer på schnitzler og afterski med tyroler-musik. I St. Anton får du både vilde fester hver dag til aprés ski fra kl. 15.30 til 20.00 midt på bjerget. Desuden er skiløbet også fantastisk med udfordringer for både nybegyndere, øvede og offpiste-entusiaster.

Wagrain, Østrig. Wagrain er populært for det lidt ældre segment, hvorfor festerne er mere afdæmpede. Hygge er et nøgleord i Wagrains afterski-miljø, og også pisterne passer til en mere rolig skiferie. Wagrain er et oplagt rejsemål for børnefamilier eller grupper med nybegyndere.

At tage på skiferie koster mange penge, så hvad gør man, når man har skiløb i blodet? 
Læs her, om en familie der tager på skiferie hvert år: Sådan får de råd

Hvad vil I?

Hvem I skal afsted er ikke den eneste faktor, der afgør, hvordan I får den bedste skiferie.

Hvad I vil har også stor betydning.

Er det vigtigste for jer udfordrende skiløb, afterski, gode offpistemuligheder, plads til både børn og voksne, små hyggelige løjper eller store brede piste?

Uanset hvem I skal afsted, skal I sætte jer sammen og snakke igennem, hvad I gerne vil have ud af skiferien. 

Resultatet af den samtale kan være afgørende for, hvor I skal tage hen.

»I alperne er der traditionelt de bedste afterskimuligheder, så er man til det, skal man søge derned. Er man til offpiste, er det også traditionelt sydpå, at man orienterer sig, men man kan sagtens stå offpiste i Norge, eksempelvis Hemsedal,« siger Troels Kjems.

Han understreger, at der i både Norge og Sverige og sydpå i Alperne kan være destinationer til alle typer skiløb.

»Man kan finde destinationer for enhver smag i både nord og syd. Der er mere stabilt koldt i Norge og Sverige, hvor det i alperne kan være mere tricky med temperaturen,« fortæller Troels Kjems.

Er du nybegynder på ski, lyder hans anbefaling, at det i mange tilfælde vil give mest mening at kigge mod Norge og Sverige.

»Når du er begynder, har du kun brug for 5 km pister de første dage, og så giver det ikke meget mening at køre til Østrig, hvis du kan tage til Isaberg i Sverige eller til et lille norsk skisportssted. Medmindre du selvfølgelig skal af sted med en ung flok og til afterski,« siger Troels Kjems.

Navnligt det med at kigge mod de lidt mindre steder, kan være en overvejelse værd – alt afhængigt af, hvad I er på jagt efter.

»Tager du til de destinationer, der er meget promoverede – som Trysil i Norge og Livigno i Italien – så møder du mange danskere. Du får måske endda et menukort på dansk og kan komme på danske skiskoler. Så hvis du er til det, er det en god idé. Hvis du vil have en mere autentisk oplevelse af stedet og landet, skal du måske søge lidt væk fra de store danskersteder,« siger Troels Kjems.

Som et eksempel på den tendens fremhæver han italienske Canazei.

»Det er et meget populært sted, som også er rigtig godt, men der ligger også Val Gardena 20 km derfra, som er et mindst lige så godt skisportssted og mere autentisk,« siger han.

En anden pointe i forhold til at søge lidt væk fra de helt store og populære danskerdestinationer er selve omkostningerne.

»Er man tvunget til at rejse i uge 7 eller 8, så er det en fordel at søge mod destinationer, hvor der er færre danskere. Hvis du tager til Wagrain i uge 7, så er priserne måske 25 procent højere, i forhold til hvis du rejste til en anden – og mindre danskerpopulær – destination i Østrig i samme periode,« siger Troels Kjems.

Det leder til næste vigtige overvejelse.

Hvor meget vil I bruge?

»Skiferie er en af de dyreste ferieformer overhovedet. Du skal bruge penge på skitøj, liftkort, rejsen dertil, indkvartering, osv.,« fortæller Troels Kjems.

Hvor meget I vil bruge på jeres skiferie har dermed også stor betydning for, hvordan I kan finde en god skiferie.

»Hvis du meget målrettet går efter en relativt billig lejlighed, tager mad med hjemmefra eller selv laver aftensmad, så kan du godt få en relativt billig skiferie. En familie på fire kan måske komme af sted for 20.000 kroner, hvis I låner skiudstyr og rejser uden for højsæsonen,« siger Troels Kjems.

Og hvorfor koster det så meget?

»Alene liftkort for en familie på fire i en uge kan sagtens koste 6-7.000 kroner,« fortæller Troels Kjems.

Er prisen afgørende for dig, når du skal på skiferie?
Følg disse 7 tips: Sådan kommer du på en billig skiferie.