Ferie og Fritid 30.01.2020
Tekst: Niels Friis Foto: Istock

Ferielån: Mangler du penge til drømmerejsen? Så let kan du finde det bedste lån


Et lån til en ferie kan give andre feriemuligheder, end du ellers ville have, fordi du har flere penge mellem hænderne – og det bedste lån får du ved at kigge på prisen og processen.


Er dine udsigter til en sommerferie med spændende oplevelser blot en fjern silhuet i horisonten, fordi pengene ikke rækker? Så kan det være, du skal overveje at optage et lån til ferien. I denne artikel guider vi dig til, hvordan du får det bedste privatlån til ferie.

Er du i tvivl om du kan blive godkendt til lån til ferie? 
Læs her, hvilke 4 krav du skal kende.

Overordnet set handler det ifølge privatlånsansvarlig hos Santander Consumer Bank, Jesper Schou-Nielsen, om at følge tre trin, når du vil finde det bedste ferielån:

  • Find den bedste pris
  • Gennemfør ansøgninger
  • Tag det bedste tilbud

»Du skal finde den bedste pris, og til det kan du bruge prissammenligningssider,« fortæller han om første trin.

»Gennemfør ansøgninger hos dem, du synes bedst om,« lyder trin to.

»Tag det tilbud, som passer bedst i forhold til pris, og de muligheder, du har, for fleksibel tilbagebetaling og løbetid,« fortæller Jesper Schou-Nielsen om det tredje trin.

Herunder uddyber vi de forskellige trin, og hvad du skal være opmærksom på ved lige præcis dem.

DE TRE TRIN:

Prisen på ferielånet

Når du vil finde det bedste lån til ferien, er prisen i sagens natur afgørende. Hvad skal du egentlig betale for lige præcis dit lån?

En måde at finde ud af, hvad dit lån koster er at kigge på lånets ÅOP, som står for årlige omkostninger i procent. Begrebet giver dig populært sagt kiloprisen på dine penge, så du ved, hvad du skal betale årligt for at have lånet udtrykt som en procentdel af det samlede lånebeløb. Jo lavere ÅOP, jo billigere lån. Du skal dog vide, at du kun kan sammenligne forskellige lån, hvis de har samme lånebeløb og låneperiode.

»Kig på prisen på lånet – hvor kan du få den laveste pris? Her skal du kigge på ÅOP, som er et rigtig godt begreb, ligesom det også kan være en god idé at kigge på det samlede beløb, som du skal betale tilbage,« fortæller Jesper Schou-Nielsen.

Som Jesper Schou-Nielsen også er inde på, er et godt værktøj foruden ÅOP’en nemlig at kigge på lånets samlede kreditomkostninger, som fortæller dig, hvor meget du skal betale kontant for at have lånet.

Har du travlt, og skal du nå at købe det gode ferie-tilbud med det samme, så har du brug for et hurtigt svar. Alle låneudbydere kan skrive, at det tager tre minutter at komme gennem processen hos dem, men du finder faktisk ikke rigtig ud af, om det passer, før du er i gang.

Jesper Schou-Nielsen, privatlånsansvarlig

Et af de tre trin, som den privatlånsansvarlige fremhævede indledningsvist, er de såkaldte sammenligningssider, som mange benytter sig af, de når de vil have et lån.

På sammenligningssiderne kan du ganske hurtigt sammenligne forskellige lån ud fra forskellige parametre som rente, ÅOP og lignende.

»Sammenligningssiderne kan være et godt værktøj til at skabe et hurtigt overblik over de forskellige muligheder, som du har for at låne, men du skal vide, at det er kommercielle sider, som ikke nødvendigvis har alle låneudbydere med, og som ikke nødvendigvis giver et helt uvildigt billede. Derfor er du nødt til at gøre lidt benarbejde selv,« siger Jesper Schou-Nielsen.


Processen for ansøgning og udbetaling

Andet trin i rejsen mod det bedste lån til en ferie er selve processen for, hvordan du skal søge, og hvor lang tid du skal vente på svaret.

»Find en låneudbyder, hvor udbetalingsprocessen og godkendelsesprocessen passer til den tidsplan, du har for, hvornår du skal bruge pengene til ferien,« siger Jesper Schou-Nielsen.

»Har du travlt, og skal du nå at købe det gode ferie-tilbud med det samme, så har du brug for et hurtigt svar. Alle låneudbydere kan skrive, at det tager tre minutter at komme gennem processen hos dem, men du finder faktisk ikke rigtig ud af, om det passer, før du er i gang,« siger han.

I virkeligheden er det bedste, du kan gøre, at søge flere forskellige steder, for så snart du har trykket “send” på din låneansøgning, får du svar på, hvilken udbyder der har den hurtigste proces.

Det er ikke bindende at sende en ansøgning hos et lånefirma. Du sender en ansøgning, og hvis banken er villig til at låne dig penge, så modtager du et lånetilbud. Først når du har underskrevet, har du optaget lånet. Du kan derfor sidde med 3 lånetilbud, og så kan du skrive under på det, som du synes er bedst. 

»At gennemføre en låneansøgningsproces hos Santander vil, hvis du er lidt fiks på fingrene og har dit NemID ved hånden, tage et par minutter,« siger Jesper Schou-Nielsen.

»Hvis du vil søge hos fem banker, er du i mål, hvis du sætter en time af til det. I hvert fald hvis bankerne har en god og nem proces – hvis ikke de har det, finder du ud af det undervejs, hvis du eksempelvis skal til at tage kopier af dine lønsedler og indsende med posten, frem for at afgive samtykke til Skat, som låneudbyderen så kan få oplysningerne fra,« fortæller han.

Lige præcis i forhold til et lån til en ferie kan det som nævnt være ønskeligt med en nem og hurtig proces. Falder du eksempelvis over et tilbud, som du bare må rykke på med det samme, nytter det ikke noget, at låneudbyderen først kan give dig svar efter 14 dage, hvor tilbuddet potentielt er væk igen.

Derfor er opfordringen fra Jesper Schou-Nielsen da også klar.

»Ingen låneudbydere skriver, at de har har en gammeldags eller forældet proces, så i virkeligheden er det bedste, du kan gøre, at søge og få svaret,« siger han. 


Tilbagebetaling af dit ferielån

Tredje trin på Jesper Schou-Nielsens trappestige til det bedste ferielån handler om tilbagebetalingsprocessen. Først og fremmest er det vigtigt, at du vælger en løbetid, som passer godt til din økonomi.

En kort løbetid vil give et samlet set billigere lån, fordi du skal betale renter i kortere tid, men omvendt kan det presse din månedlige økonomi, fordi ydelsen hver måned vil være højere.

Skal du låne til ferie? 
Læs vores guide: Sådan finder du den bedste rente.

En lang løbetid giver en lavere månedlig ydelse, som gør det billigere at sidde i hver måned, men til gengæld bliver lånet samlet set dyrere. Desuden kan det være ærgerligt at betale af i mange år på et ferielån til en ferie, som er afholdt for flere år siden, så det skal du også tænke ind i din plan for tilbagebetaling.

Men at vælge den rigtige løbetid er det ikke det eneste, du skal overveje i forhold til tilbagebetalingen af dit ferielån.

»De fleste låneudbydere har en fleksibel tilbagebetaling, hvor du kan få lov at betale penge tilbage, hvis du ender med at have lånt for meget til din ferie, og det kan være en rigtig god idé, fordi det kan være svært at spå om, præcis hvor meget du bruger på din ferie,« siger Jesper Schou-Nielsen.

»Nogle banker opererer dog med et gebyr for, at du kan få lov at betale tilbage før tid, og vil du undgå det, skal du undersøge vilkårene hos den enkelte bank, inden du tager lånet,« siger han.

Følger du de tre trin, har du et godt udgangspunkt for at finde det bedste lån til din ferie.

Men et par andre elementer kan også være fornuftige for dig at vide – dem gennemgår vi herunder.

DET SKAL DU OGSÅ VIDE:

Lån til, hvad du vil

At tage et privatlån til en ferie er ikke nødvendigvis noget, som din traditionelle bank vil bakke op om. Derfor kan der være god ræson i at opsøge andre muligheder end de traditionelle banker, når du afsøger mulighederne for at tage lån til ferie.

»Din traditionelle bank vil have alle mulige holdninger til, om de nu synes, det er smart eller ej, at du tager på ferie med din familie. Det skyldes, at der rent økonomisk ikke skabes mere velstand i din økonomi ved, at du tager på ferie. Til gengæld bliver du måske et gladere menneske af at komme på ferie,« siger Jesper Schou-Nielsen.

Hos låneudbydere som Santander og deres konkurrenter kan du søge helt uforpligtende om et privatlån, uden at udbyderne tager stilling til, hvad du skal bruge pengene til.

Og prisen på lånet er ikke nødvendigvis højere.

»Mange vil kunne få et billigere privatlån hos Santander eller andre låneudbydere set i forhold til de traditionelle banker. Vi har eksempelvis en meget lav laveste rente, som jeg tvivler på, at ret mange ville kunne gå ned i deres bank og få på et lån til en ferie,« siger Jesper Schou-Nielsen.

»Generelt tror jeg, at vi så rigeligt ligger på niveau med traditionelle banker i forhold til prisen på lånet. Jeg tør i hvert fald godt sige, at vi er et konkurrencedygtigt alternativ til de traditionelle banker,« lyder det fra ham.


Renten er variabel

Når du optager et privatlån til en ferie, vil lånet ofte være med variabel rente. Det har den betydning, at hvis markedsrenten stiger, så vil renten på dit lån også stige.

»Måske har du fået tilbudt en rente på 7,95, da du indgik aftalen, men hvis renteniveauet i markedet pludselig stiger voldsomt, vil det også få en effekt på den rente, du har på dit produkt,« siger Jesper Schou-Nielsen.

Det bør dog ikke give anledning til bekymring, når det er et privatlån til ferier, mener den privatlånsansvarlige.

»Det giver meget mening at tænke på usikkerheden ved en variabel rente, hvis du har en lang løbetid. Hvis du låner over 10 eller 15 år, så er der ikke nogen, der ved, hvordan renten vil udvikle sig i den periode, men hvis du låner til en ferie og betaler af over to år, tror jeg, at de fleste vil sige, at så sker der nok ikke ret meget med renten i den periode,« fortæller han.

I princippet kan en variabel rente også falde, så dit lån bliver billigere, hvis markedsrenten skulle falde.

»Det gør den bare ikke lige nu, fordi den referenceramme, som renten læner sig op af, er negativ, og derfor kan markedsrenten ikke blive billigere,« siger Jesper Schou-Nielsen.