Ferie og Fritid 25.11.2020
Tekst: Adam Villaume Foto: Jumpstory

Kan jeg bruge håndværkerfradraget i sommerhuset?

 

Er det tid til at forbedre sommerhuset, så læs med her, hvor vi ser nærmere på, om du kan få en økonomisk håndsrækning til arbejdet.

 

At forbedre sommerhuset er bestemt ikke gratis. Selvom der måske er færre kvadratmeter, koster maling, vinduer og isolering det samme uanset, om det er til en villa eller et sommerhus. Timeprisen for en håndværker er også den samme, men når vi laver forbedringer i vores bolig, har vi efterhånden lært, at vi kan udnytte håndværkerfradraget til energibesparende og andre "grønne" forbedringer.

Spørgsmålet er blot, om der også er fradrag for håndværksarbejde i et sommerhus, og det korte svar er ja! Sommerhuse, fritidshuse og ferielejligheder er omfattet af håndværkerfradraget – også selvom de ligger i udlandet.

Håndværkerfradraget giver mulighed for, at du kan trække udgifter til håndværkernes løn fra i skat. Du får altså ikke fradrag for udgifter til rådgivning eller materialekøb. Du kan finde detaljer om, hvilke håndværksydelser, du kan få fradrag for på skat.dk.

Der er imidlertid nogle ting, du skal vide, som måske påvirker din mulighed for at udnytte fradraget i sommerhuset, og dem gennemgår vi herunder.

 

Du får kun ét samlet fradrag

Håndværkerfradraget er det samme uanset, om du bruger det i din bolig eller i sommerhuset. I 2020 kan du højst få fradrag for 12.500 kr. i håndværksydelser. Det betyder, at hvis du har brugt noget af fradraget på ydelser i hjemmet, er det maksimale fradrag, du kan få i sommerhuset, tilsvarende lavere.

Hvis du eksempelvis har trukket 8.500 kr. fra for håndværksydelser i helårsboligen, kan du maksimalt få fradrag for 4.000 kr. i sommerhuset samme år.

Det er dog værd at huske på, at det både er ejeren af sommerhuset og dennes ægtefælle, som kan benytte håndværkerfradraget i sommerhuset. Såfremt I ikke har benyttet fradraget i hjemmet vil I altså tilsammen kunne trække 25.000 kr. fra for håndværksydelser i sommerhuset.

Nu er det jo ikke altid, at et sommerhus ejes af kun én person. Nogle gange ejer man sommerhuset i fællesskab med resten af sin familie, eller nogle venner kan købe et sommerhus sammen. I det tilfælde kan alle ejere drage nytte af deres individuelle håndværkerfradrag i sommerhuset.

 

Betaler du ejendomsværdiskat?

Det er et krav for at udnytte håndværkerfradraget, at du betaler ejendomsværdiskat af fritidsboligen. De fleste sommerhuse er ejendomsværdiskattepligtige, men for eksempel i forbindelse med opførelse eller nedrivning, eller hvis huset har været ejet af en andelsforening, betaler man ikke ejendomsværdiskat.

Kolonihaver er, i de fleste tilfælde, ikke ejendomsskattepligtige. Det betyder, du efter al sandsynlighed ikke vil kunne få fradrag for håndværksydelser, hvis du har et kolonihavehus. Mange har udbygget deres kolonihavehuse til egentlige sommerhuse, men du skal altså betale ejendomsværdiskat for at kunne udnytte håndværkerfradraget.

 

Husk også serviceydelserne

Der er stort fokus på håndværksydelserne, som trods alt også tegner sig for et større fradrag, og i renoveringsprojekter kan det være en stor hjælp. Der er imidlertid grund til at huske på serviceydelserne i sommerhuset.

Mange sommerhusejere får nemlig hjælp til græsslåning og andet havearbejde, vinduespudsning og rengøring. Når man ikke nødvendigvis bruger hver weekend i sommerhuset, kan det være rart med lidt hjælp til det praktiske, og det betyder, at man kan bruge mere tid på eksempelvis at nyde haven frem for at arbejde i den.

Disse serviceydelser kan du trække fra som del af servicefradraget.

Dette gælder dog kun såfremt, du ikke har lejet sommerhuset ud, for selvom du måske kun har lejet huset ud en del af året, er serviceydelser i det tilfælde ikke omfattet af fradraget.

 

Sådan får du håndværkerfradraget

Hvis du har fået foretaget håndværksarbejde i sommerhuset, skal du blot melde det til skattemyndighederne, og det kan du gøre ved at logge på TastSelv hos Skatteforvaltningen og vælge enten “ændre årsopgørelsen” eller “indberet oplysningskema”.

Du skriver den samlede udgift til arbejdsløn i forbindelse med renoveringsprojektet i rubrik 460.

Vær opmærksom på, at du skal kunne dokumentere både udgiften til arbejdet, og at du har betalt.

Derfor skal du sørge for følgende:

  1. Gem fakturaen for arbejdet og sørg for, den indeholder oplysninger om håndværkerens CVR-nummer, arbejdets art, arbejdslønnen og ikke mindst adressen, hvor arbejdet er udført.
  2. Betal elektronisk med kort, MobilePay eller bankoverførsel. Betaler du med kontanter, kan betalingen ikke bekræftes, og så bliver fradraget ikke godkendt.