Spar penge i julen: Her er de tricks, der gør din jul billig

Få, simple tricks kan være med til at sikre, at udgifterne til julen ikke stikker helt af. Her får du gode råd til at skære ned på udgifterne til mad, gaver og juleaktiviteter.

Julen er hjerternes tid. Det ved vi. Men det er også en tid forbundet med store udgifter, så på mange måder er julen i lige så høj grad pengeforbrugets tid.

I år regner man med, at danskerne i gennemsnit bruger 5.477 kroner på julen. Her er det især udgifter til mad, gaver og ekstra elforbrug, som udfordrer plusset på kontoen.

For lad os slå det fast med det samme: Hvis du er fornuftig og en smule forudseende, er der mulighed for at spare mange penge.

I denne artikel får du simple, effektive tricks til at gøre din jul billigere, så du får råd til hele december.

Julemåneden kan udfordre din økonomi. 
Læs her, hvordan du kan blive mere opmærksom på dit forbrug.

Lad os starte med det, der skal spises.

Julemad

Julesmåkager, juleand, ris a la mande.

Flæskesteg, rødkål, brunede kartofler.

Listen af julemad, der skal købes ind, er cirka så lang, som fantasien – eller rettere appetitten – tillader.

Kan du ikke få nok af jul?
Vi har samlet de fedeste juleoplevelser herhjemme i denne guide.

Derfor er maden også et af de mest effektive steder at spare på udgifterne i julen.

Det skal du gøre for at spare:

Lav en – lang og detaljeret – indkøbsliste ud fra en madplan:

Udform en liste med alt maden til julemåneden – herunder både til juleaften, julefrokoster, julegodter og andre tradtionelle julemadstraditioner.

Kig opskrifter igennem for at få et overblik over, hvad du skal bruge til hver enkelt ret, så du kan lave så detaljeret en indkøbsliste som overhovedet muligt. Hvis du synes, at indkøbene løber op i for mange penge, kan du kigge på din indkøbsliste og se, hvad du helst vil undvære – og hvad der vil give den største besparelse.

Mangler du ekstra midler til julen?
Vælg, beregn og ansøg om lån her.

Vurdér, hvad du kan lave selv:

Kan du selv bage pebernødderne og vaniljekransene frem for at købe dem færdiglavede, kan der være mange penge at hente. Den tankegang er generelt fornuftig at tænke ind i julemaden. Jo mere, du kan lave selv, jo billigere vil det blive.

Julen varer længe og lægger pres på din daglige økonomi.
Læs her, hvad du skal huske i dit julebudget.

Og som en ekstra bonus smager det hjemmebagte ofte bedre end det færdiglavede, ligesom det også er en stor del af julehyggen, at der dufter af pebernødder i hele hjemmet, eller at duften fra anden fylder køkkenet.

Køb ind i god tid:

Har du mulighed for det, kan der være mange penge at spare ved at handle tidligt. Priserne stiger, i takt med at vi nærmer os d. 24. december.

Kig supermarkedernes tilbudsaviser igennem tidligt, og sammenlign priserne på de ting, som du kan se på din liste, at du skal købe. De fleste supermarkeder har deres tilbudsaviser liggende online på deres hjemmesider.

Julegaver

Den absolut største udgiftspost i løbet af julen vil for de fleste være julegaverne. Gennemsnitligt forventer hver dansker at bruge 3.707 kroner på gaveindkøb i løbet af julen, og har man ikke overblik over sine indkøb, eller hvor meget man har råd til at give – og til hvor mange – kan udgifterne stikke af.

Sådan undgår du kviklånFå styr på gavesituationen:

For at undgå at du bruger for mange penge på julegaver, skal du have styr på din gavesituation. Og hvad ligger der så i det?

Jo, der ligger det i det, at du skal vide, hvor meget du er i stand til at bruge på gaver. Sørg for at vide præcis følgende:

Hvad har du råd til at købe gaver for i dit budget?

Hvem giver dig gaver?

Hvor dyre skal gaverne være?

Hvis du kan se, at din økonomi er stram, og at du ikke har råd til så store gaver, som du forventede, skal du sørge for at tage snakken med dem, du skal give gaver til. Ingen vil være interesserede i at få en gave, som de ved, at du reelt ikke har råd til. Husk også, at det ikke nødvendigvis er prisen på gaven, der afgør, om modtageren bliver glad for den.

Køb julegaverne på nettet:

Slip for at stresse rundt i butikker i december måned og spar penge samtidig. Lyder det også fristende for dig?

Fordelene ved at købe julegaver på nettet frem for i en butik er blandt andre, at du slipper for julestressen, asen og masen, og det er meget fleksibelt.

Og de gode nyheder stopper ikke der. For det kan tilmed ofte være billigere at købe julegaver på nettet fremfor i en butik. På nettet er det hurtigt og nemt at danne sig et overblik over, hvor du kan finde den enkelte gave billigst, og det betyder, at du kan undgå at betale overpris. Brug eventuelt sammenligningstjenester ​som Pricerunner.dk for at finde det billigste sted at handle. 

Husk dog at holde øje med, hvor meget du skal betale i fragt, samt mulighederne for at få gaven byttet.

Ligesom med julemaden kan der også ved julegaverne være fornuft i at købe gaverne så tidligt som muligt, hvis du har mulighed for det.

Elforbrug

En af de mere skjulte udgifter i løbet af julen, som dog stadig er betydningsfuld, er dit elforbrug. Vi bruger 45 procent mere strøm på en decemberdag end en julidag, viser tal fra Energistyrelsen. Der kan altså være god grund til at have fokus på at slukke julelysene.

Rådene er ganske simple og ligetil:

Sørg for at slukke de elektriske apparater, når de ikke bruges. Du kan også udnytte for- og eftervarmen i din ovn. Sæt anden eller flæskestegen ind, selv om ovnen er kold, og lad den stege i eftervarmen. Det kan spare dig op til 25 procent af elforbruget.

Lad julemaden tø op i køleskabet. Du kan spare op til 30 procent, hvis du lader en steg tø op, inden du sætter den i ovnen.

Varm så meget mad som muligt på samme tid – de fleste ting kan f.eks. stege sammen i ovnen.

Juleaktiviteter

For mange står julen i familiehyggens tegn, og hvad er bedre end at bruge julen på at opleve både stort og småt med familien?

Den slags juleaktiviteter kan ofte ende med at koste penge, og en effektiv måde at skabe en billigere jul er at fravælge de dyre juleaktiviteter med familien og i stedet kaste sig over de gratis glæder.

Du kan for eksempel pakke en kurv med julegodter og varm kakao og tage i skoven for at finde pyntegran.

En hyggelig aktivitet kan også være at lave jeres egen julepynt, ligesom dyner i sofaen og en god film heller ikke er af vejen.