Lån til båd: Sådan finansierer du sejlerdrømmen

Drømmer du om at sejle ud i det blå med motor- eller vindkraft, er det ikke sikkert, opsparingen rækker. Derfor ser vi nærmere på, hvordan du kan låne til en båd.

En båd repræsenterer på mange måder den ultimative frihed. Du kan rejse stortset hvorhen, du vil, og du er ikke begrænset af vejnettet, broer eller færger. I en båd er du uafhængig, og den følelse får mange til at søge ud på havet. En båd er imidlertid ikke nødvendigvis noget, du kan finansiere ved blot at gribe i egen lomme.

I denne artikel afdækker vi derfor dine muligheder for at låne til en båd.

Vi har også skrevet om følgende ting indenfor både:

»På mange måder minder et lån til en båd og et lån til en ny bil om hinanden,« fortæller Michael Hjortholm, privatlånsansvarlig hos Santander Consumer Bank.

»Du kan nemlig tage pant i båden, ligesom med en bil, og køber du brugt, skal du derfor også være opmærksom på, om der er gæld i båden,« siger han.

Der er imidlertid også nogle centrale områder, som adskiller sig fra at låne til en bil. Der følger nemlig nogle ekstra omkostninger med at have en båd.

Har du styr på, hvordan du lægger et budget?
Se med i denne video og bliv klogere på, hvordan du får orden i økonomien

»Det er typisk kun i de største byer, man skal planlægge, hvor man vil stille bilen, mens en båd kræver, du har en fast kajplads,« siger Michael Hjortholm.

Dertil kommer udgifter til ting som klargøring af båden, eventuelt transport fra købsstedet samt nedsætning i vandet ved bestemmelsesstedet.

3 trin: Find det rigtige lån til en båd

Når du skal finde et lån til en båd, er der nogle ekstra forhold du bør have med in mentefor at finde en finansiering, der passer til din økonomi.

  1. Medregn ekstraomkostningerne, når du afdækker dit lånebehov, så du sikrer, dine udgifter er dækket ind.
  2. Lav et budget for derved at finde dit økonomiske råderum, så du ved, hvad du kan bære i månedlig ydelse.
  3. Indhent tilbud fra både banker og pengeinstitutter, så du har flere muligheder at vælge imellem, og sammenlign ÅOP, som tager højde for alle omkostninger.

»Man skal selvfølgelig sørge for at tage et lån, man magter at betale af på. Ydelsen skal passe til ens økonomi, også når man har en “stram” måned, og det har vi jo allesammen ind imellem,« siger Michael Hjortholm.

Lån til båd i friværdien

Hvis du har en ejerbolig med friværdi, kan det give gode renter og en lav ydelse at låne i friværdien til din båd. Det kræver imidlertid, at du gør dig nogle overvejelser, for du binder på den måde båden og boligen sammen.

»For mange er båden en luksusvare, og spørgsmålet er, om du vil binde finansieringen op på boligen, eller "gøre som du vil". Der er jo heller ingen, der siger, at du bliver boende det samme sted de næste 10 år,« forklarer Michael Hjortholm.

Beslutter du dig for at sælge boligen, skal du omlægge lånet til båden, og det bliver formentlig på andre vilkår og til en anden månedlig ydelse, end du har været vant til.

Banklån med pant i båden

Du kan som nævnt tidligere optage pant i båden i forbindelse med et banklån og på den måde typisk få en lavere rente. Der er nogle etableringsomkostninger forbundet med denne løsning, men har du planer om at have den samme båd i mange år, kan det vise sig fordelagtigt.

Det er dog ikke usædvanligt, at bådejere skifter båden ud fra tid til anden og ofte med kortere mellemrum, end de skifter bil.

»Dine ambitioner og interesser omkring båden, og hvad du bruger den til, kan hurtigt ændre sig. Derfor kan det være rart at kunne agere efter dine behov, og i den forbindelse kan det være en fordel ikke at have optaget pant i båden,« fortæller Michael Hjortholm.

Måske får du pludselig blod på tanden, og vil gerne sejle længere, eller have en større båd, hvor der er plads til hele familien. Det er nemmere at skifte båden ud, når der ikke er pant i båden.

Privatlån til båd

Med et privatlån bliver der ikke optaget pant i båden, og selvom det ofte giver lidt højere renter, betyder det også, at etableringsomkostningerne er minimale og du nemt kan lave om på lånet. På den måde kan du skifte båden ud, alt efter hvordan dine behov og ambitioner ændrer sig.

Derudover er det nemt og hurtigt at ansøge om et privatlån, og fordi du kan gøre det online, behøver du ikke vente til banken åbner, hvis du finder den rigtige båd.

Hvis du er usikker på, hvad et privatlån egentlig er, så læs med her:
Hvad er et privatlån hos Santander

»Det er meget almindeligt at købe sin båd brugt og på dét marked, kan det være afgørende at kunne slå hurtigt til,« siger Michael Hjortholm.

At rejse lidt for at se på en båd er ingen sjældenhed og derfor også noget, man har bedre tid til i weekender og ferier.

»I banker og hos realkreditinstitutter kan det være svært at få et lån på plads over en weekend, men du kan ansøge om et privatlån, hvornår det skal være, og i den forbindelse kan den nemhed og enkelthed, der er forbundet med privatlånet, være en fordel,« forklarer han.