Lån til campingvogn: Det skal du vide

Har du fundet campingvognen eller autocamperen, der er som trillet ud af dine drømme? I denne artikel bliver du klogere på, hvad du skal vide, når du låner til en campingvogn eller autocamper.

Har du lånt penge til et bilkøb, kender du også principperne i at låne til en campingvogn. Der gælder nemlig mange af de samme forhold for et lån til en campingvogn, som når du låner til et bilkøb.

Det fortæller Per Porsgaard, der er Key Account Manager hos Santander.

»Der findes to finansieringsmuligheder til campingvogne. Du kan taget et blankolån, og du kan låne til vognen på en købekontrakt, som det også normalt foregår, når du køber bil,« siger han.

Med en købekontrakt lyses der pant i campingvognen, og du kan dermed opnå en lavere rente på campingvognslånet, men det kræver, at du selv lægger 20 procent af vognens pris i udbetaling.

»Når der lyses pant i vognen, er det en sikkerhed for låneudbyderen, og derfor giver denne finansieringsmulighed typisk et billigere lån,« forklarer Per Porsgaard.

Overvejer du at købe en campingvogn? 
Læs her, alt du skal vide, før du køber en campingvogn.

Har du ikke mulighed for at betale 20 procent af prisen af egen lomme, kan du i stedet tage et blankolån, så undgår du nemlig udbetalingen. Du kan dog godt regne med, at et blankolån til en campingvogn er lidt dyrere, fordi der ikke er optaget pant og dermed ingen sikkerhed i vognen for låneudbyderen.

»Men eksempelvis for et ungt par, som er ved at etablere sig, og derfor ikke har en opsparing, er blankolånet et godt alternativ,« siger Per Porsgaard.

Før du låner til campingvogn eller autocamper

Planlægger du at låne penge til at købe en campingvogn elller en autocamper, lyder anbefalingen at begynde med at lægge et budget. Et budget hjælper dig til at danne dig et overblik over din økonomi og finde frem til dit månedlige rådighedsbeløb.

Skal du lægge et budget?
Se hvordan du lægger et budget her

Med det som udgangspunkt kan du tage en beslutning om, hvor stor en del af dit rådighedsbeløb du er villig til at afsætte til en campingvogn.

Det er vigtigt, at du finder dit økonomiske råderum først, primært for din egen skyld, så du ikke kommer i økonomisk uføre, men det sparer dig også en masse tid og potentielt bristede drømme, så du undgår at forelske dig i en campingvogn, du ikke har økonomi til. Det fortæller Per Porsgaard.

»Hvis du tager på campingmesse og ser en fed vogn til 600.000 kr., og de findes skam, så er det vigtigt at vide, at sådan én får du jo ikke til 1400 kr. om måneden. Derfor er det en god idé først at skabe dig et overblik over dine økonomiske muligheder,« siger han.

Når du så har fundet din drømmevogn, og du skal have finansieringen af campingvognen på plads, så er der ét overordnet råd, som du først og fremmest bør forholde dig til.

»Det er vigtigt at vælge en låneudbyder, som har gennemsigtige vilkår og priser. Det er essentielt for, at du kan tage en informeret beslutning og ikke ender med et lån, der er dyrere, end du regnede med,« fortæller Key Account Manager, Per Porsgaard.

Når du kigger på dine lånemuligheder, skal du blandt andet holde øje med ÅOP, altså de Årlige Omkostninger i Procent. Det giver et godt overblik over, hvad lånet til campingvognen koster, men vær opmærksom på, når du sammenligner lånetilbud, at ÅOP’en er opgjort på samme måde. Eksempelvis vil en længere løbetid på et lån give en lavere ÅOP end en kortere løbetid på samme lån. Selv om det på papiret ser billigere ud, vil man alligevel ofte ende med at have tilbagebetalt et større beløb, når lånet er betalt ud.

cta---nyhedsbrev-tilmelding4.png

Hvordan låner jeg til en campingvogn?

Hvis du overvejer at låne til en campingvogn, har du overordnet to muligheder: Du kan låne pengene i din primære bank eller hos et finansieringsselskab, der tilbyder finansiering af campingvogne.

Vælger du et finansieringsselskab, foregår det hos forhandleren af campingvognen, som kan hjælpe dig med at finde den rigtige type lån og ansøge det online direkte hos finansieringsselskabet. Processen er overstået på meget kort tid, og så har du en afgørelse på, om du kan få lånet eller ej.

Er du på jagt efter ny campingvogn?
Find en forhandler her

»Har du fundet drømmevognen, så er det rart at kunne rykke på det med det samme og ikke skulle vente på banken, som typisk er væsentligt længere tid om at godkende et lån,« mener Per Porsgaard.

I bankerne ser man lidt anderledes på tingene end hos finansieringsselskaberne. De kender naturligvis til dig og din økonomi, og da bankerne tænker i sikkerhed og helkundeforhold, vil det typisk være sådan, at bankerne for alle deres kunder har opsat et samlet maksimumbeløb for, hvad de vil være villige til at låne dig. Det kaldes en låneramme.


Hvis du i din bank måske har boliglån, kassekredit og eventuelt også et billån, har du nok udnyttet en stor del af din låneramme i banken. Hvis du dertil lægger dit campinglån, kan du risikere at ende i en situation, hvor du efterfølgende kan blive begrænset, hvis du har behov for at låne til andre ting som for eksempel konfirmation, reparationer på huset eller lignende.

»Den vej rundt kan det være en fordel at sprede sin aktiviteter,« forklarer Per Porsgaard.

Låner du til campingvognen eller autocamperen hos finansieringsselskabet i stedet for i din bank, vil lånet ikke i samme grad belaste det samlede beløb, din bank vil låne dig, og det kan give dig en større økonomisk fleksibilitet.

Er du i tvivl om den laveste rente altid er den bedste?
Så læs med her, hvor vi afslører, om den laveste rente altid er bedst. 

»Du kan overveje, om du behøver at lægge alle dine æg i den samme kurv eller måske sprede dem lidt og have flere muligheder på længere sigt. På den måde har du stadig banken i baghånden til andre ting, der måtte vise sig hen ad vejen,” siger Per Porsgaard fra Santander.

Campingvogne har lang levetid

En bil har mange bevægelige dele, der bliver slidte, og det forventes, at du ofte kører i den, mens en campingvogn i almindelighed kun bruges få uger eller måneder om året. Der er derfor væsentligt mindre slitage og længere levetid på en campingvogn sammenlignet med en bil, og det er en fordel for dig som eventuel låntager.

»Det betyder, at vi kan finansiere en campingvogn over længere tid end en bil. Løbetiden på et lån til en ny campingvogn eller autocamper kan gå helt op til 10 år, hvilket giver mulighed for at tilbyde en lavere månedlig ydelse,« forklarer Per Porsgaard.

Som udgangspunkt kan brugte campingvogne finansieres med løbetider op til otte år, dog med den begrænsning at en campingvogn skal være færdigbetalt, når den bliver 20 år gammel. Det betyder naturligvis, at en ældre campingvogn på eksempelvis 15 år maksimalt kan finansieres på en 5-årig aftale.

Køb din campingvogn eller autocamper om foråret

Foråret og især påsken er højsæson for salg af campingvogne, og det er ikke så mærkeligt, da forretningerne her bugner af nye, lækre modeller. Køber du campingvognen i foråret, har du resten af foråret, hele sommeren og starten af efteråret til at nyde din nye campingvogn, før kulden sætter ind og besværliggør campinglivet.

»Måske kan man være heldig, især i efterårsmånederne, at finde en billigere model, men får man den leveret i efteråret, kan der altså gå lang tid, før man for alvor kommer til at nyde campinglivet i den nye campingvogn,« siger Per Porsgaard.

Betyder rabatten mere end lidt ventetid, er der penge at spare ved at lede efter de såkaldte "overgemte" campingvogne. Det er nye vogne, der aldrig har været ude at trille, men som har stået klar hos forhandleren i én eller flere sæsoner. En campingvogn kan potentielt betragtes som "overgemt" allerede efter første sæson, altså samme efterår, som den er kommet på markedet.