Ferie og Fritid 12.02.2020
Tekst: Niels Friis Foto: Istock

Lån til ferie? Disse 5 banker i Danmark er de bedste


Store planer om en lækker ferie? Og vil du gerne finde den bedste bank i Danmark til dit ferielån? Så læs med her.


Har du fundet drømmeferien, og er du på jagt efter den bedste bank til dit lån til rejsen, så læs med her, hvor vi guider dig til de 5 bedste banker i Danmark til ferielån.

Til at guide dig til de bedste banker har vi Jesper Schou-Nielsen, som er privatlånsansvarlig hos Santander Consumer Bank.

At finde rundt i tilbuddene om billige ferier kan føles uoverskueligt. 
Vi har samlet en række tips og tricks, du kan bruge for at sikre, at du får en billig ferie.

Han understreger, at der ikke i sig selv er noget, der gør en bank bedre end anden. I stedet er det en afvejning af, hvor du kan finde det billigste lån kontra din opfattelse af banken.

Nogle gange ser du et tilbud på en rejse, hvor du bare må slå til og købe ferien, og så har du brug for, at du kan rykke på det i løbet af et par dage. Så kan det ikke nytte noget, at der er 14 dages sagsbehandling.

Jesper Schou-Nielsen, privatlånsansvarlig

Flere forskellige sider på nettet – de såkaldte sammenligningstjenester – tilbyder, at du kan sammenligne forskellige lån fra forskellige udbydere hos dem for at finde det billigste.

Siderne er et godt værktøj til at danne sig et overblik over mange forskellige lån, og hvad de koster, men du skal være klar over, at sammenligningssider er et kommercielt produkt, og at de derfor ikke fortæller den endegyldige sandhed om låneudbydere og selve lånene.

»Grundlæggende er sammenligningssider fine, men du skal forstå, at de har et kommercielt syn på tingene. De sælger annonceplads, og det er ikke sikkert, at du får et komplet overblik over de banker, som kan tilbyde dig det bedste lån. Det er kun de udbydere, som har fundet vej til denne her sammenligningsside, eller som har haft lyst til at lave et samarbejde med siden, som du kan få viden om,« siger Jesper Schou-Nielsen.

I sidste ende er du nødt til at gøre noget benarbejde selv, hvis du vil kende alle de muligheder, du har for at låne hos forskellige udbydere.

Er du i tvivl om du kan blive godkendt til lån til ferie?
Læs her, hvilke 4 krav du skal kende.

»Sammenligningssiderne fortæller også om lån i helt generelle termer, og hos de fleste låneudbydere er der en individuel sagsbehandling, så de lån, du ser på siderne, kan du ikke være sikker på at få tilbudt,« fortæller Jesper Schou-Nielsen.

Herunder har vi samlet de billigste lån sorteret efter ÅOP på flere forskellige ferielån med en løbetid på enten to eller tre år ifølge sammenligningssiden Mybanker.dk. ÅOP – årlige omkostninger i procent – fortæller dig, hvor meget det årligt koster dig at have dit lån udtrykt som en procent af det samlede lånebeløb.

Ferielån 75.000 kroner til ferien

De billigste banker ved lån på 75.000 kroner over tre år:

 1. Santander Consumer Bank
 2. Basisbank
 3. Ekspres Bank
 4. Spar Nord
 5. Bank Norwegian

Kilde: Samlino.dk – forbrugslån på 75.000 kroner/tre år, sorteret efter laveste ÅOP, februar 2019

Ferielån 50.000 kroner til ferien

De billigste banker ved lån på 50.000 kroner over tre år:

 1. Santander Consumer Bank
 2. Coop Bank
 3. Ekspres Bank
 4. Basisbank
 5. Bank Norwegian

Kilde: Mybanker.dk – forbrugslån på 50.000 kroner/tre år, sorteret efter laveste ÅOP, maj 2018

Ferielån 30.000 kroner til ferien

De billigste banker ved lån på 30.000 kroner over to år:

 1. Coop Bank
 2. Ekspres Bank
 3. Bank Norwegian
 4. Santander Consumer Bank
 5. D|E|R Privat Finans

Kilde: Mybanker.dk – forbrugslån på 30.000 kroner/to år, sorteret efter laveste ÅOP, maj 2018

Ferielån 20.000 kroner til ferien

De billigste banker ved lån på 20.000 kroner over to år:

 1. Coop Bank
 2. Bank Norwegian
 3. Ekspres Bank
 4. D|E|R Privat Finans
 5. ModusFinans

Kilde: Mybanker.dk – forbrugslån på 20.000 kroner/to år, sorteret efter laveste ÅOP, maj 2018


Ferielån 10.000 kroner til ferien

De billigste banker ved lån på 10.000 kroner over to år:

 1. Bank Norwegian
 2. D|E|R Privat Finans
 3. ModusFinans
 4. Ekspres Bank
 5. Santander Consumer Bank

Kilde: Mybanker.dk – forbrugslån på 10.000 kroner/to år, sorteret efter laveste ÅOP, maj 2018

Lånene kan dog ændre sig hele tiden, så listerne kan se anderledes ud, når du laver samme søgning på et andet tidspunkt.

Når Jesper Schou-Nielsen generelt skal forklare, hvad der gør en bank god, når du vil låne til ferien, har han fokus på fire overordnede elementer:

 • Prisen på lånet
 • Lånets løbetid
 • Bankens omdømme
 • Selve processen

Herunder gennemgår vi, hvorfor lige præcis de fire ting er vigtige, når du vil finde de bedste banker.


Prisen på lånet

Ved et lån til en ferie vil prisen og omkostningerne ganske givet være afgørende. Det giver sig selv – du vil ikke betale mere end højst nødvendigt for at have lånet til din ferie.

Derfor skal du kigge på lånets pris, og til det formål skal du bruge lånets ÅOP.

»ÅOP er værk-tøj-et«, siger Jesper Schou-Nielsen med tryk på hver stavelse i ‘værktøjet’, som for at understrege, at det her er den vigtigste lektie, du kan lære.

»Det er værktøjet til at sammenligne lån, som har samme lånebeløb og samme låneperiode. ÅOP fortæller dig, hvad det koster i procent af det samlede lånebeløb at have lånet hvert år. Du skal gå efter den laveste ÅOP for at finde det billigste lån,« siger han.

Du skal gøre op med dig selv – også selv om en bank har en lavere pris – om det er en bank, du har lyst til at tegne et lån hos.

Jesper Schou-Nielsen, privatlånsansvarlig

Hvis to lån har nogenlunde samme ÅOP, kan det betale sig at kigge efter, hvad ÅOP’en dækker over. Er lånet med høj rente og lave gebyrer eller med lav rente og høje gebyrer?

»Du kan få fradrag på renter – det kan du ikke for gebyrer. Derfor kan det have en betydning, fordi lånet med høje renter kan blive billigere, fordi du får skattefradrag,« fortæller Jesper Schou-Nielsen.

»Der er en speciel situation, hvor du kan få fradrag for dit stiftelsesgebyr. Men det er et lån med 12 måneders løbetid, hvor du har betalt lånet tilbage på de 12 måneder, og du skal selv sørge for at anmelde det til Skat, så det er en marginalsag,« siger han.

Læs mere om den specielle situation på Skats hjemmeside her.


Lånets løbetid

Foruden prisen på lånet skal du også kigge grundigt på løbetiden. Hvilken løbetid kan du få tilbudt hos den enkelte bank?

På et lån til ferie kan det være fornuftigt at sigte efter en kort løbetid, så du ikke skal betale af på en sommerferie i flere år.

Hvis du skal låne til ferien eller betale ferien på afbetaling, vil du sikkert gerne finde et sikkert lån til ferien.
Læs her, hvilke 5 fejl du ikke må begå.

»De fleste banker tilbyder nogenlunde det samme spænd af løbetid, men du kan støde på mindre forskelle i, hvad de tilbyder af løbetid hos den enkelte bank på det enkelte lånebeløb, og det kan have betydning for dig,« siger Jesper Schou-Nielsen.

»Jo længere løbetid, jo lavere bliver den månedlige ydelse, men omvendt bliver lånet dyrere, fordi du samlet set skal betale mere tilbage. Kortere løbetid giver højere ydelse, som kan presse din månedlige økonomi. Overvej, om du kan rumme det i din økonomi,« siger han.


Bankens omdømme

Desuden skal du også overveje, hvilken bank du er ved at indgå en aftale med. Er det en stor udbyder, som du kender, og som har et stort brand, de skal passe på?

»Du skal gøre op med dig selv – også selv om en bank har en lavere pris – om det er en bank, du har lyst til at tegne et lån hos,« siger Jesper Schou-Nielsen.

»Det er et voldsomt reguleret område, så der sidder ikke gangstere og røvere derude, men der kan sagtens alligevel være et perspektiv i, at de banker, der har et stort tungt brand, i meget dårligere omfang kan tåle dårlig omtale end de banker, der har et pseudo-brand, som de bare kan skrotte i morgen og hedde noget nyt,« fortæller han.


Hvor hurtigt kan du få lånet?

Endelig kan det have en afgørende betydning for dig, hvor hurtigt du kan få dit lån. Hvor tung en proces skal du igennem hos den enkelte låneudbyder?

Hos nogle banker kan du få svar inden for 24 timer, andre skal bruge helt op til 14 dage. Jo hurtigere processen er, desto hurtigere ved du, om du kan komme på ferie.

»Nogle gange ser du et tilbud på en rejse, hvor du bare må slå til og købe ferien, og så har du brug for, at du kan rykke på det i løbet af et par dage. Så kan det ikke nytte noget, at der er 14 dages sagsbehandling,« siger Jesper Schou-Nielsen.