Ferie og Fritid 27.11.2020
Tekst: Adam Villaume Foto: PR

Kan du ikke få jul nok? Her er de bedste corona-sikre juleoplevelser herhjemme


COVID-19 umuliggør mange af de traditionelle juleoplevelser, men vi har fundet nogle, som du med ro i sindet kan nyde - hvis du kan få billet.


Mange af julens traditioner finder sted indenfor hjemmets fire vægge, men her guider vi dig til en række oplevelser, der trækker dig ud og væk fra sofaen. Julen i år bliver dog noget anderledes og udvalget af juleoplevelser er også skrumpet en smule ind.

En sikker vinder plejer at være julemarkederne, som spreder julestemning fra lokale bytorv rundt om i landet, men i år er mange af dem aflyst. Flere koncerter og teaterforestillinger er også aflyst og det gælder eksempelvis Crazy Christmas Cabaret, som ellers plejer at give den voksne del af befolkningen noget at grine ad.

Når det er sagt, er der stadig grund til at brygge en kop kaffe, finde kalenderen frem og gøre klar til at finde de fedeste juleoplevelser.

Der er stigende interesse for bæredygtige tiltag, også i julen.
Læs vores guide: Sådan holder du en klimavenlig jul.

Hvad enten du foretrækker koncerter eller teater, elsker julemarkeder og designerjul, søger en tur for hele familien eller lidt kvalitetstid med din partner, så har vi noget på listen til dig. Alle juleoplevelserne efterlever selvfølgelig myndighedernes retningslinjer, så du kan fokusere på at komme i julestemning.

OBS: De fleste oplevelser kræver en billet og grundet COVID-19 er kapaciteten begrænset. Det er derfor en god idé at booke billet i god tid!


Jul på scenen

 • A Musical Xmas: Coming Home for Christmas, Fredericia Teater. Teatret lukkede og slukkede tidligere på året, men nu er det velsyngende ensemble tilbage på scenen for en kort bemærkning. De synger julen ind med både klassikere og ukendte julenumre med hygge, vellyd og blink i øjet.
 • DR pigekorets jul, Koncerthuset. Julekoncerten med pigekoret er blevet lidt af et tilløbsstykke, dels fordi koret synger fantastisk godt, men også fordi der er tænkt et visuelt element ind i disse koncerter. Koncerten kan ses på fjernsynet, men det er en særlig oplevelse at sidde i koncertsalen og opleve koret live.
 • Stig Rossen - Årets Julekoncert, turné. Én af de største danske sangere tager rundt i det meste af landet med en julekoncert, der garanterer vellyd i ørengangen og instant julestemning. Klik på linket for at se de forskellige koncertdatoer.
 • Folk og Røvere i Kardemomme by, Bellevue Teatret. Oplev denne traditionsrige teaterforestilling, der trækker hele familien med ind i Thorbjørn Egners kendte og elskede univers.
 • Et juleeventyr. Den klassiske fortælling af Charles Dickens om gnieren Scrooge sættes op to steder i år. Du kan derfor følge hans rejse fra pengegrisk tyran til venligt gemyt i både Aarhus og København. På Aarhus Teater præsenterer de en traditionel opsætning af forestillingen, mens du på Nørrebro Teater kan opleve skuespillerinden Mette Horn i rollen som Scrooge.

 

Julen varer længe og lægger pres på din daglige økonomi. 
Læs her, hvad du skal huske i dit julebudget.


Julemarkeder- og udstillinger

Du kan finde flere markeder på Visit Denmarks hjemmeside, men her er et udvalg, som afholdes i år og som vi mener, kan noget særligt.

 • Jul i Tivoli, København. Der er noget for alle sanser, hvis du finder vej til Tivoli i julen. Mange af de faste oplevelser er åbne, og derudover er der særlige juleforlystelser, boder med mad og drikke samt et lille marked. Du kan møde julemanden, nyde synet af lysshowet Juleilluminationer og opleve en symfoni af projektioner og musik ved koncertsalen.
 • Jul i Den Gamle By, Aarhus. Gå på opdagelse i danskerne jul gennem 400 år, og se hvor vores juletraditioner kommer fra. Som noget nyt, skal man i år købe billet i forvejen, for at undgå, der er for mange mennesker samlet på én gang.
 • Peberkagebyen, Middelfart. Er du træt af nisselandskaber og markedsboder, så kig forbi Middelfart, hvor du kan opleve en hel by udført i peberkagedej. Der er huse, der er rene modeller af eksisterende bygninger i Middelfart, såvel som huse lavet af fri fantasi. I år kan du endvidere opleve udstillingen "Rundt om Nissen".
 • Jul på Central Station, Ree Park Safari, Ebeltoft. Safariparken holder julemarked i parkens egen banegård med boder og aktiviteter. Tag en tur med det amerikanske damplokomotiv Black Beauty og løb en tur på skøjtebanen i westernbyen Deadwood. Det er med andre ord en juleoplevelse med et umiskendeligt nordamerikansk islæt. Husk mundbind!
 • Gisselfeld Juletorv 2020. Gisselfeld Slot på Sydsjælland er kendt for deres traditionsrige julemarked kaldet ’Gisselfeld Juletorv’. På grund af corona er årets juletorv dog aflyst, men lidt julestemning bliver der alligevel plads til. Paradehuset i parken vil nemlig være åbent i weekenderne op til jul, og her er det muligt at få lidt julestemning i lille skala med håndsprit, skilte og overholdelse af gældende retningslinjer.

 

Få, simple tricks kan være med til at sikre, at udgifterne til julen ikke stikker helt af. 
Læs her, hvilke tricks der gør din jul billig.


Aktiviteter

 • Tag til Nisseland i Mørkøv, hvor der er masser af nisser at kigge på og aktiviteter som julegavejagt og tegnekonkurrence. Nisseland er selvfølgelig corona-klar med brede gange, der giver god plads og kun få gæster af gangen.
 • Fæld selv dit juletræ. Det kan lade sig gøre flere steder eksempelvis på Ryegaard, hvor du kan tage ud og hente træet med hestevogn.


Tæt på TV

 • “Julestjerner”, Brorfelde Observatorium. Hele december kan du opleve observatoriet, som danner kulisse for den kendte julekalender på DR 1 "Julestjerner". Lær om julens stjerner og kom helt tæt på danmarks største stjerneteleskop. Observatoriet har aflyst rundvisningerne i år af hensyn til smittefaren, men du kan gå på opdagelse efter "Rumnisserne", som gemmer sig på observatoriet.
 • “Ludvig og Julemanden”, Børglum Kloster. I år er klosterets udstillinger desværre lukket som følge af den påkrævede nedlukning af kulturinstitutioner i Nordjylland. Ophæves restriktionerne er klosteret klar med en juleudstilling med rekvisitter fra julekalenderen, julemandens værksted og hans stue kendt fra julekalenderen, samt salg af julegodter og julepynt i klosterbutikken og caféen.
Billederne herunder er fra jul i Den Gamle By i Aarhus: