... Koster mange penge: Det skal du huske i dit julebudget

Julen varer længe og lægger pres på din daglige økonomi. Vi guider dig til at lægge et godt julebudget, så du bedre kan nyde juletiden med familien.

5.500 kroner.

Det er, hvad danske husstande forbruger mere i julemånederne på gaver, julegodter og flæskesteg ifølge en undersøgelse fra Nordea og YouGov fra 2020. Det er selvfølgelig et gennemsnit, og dit beløb kan se anderledes ud, men for de fleste er julen svær at få råd til i det månedlige budget alene.

I denne artikel får du gode, konkrete råd til, hvad du skal have med i dit julebudget, så december ikke bliver en økonomisk tung byrde, som du bærer med ind i det nye år. 

Først og fremmest er det en god idé at spare lidt op til julen i løbet af året og planlægge dine juleindkøb, før julemånederne begynder. Lav eksempelvis en julekonto, hvor du sætter nogle få hundrede kroner ind hver måned resten af året. Det vil give dig nogle tusinde til hjælp i juletiden.

Få, simple tricks kan være med til at sikre, at udgifterne til julen ikke stikker helt af. 
Spar penge i julen: Her er de tricks der gør din jul billig.

Planlægger du dine juleindkøb, minimerer du risikoen for impulskøb, og samtidig har du konkrete beløb at holde fast i, så du kan undgå at bruge flere penge, end du har råd til.

Lav et julebudget i god tid

Hvad er du villig til at betale? Det er det centrale spørgsmål, du skal stille dig selv, når du laver dit julebudget.

Overordnet bør dit julebudget indeholde alle ekstraudgifter, julen bærer med sig, og de kan som udgangspunkt inddeles i disse punkter:

  • Gaver
  • Julemiddagen
  • Pynt og stemning
  • Transport
  • Aktiviteter og arrangementer

Herunder vil vi gennemgå de enkelte dele, så du ikke glemmer nogle elementer i planlægningen.

Gaver

Det er hyggeligt at give gaver, men når vi står i butikken, eller holder musen over køb-knappen, kan vi blive fristet til at bruge lidt flere penge, end vi havde tænkt os. Derfor er det en god idé at lave et gavebudget, så det bliver tydeligt for dig, hvor mange penge du samlet bruger på gaver. Det er et godt værn mod merforbrug.

Start med at lave en liste over de personer, du giver gaver, og sæt konkrete beløb på hver enkelt gave. Der er imidlertid flere gaver i julen, end dem, der ligger under træet.

Husk derfor at overveje, om du skal sørge for:

  • Mandelgave
  • Værtsgave
  • Adventsgaver
  • Kalendergaver
  • Gaver til pakkeleg

Julemiddagen

Selve juleaftens middag kan i sig selv være en udskrivning, så start med at gå den igennem fra start til slut, og regn dig frem til, hvad alt fra flæskesteg, kartofler og rødkål til vin og sodavand vil koste.

Dernæst bør du overveje, om der er andre tidspunkter i løbet af juletiden, som kræver noget ud over det sædvanlige af dit madbudget.

Julemåneden kan udfordre din økonomi. 
Læs her, hvordan du kan blive mere opmærksom på dit forbrug.

Afholder du en julefrokost for vennerne, skal du bidrage til et fælles julebord, eller holder du juleklippedag med æbleskiver og glögg? Husk, at et godt julebudget tager alle ekstraomkostninger med.

Pynt og stemning

Julen handler om mere end gaver og god mad, og for at få den rette julestemning skal der pyntes op. Selvom du har noget fra tidligere år, skal der måske suppleres, og servietterne fra sidste år er måske blevet for krøllede.

Dan dig et overblik over, hvad du har, og hvad du skal bruge til:

  • Generel oppyntning, altså hverdagspynten som kravlenisser, lyskæder og levende lys samt måske et nisselandskab.
  • Adventspynt. Det kan være en krans eller lignende, og måske har du en stage du plejer at bruge, som måske bare skal have nye lys og nogle friske nisser.
  • Juletræspynt. Jo, du har måske en kasse med juletræspynt, men gik nogle af julekuglerne i stykker sidste år? Har du nok af de små lys til træet? Og hvad med pebernødderne til kræmmerhusene?
  • Julebordet er en helt særlig ting, så overvej, hvordan du vil sammensætte dit. Du kan lege med farver og spiselig pynt som bolchestokke og snebolde, så afsæt et beløb, der svarer til din fantasi såvel som din økonomi.
  • Tøj. Måske kræver julen en ny skjorte eller kjole, så tjek garderoben.

Transport

Lige meget om du skal rejse hjem til tante Oda i den anden ende af landet, eller du måske blot tager en taxa hjem fra byen juleaften, så er det vigtigt at have med i budgettet. Tænk også på, om du skal til julearrangementer i løbet af december, hvor du skal bruge ekstra penge på transport.

Uden for Danmarks grænser findes et hav af julemarkeder. 
Læs vores guide til Europas bedste julemarkeder og hvordan du finder dem.

Aktiviteter og arrangementer

Julen koster ikke kun ekstra den 24. december. Hele december er der julefrokoster med arbejde og venner, julearrangementer på skoler og daginstitutioner samt juleafslutning med ungerne eller dine fritidsaktiviteter.

Find kalenderen fra sidste år frem, og se, hvad der var af arrangementer, for der er sandsynligvis nogle, som vil gå igen i år.

Nogle arrangementer kræver deltagerbetaling, andre forventer, man medbringer en gave eller noget mad. Andre igen forventer, at du køber en portion æbleskiver eller lignende. Det kan virke som små beløb, men det kan hurtigt løbe op.

Julen er desuden fuld af oplevelser og aktiviteter, så overvej, om du eller måske hele familien skal en tur i teatret eller til et af de mange julemarkeder. Hvis ikke entréen trækker tæppet væk under din økonomi, så gør boderne det måske med deres mange fine genstande, nips og spiselige fristelser.

Hvordan bliver jeg godkendt til et lån?Julen varer lige til...nytår

Nu har du godt styr på julen, men december er ikke slut endnu, og hvis du kun indtænker julen i dit budget, har du måske ikke råd til nytåret.

Sæt derfor nogle beløb på, hvad du forventer at bruge på tøj, middagen, drikkevarer samt eventuelt nytårsfyrværkeri, pynt og den slags. Det er selvfølgelig fint, hvis du kan gøre det mere præcist, men hovedpointen her er blot, at du ikke helt glemmer nytåret i dit budget, så omtrentlige beløb kan godt bruges.

Hvis du vil have yderligere hjælp til dit julebudget, kan du benytte julebudget-beregneren på Finanstilsynets hjemmeside.