Sådan vælger du den rigtige campingvogn

Er du på jagt efter den helt rigtige campingvogn, og ved du ikke hvad du skal gå efter? Vi har talt med en ekspert, som guider dig til hvilken campingvogn du skal vælge lige her. 

Frihed - det er dét, campingvognen repræsenterer. Friheden til at tage afsted, når det passer dig. Frihed til at køre lige derhen, du gerne vil, og blive der, så længe du gider.

Når du skal vælge den rigtige campingvogn, bør du derfor mærke efter, om den campingvogn, som måske ser rigtig ud på papiret, også giver dig den følelse af frihed, du leder efter. Det fortæller Søren Olesen, der sælger campingvogne hos Jysk Caravan Center.

»Det, du køber, er drømmen om frihed, så når du er ude at kigge, så spørg dig selv: Føler jeg, jeg får min frihed af at stå i denne campingvogn?« siger Søren Olesen.

Der er mange måder at holde campingferie på, men hvad skal du vælge?  
Læs her, fordele og ulemper ved campingvogn, autocamper og telt.

Før du når til mavefornemmelsen, er der dog en masse overvejelser, du bør gøre dig, og muligheder at forholde dig til. Overordnet kan de vigtigste inddeles i fire kategorier.

  1. Campingvognen pris. Hvad tillader dit budget?
  2. Campingvognens vægt og bredde. Hvor stor en vogn må du trække?
  3. Sove- og siddepladser i campingvognen. Hvilken indretning foretrækker du?
  4. Udendørsdelen. Ønsker du fortelt til eller markise til campingvognen?

Overvej først dit budget til campingvognen

Guide: Bliv klogere på hvad en bilferie koster 

Før du begynder den store runde hos forhandlere online og i virkeligheden, er det en god idé at begynde med at lægge et budget og undersøge, hvor meget du eventuelt vil kunne låne.

På den måde kender du dit økonomiske råderum, før du tillader dig selv at blive forelsket i en campingvogn. Når det er sagt, er der mange af kunderne hos Jysk Caravan Center, som ikke lader sig at nøjes med det absolut billigste, når de vælger campingvogn.

»De vil gerne have noget ordentligt, når de nu er i gang. Det koster jo noget at leve, og det må det så gøre, men det betyder også noget, hvor man er i sit liv, og hvad man har brug for,« fortæller Søren Olesen.

Hvordan du har tænkt dig at bruge campingvognen, og hvad du har brug for, har således stor indflydelse på dit endelige valg, men det vender vi tilbage til senere. Der er nemlig yderligere formalia at få på plads først.

Skal du lægge et budget? 
Se vores video: Sådan lægger du et budget

Hvor stor en campingvogn må du trække?

Hvis du planlægger at være fastligger, behøver du ikke tænke så meget på vægten eller bredden af din campingvogn. Efter købet får du den transporteret hen til den valgte plads, og så kan du indrette dig dér.

For alle andre, som gerne vil spænde bilen for vognen og trille ud i det blå, er det meget vigtigt at være opmærksom på, hvor meget din bil må trække, og hvor bred campingvognen maksimalt må være.

Så hvor bred må en campingvogn maksimalt være? Et påhængskøretøj må maksimalt være 70 centimeter bredere end det køretøj, der trækker, så hvis du har en lille bil, kan bredden på campingvognen være en udfordring. 

»I nogle tilfælde betyder det, at folk ikke må køre med den campingvogn, de helst vil have, fordi den er for bred til deres bil,« siger Søren Olesen.

Overvejer du at købe en campingvogn, så er der en række forhold du skal være opmærksom på. 
Læs her, alt du skal vide, før du køber en campingvogn.

Ifølge sælgeren er det én af de typiske fejl, folk begår, nok de kigger på campingvogn. Ud over bredden kan vægten på campingvognen drille folk lidt, når de vælger campingvogn.

»Du har en bil, og vognen skal jo passe hertil, så det giver en begrænsning. Derfor er vægten et vigtigt parameter, og det fylder også en del i folks hoveder. Det er det nødt til,« forklarer Søren Olesen.

Hvor tung en campingvogn, du må køre med, afhænger både af, hvilket kørekort du har og den bil, du kører i. De fleste af os har et B-kørekort, som betyder, at den samlede vægt, du må køre med, er begrænset til 3500 kilo.

Vægten af både bil og campingvogn må altså ikke overstige en totalvægt på 3500 kilo.

Du finder bilens vægt samt, hvor meget den må trække, i bilens registreringsattest. Ligeledes er campingvognens vægt og tilladte totalvægt også angivet i dens registreringsattest.

Hvilken indretning foretrækker du?

For at besvare dette spørgsmål skal du vide noget om, hvordan du forventer at bruge din campingvogn, og hvem, du forventer, skal bo i den. Det er nemlig vigtigt, at der er sovepladser til alle, og at vognens andre faciliteter passer til din foretrukne ferieform.

Det kan have indflydelse på dit valg af campingvogn, om du regner med mest at bruge den i weekender og korte ferier, eller om du forventer at bruge den flere måneder ad gangen – også om vinteren.

Hvis du har planer om at køre Europa tyndt, er en lidt mindre vogn måske at foretrække, mens du kan se på de helt store vogne, hvis du er fastligger.

Er du i tvivl om hvilket kreditkort er bedst at bruge i udlandet? 
Læs her, alt du skal vide om brug af betalingskort i udlandet.

Er det kun dig og din partner, der skal campere, foretrækker I måske en dobbeltseng, men det kan også være, at du er alene og gerne vil bruge den sammen med venner, og så er enkeltsenge måske at foretrække.

Har I børn med, kan køjesenge være en idé, eller du kan vælge en campingvogn med en hel børneafdeling, der kan lukkes af med en dør.

Forhandlerne kan hjælpe jer med at veje fordele og ulemperne op over for hinanden, og de arbejder typisk med tre overordnede indretningstyper. Øvelsen går dermed ud på at finde den type, der passer bedst til dit eller din families behov.

  • Køjesenge, mindre siddegruppe og mindre dobbeltseng
  • Rummelig siddegruppe og stor dobbeltseng
  • Enkeltsenge


Det er navnligt forholdet mellem siddegruppens størrelse og sengetyperne, du vil skulle forholde dig til. Det fortæller sælger Søren Olesen.

»De fleste har en begrænsning på størrelsen af vognen, og vil man gerne have en stor siddegruppe, så er det eksempelvis svært at få plads til køjesenge,« siger han.

Ekeltsengene tiltaler, ifølge sælgeren, typisk et mere modent publikum, men fælles for de fleste kunder er, at de gerne vil have mageligheden ved faste senge.

»Nogle vælger en mindre campingvogn, hvor man kan rede op i begge ender, men det er ikke så godt at skulle lave om hver dag,« siger Søren Olesen.

Det er en erfaring, nybegyndere måske endnu ikke har gjort sig, og sælgeren mener da også, at det generelt er en god idé at søge råd om indretningen.

»Det kan være, du tror, børnene bare kan ligge sammen i dobbeltsengen, men det gider de ikke særligt længe, og den slags fejl er nemme at begå,« mener Søren Olesen.

I øvrigt er det en god idé at være opmærksom på, at familiens behov ændrer sig i takt med, at børnene bliver større, og man får mere erfaring med at campere. Det betyder, at det er værd at overveje, om campingvognen vil kunne følge med denne udvikling, eller om den måske skal sælges videre efter en periode.

Ønsker du fortelt eller markise til campingvognen?

Udendørsdelen er også et vigtigt aspekt at forholde sig til, når du skal vælge den rigtige campingvogn, og igen afspejler dit valg din ferieform. Du kan nemlig overordnet vælge mellem et fortelt eller en markise, og hver mulighed har sine fordele og ulemper.

Markisen beskytter ikke så godt mod vejr og vind, men den er hurtig at køre ud, og med et bord og et par stole er du hurtigt i gang med hyggen.

Du kan lige så hurtigt pakke det sammen og komme videre igen, og med en markise lægger du derfor op til kortere ophold på en række forskellige campingpladser.

Forteltet fungerer lidt som at sætte en ekstra stue på campingvognen. Den giver et helt ekstra rum, og når det først er indrettet, er campingvognen med fortelt nærmest som et helt sommerhus.

Afhængigt af hvor meget udstyr du har med, kan det tage en rum tid at sætte forteltet op og indrette det. Derfor tiltaler forteltet typisk campister, der foretrækker at blive på samme plads i længere tid.

I grove træk er valget mellem markise og fortelt altså et spørgsmål om, hvorvidt du foretrækker bevægelighed eller komfort.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

Vær realistisk

Det er nemt at blive revet med af lækre materialer, rummelige forhold og fedt udstyr, men sælgeren opfordrer alligevel til, at du fokuserer på, hvad du og eventuelt din familie har brug for.

»Vær bevidst om benyttelsen, og hvad der er vigtigt for dig. Husk at pris, udstyr og kvalitet hænger sammen - også når det gælder campingvogne,« siger Søren Olesen, som slår et ekstra slag for, at du er realistisk omkring dine behov.

»Folk efterspørger tit bruser og batteri i campingvognen. Og det er da rigtigt, at du med de ting kan holde ind hvor som helst og klare dig selv, men er der noget, folk ikke bruger, så er det bruseren og batteriet,« fortæller sælgeren.

Han foreslår i stedet at bruge kræfterne på at finde ud af, hvordan du har det i campingvognen.

»Det er et sammensurium af, at det hele går op i en højere enhed. Følelsen af at man har det inden for rækkevidde, man har behov for. Kan du være her, har du plads, kan du lide at ligge i sengen, kan du lide at sidde i sofaen? Det er de vigtige spørgsmål,« siger Søren Olesen.

Når alt kommer til alt, køber du campingvognen på en forventning om, at den opfylder dine behov og feriedrømme. Det er først, når du har indrettet dig på campingpladsen, og fyldt bægret med din favoritdrik, du for alvor kan mærke, om du har valgt rigtigt.