Leje eller eje ski? Denne løsning er billigst
Er du selvudnævnt skibums, ejer du selvfølgelig dine egne ski, men hvor går grænsen egentlig? I denne artikel undersøger vi, hvornår det kan betale sig at investere i eget udstyr frem for at leje.
Du kan købe dig fattig i skiudstyr, men før du går amok, er det værd at overveje, hvad du faktisk har brug for og ikke mindst hvor ofte. Tidsperspektivet er nemlig centralt for beslutningen, når du vurderer, om det kan betale sig at købe dit eget udstyr, eller om det er bedre at leje.
Der er mange forhold, der har indflydelse på, hvad din skiferie kommer til at koste.
Her får du et overblik, så du kan lægge et mere præcist budget for din skiferie.
Når vi snakker om at eje eller leje ski, så mener vi i virkeligheden et ski-sæt bestående af ski, støvler og stave.
Mangler du penge til skiudstyr?
Lån penge her.
Har du ikke råd til at købe et helt sæt lyder anbefalingen på at begynde med støvlerne, da disse vil sikre den bedste kontrol med skiene. At købe egne ski, men leje støvlerne vil svare til at løbe 10 km i naboens løbesko: Det kan godt lade sig gøre, og de er sikkert flotte, men det er langt fra optimalt.
Hvornår kan det betale sig at eje sit skiudstyr?
Overordnet set stiger fordelen ved at investere i eget udstyr i takt med, hvor tit du tager på skiferie. Med de økonomiske briller på, handler spørgsmålet om at eje eller leje om at finde ud af, hvor meget et skisæt koster henholdsvis at købe og leje, og simpelthen regne ud, hvor mange skiferier der skal til, før det kan betale sig at købe eget udstyr.
Giver tanken om at købe skiudstyr dig sved på panden?
Her får du gode råd til at prioritere dine indkøb samt tre udstyrs pakker i forskellige priskategorier.
Vi har undersøgt mindsteprisen for et skisæt hos Skibutikken.dk, Blacksnow.dk, OutdoorExplore.dk, Skisport.dk, Billigskitøj.dk og Nautic-surfogski.dk og fundet sæt til mellem 2.700 og 5.049 kroner. Den konkrete mindstepris kan dog variere med udvalget af aktuelle tilbud.
Vil du starte en opsparing til skiudstyr? Start i dag!
Du kan leje skiudstyr herhjemme, som du medbringer på skiferien, og du kan leje udstyr, som udleveres på destinationen. I denne artikel tager vi udgangspunkt i den sidste mulighed, da én af de store fordele ved at leje er, at man ikke behøver indregne udstyret i transporten.
Vil du gerne på skiferie hvert år? At tage på skiferie koster mange penge.
Læs artiklen om en familie der tager på skiferie hvert år: Sådan får de råd
Du kan tage på skiferie i mange forskellige lande, og der er et hav af områder, du kan stå på ski i, så en fuld gennemgang af alle potentielle udlejningspriser er praktisk umuligt. I stedet har vi foretaget stikprøver i nogle af de mest kendte skidestinationer i Norge, Sverige, Frankrig, Østrig og Italien.
Der er typisk skisæt til flere niveauer, som svarer til, hvor øvet man er, og som prismæssigt stiger derefter. Vi har taget udgangspunkt i leje af et helt sæt, herunder ski, støvler og stave i én uge, og, overraskende nok, er der ikke de store udsving i priserne fra pisterne på fjeldene i Norden til Alperne i syd.
Den typiske pris for begyndere ligger mellem 600 og 700 kroner, mens den for de mest øvede ligger på omkring 1.200 kroner. Gennemsnitspriserne lander derfor på henholdsvis 677 og 1.215 kroner for én uge på ski.
En god skiferie handler om at ramme lige præcis dine behov og ønsker.
Læs vores store guide: Sådan kommer du på den bedste skiferie
Med udgangspunkt i gennemsnitsprisen for et skisæt i de danske butikker, og den gennemsnitlige udlejningspris for henholdsvis begyndere og øvede, kan vi regne os frem til, hvor mange ugers ferie det vil tage at tjene købet hjem.
Et skisæt til 4.170 kroner vil således være tjent hjem efter 6-ugers skiferie med udgangspunkt i udlejningsprisen for et begyndersæt og 3-4 ugers ferie med udlejningsprisen for de avancerede skisæt.
Ud fra rent økonomiske betragtninger, stiger værdien af at eje eget udstyr altså i takt med dine evner på pisterne. Omsat til praktiske termer betyder det, at når du har været på skiferie nogle gange, og begynderpakken ikke længere er tilfredsstillende, så er det på tide at begynde at investere i eget udstyr.
Efter denne afklaring af de økonomiske forhold, er det værd at kigge nærmere på de generelle fordele og ulemper ved de to løsninger.
Fordele og ulemper ved at leje ski
Generelt er fordelene ved at leje størst, de første gange du tager på skiferie. Det giver dig nemlig mulighed for at prøve ferieformen af uden selv at investere i udstyret. På den måde slipper du for at brænde inde med dyrt udstyr, hvis skiferien viser sig ikke at være din kop te.
Som begynder får du desuden sjældent udbytte af den højere fart og præcision, som dit eget udstyr typisk giver. Ved at leje udstyret de første gange, får du imidlertid mulighed for at prøve noget forskelligt og finde ud af, hvad du godt selv kan lide. Det gør det nemmere at vælge ski, hvis du på et tidspunkt beslutter at købe dine egne.
Skal du tage låne for at komme ud på pisterne?
Læs her, hvad du skal være opmærksom på før du låner til din skiferie.
Du skal være opmærksom på, at udstyret hos udlejningsstederne er af svingende kvalitet. Du kan sagtens møde nyt udstyr, men der er ingen garantier, og er du uheldig, tilbringer du skiferien med slidt eller dårligt vedligeholdt udstyr.
Erfaringen viser, at din chance for at få nyt udstyr er højest i starten af skisæsonen og i højsæsonen. Samtidig er det i højsæsonen, der er størst risiko for, at udstyret er i dårlig stand, fordi forretningerne er nødt til at bruge alt det udstyr, de har. Du vil ofte opleve, at udstyret er helt fint, men det er alt andet lige en ulempe, at du ikke kan være sikker.
Udlejningsski er i mange tilfælde ikke som andre ski. De er bygget til udlejning, da udlejning i hele vintersæsonen i flere år stiller særlige krav til skien. Den er ofte mere solid, stivere og med kraftigere kanter sammenlignet med de ski, man selv kan købe i skibutikkerne.
Fordele ved at leje:
- Det er nemt! Du bestiller udstyret ved bookningen af ferien, og så er det klar, når du ankommer.
- Mindre bagage! Udstyret fylder en del, og det kan være et problem, især hvis du kører i bil sammen med din familie.
- Ingen ekstraomkostninger til transporten. I flyet skal du betale ekstra for skiene, og formentlig bliver du også nødt til at købe flere kilo til bagagen, da støvlerne vejer godt til.
- Du får hjælp til at tilpasse udstyret, hvilket er en fordel, hvis du er begynder.
- Er der noget galt med udstyret, der strammer de forkerte steder, eller er enormt slidt, kan du få det byttet og prøver noget andet.
- Du slipper for at sørge for vedligeholdelse af udstyret.
- På den korte bane sparer du penge.
Ulemper ved at leje
- Selvom udstyret plejer at være i orden, er der ingen garantier.
- Du skal stå i kø, når du ankommer, for at få udleveret udstyret, så du er nok ikke den første på pisterne.
- Støvlerne kan ikke tilpasses din fod fuldstændigt, fordi mange andre har brugt dem, og du får typisk udleveret en lidt større støvle, for at være sikker på, der er plads.
Fordele og ulemper ved at eje ski
Den største fordel ved at eje dit skiudstyr er, at det er dit, og kun dit! Du kommer til at kende dine ski, og dine støvler former sig efter din fod, og der er ingen andre, som har svedt i dem. Prisen er den største ulempe, for lige meget hvordan du vender og drejer det, bliver det aldrig decideret billigt.
Fordele ved at eje:
- Det er dit udstyr, og du kommer til at kende det rigtig godt.
- Det bliver ikke brugt af andre og er derfor tilpasset din krop og stil fuldstændig.
- Støvlerne tager form efter din fod og kommer med tiden til at omslutte din fod perfekt, og det opnår du ikke med en udlejningsstøvle.
- Du får flere timer på pisterne, når du selv medbringer udstyret, for du skal ikke stå i kø ved udlejningen.
- En hurtig en-dagstur eller weekendtur er nemmere med eget udstyr.
- Du sparer penge på den lange bane.
Ulemper ved at eje
- Det er lidt af en udskrivning at investere i dit eget udstyr.
- Transporten bliver mere besværlig og dyrere, hvis du rejser med fly.
- Du skal selv vedligeholde skiene. De skal slibes og vokses før, og helst også efter, du tager dem i brug, for at sikre, at de holder så længe som muligt.
Børn på ski
Børn vokser meget, så du skal ikke regne med, at de kan bruge det samme udstyr i mange år. Det betyder, de ofte vokser ud af udstyret, før det har tjent sig ind i forhold til leje. Har du flere børn, som kan arve hinandens udstyr, kan det måske betale sig, og rejser I på skiferie flere gange om året, er det nok værd at overveje.
Skiudstyr til børn er typisk billigere end til voksne, og i vores undersøgelse fandt vi sæt med ski, støvler og stave til børn for under 2.000 kroner. Det er altså billigere at købe skisæt til børn, men børnene vokser til gengæld også hurtigere ud af deres ski og støvler.