Skiferie med børn? Sådan finder I en god – og billig skitur – for hele børnefamilien

Når du skal på ski med børn, er det vigtigste at finde et børnevenligt skiområde. Få en række gode råd her i artiklen, hvor vi også fortæller, hvad du kan gøre for at spare på udgifterne.

Første step mod en god skiferie med børn er valget af et børnevenligt skisportssted som destination for jeres tur.

Sæt dine børns behov først, når du skal på skiferie med dem. Hvad det dækker over, bliver du klogere på her i artiklen, så læs med, hvis du vil have en række gode råd til at finde en god – og billig – skitur for hele børnefamilien.

Hvis du gerne vil finde de bedste skisportssteder for børnefamilier i Europa, skal du kigge nederst i artiklen, hvor vi har samlet en række steder. 

Det kan være svært at overskue, hvad der egentlig er det bedste transportmiddel, når du skal på skiferie. 
Læs her, fordele og ulemper ved fly, bus og kør selv på skiferie.

Er børnene nye på ski, er der ifølge Troels Kjems, som er ekspert i skiferier og manden bag Skiferietips.dk, ingen grund til at køre flere tusinde kilometer ned gennem Europa for at komme til skiferiedestinationer i alpe-lande som Østrig, Frankrig og Italien.

»Først og fremmest handler det om at få vist børnene, hvad alpint skiløb er. Det kan sagtens foregå i Vallåsen i Sverige, hvor børnene kan lære, hvad det drejer sig om,« siger Troels Kjems.

Et børnevenligt skisportssted skal gerne have bestemte karakteristika.

»Pisterne skal være børnevenlige, og der skal være et stort område forbeholdt børn og nybegyndere, så de har plads til at lære, hvordan man kommer med liften, og hvordan man får skiene på. Det er også nødvendigt, at der er træklift eller tæppelift. Det går ikke med gondoler, stolelifter eller lignende,« siger Troels Kjems.

Det kan være fristende at tage et lån for at komme ud på pisterne. 
Læs her, hvad du skal være opmærksom på, før du skriver under.

Han råder til at vælge en skidestination, hvor I bor lige ved pisten.

»Børn, der skal på ski første gang, har brug for pauser og brug for at komme hjem og slappe af. Der findes steder nordpå, hvor det næsten er umuligt at finde steder, hvor man ikke bor, så man kan ski direkte fra hytten eller lejligheden og ud på pisterne,« siger Troels Kjems.

Hav realistiske forventninger

Når den står på skiferie med børn, skal man erkende, at man måske ikke får løbet lige så meget på ski, som man gerne ville, og at man ikke nødvendigvis kan færdes på røde og sorte pister.

»Hav realistiske forventinger til turen. Det er skiferie på børnenes præmisser, så man skal indstille sig på at stå meget på ski lige bag ved sine børn,« siger Troels Kjems.

Han foreslår, at man betragter de første par skiferier med sine børn som en slags investering i, når de engang bliver mere øvede på ski, og sikkert ender med at kunne køre fra én.

Har man muligheden, skal man overveje at tage afsted med andre børnefamilier, råder han.

»Find nogle venner, som også har børn, og som også vil på ski. Så kan børnene være på skiskole sammen, og de har nogle at lege med,« siger Troels Kjems.

»Så er det også nemmere for jer at stikke af op på de røde og sorte pister, hvis I gerne vil det, fordi I kan deles om pasningen af børnene,« siger han.

En skiferie kan hurtigt ende som "VM i udstyr", men før du køber dig fattig, er det en god idé at sætte dig ind i, hvor det bedste kan betale sig at lægge pengene. 
Læs vores skiguide: Sådan får du styr på udstyret.

Flere skirejsebureauer arrangerer skiferier for enlige forældre, der er afsted med børn.

»Det er ikke dating, men det kan give noget tryghed og gøre det lettere for en enlig forælder at overskue at være på skiferie med to børn. Det er et stort hit,« siger Troels Kjems.

Kør selv

At flyve på skiferie er gennem de seneste år blevet mere og mere populært. Tidligere var det mest bus og kør-selv-ture, der fragtede danske skiløbere til og fra destinationerne, og skal du afsted med børn, er det en god idé at gøre det på "den gammeldags måde".

»Vælg en kør-selv ferie til de første skiferier med børn. I har så meget grej med, at det kan være svært at få plads til i et fly eller en bus, og i en bil kan I selv bestemme tempoet,« siger han.

Der er mange forhold, der har indflydelse på, hvad din skiferie kommer til at koste. 
Læs her, hvad en skiferie koster og hvad du skal have med i dit budget.

God skiferie med børn

Her får du Skiferietips.dk's bedste råd til at vælge en god skiferie med børn:

  • Lån skitøj og skiudstyr fra venner, naboer eller kollegers børn.
  • Skal I på kør-selv skiferie til Norge eller Sverige, kan der være penge – og energi – at spare ved at vælge en samlet pakkerejse hos selskaber som Stena Line eller Norsk Rejsebureau.
  • I kan spare mange penge på at nøjes med fem overnatninger frem for syv.
  • Book skileje hjemmefra, uanset om du skal nord- eller sydpå. Du kan nogle gange spare op til 20 procent.
  • Book en lejlighed med stor fryser og eget køkken. Tilbered aftensmaden hjemmefra, og transportér den til skilejligheden i en køleboks. Det kan nemt spare jer for et par tusinde kroner.

Få de fulde tips til en børnevenlig skiferie her.

Børnevenlige skisportssteder

Vi har samlet Troels Kjems' bedste bud på børnevenlige skisportssteder i Norge, Sverige, Østrig, Italien og Frankrig. 

Skiområderne er udvalgt ud fra følgende kriterier: Mange børnevenlige pister, lettilgængelige børnevenlige lifter, udvalgte pister forbeholdt børn og nybegyndere, stort udvalg af børnevenlige lejligheder og hoteller og overskuelig rejseafstand/-tid fra Danmark.

Norge:

- Trysil

- Geilo

- Beitostølen

Sverige:

- Sälen

- Branæs

- Vallåsen

- Isaberg

Østrig:

- Wagrain

- Maria Alm

- Zell am See

Italien:

- Livigno

- Passo Tonale

Frankrig:

- Valmorel

- Valloire

Hvorfor Skiferietips.dk anbefaler lige præcis de steder, kan du blive meget klogere på lige her.