Ferie og Fritid 30.11.2018
Tekst: Adam Villaume Foto: PR

Kan du ikke få jul nok? Her er de fedeste juleoplevelser herhjemme


Det skorter ikke på oplevelser i julen, men at forsøge at nå dem alle, er den sikre vej til maksimalt stress. Derfor har vi udvalgt nogle særligt gode oplevelser for dig.


Mange af julens traditioner finder sted indenfor hjemmets fire vægge, men her guider vi dig til en række oplevelser, der trækker dig ud og væk fra sofaen.

Så bryg en kop kaffe, find kalenderen frem og gør klar til at finde de fedeste juleoplevelser. 

Læs også: Europas bedste julemarkeder - sådan finder du dem

Hvad enten du foretrækker koncerter eller teater, elsker julemarkeder og designerjul, søger en tur for hele familien eller lidt kvalitetstid med din partner, så har vi noget på listen til dig.


Jul på scenen

 • A Musical Xmas II, Fredericia Teater. Teatrets velsyngende ensemble synger julen ind med både klassikere og ukendte julenumre med hygge, vellyd og blink i øjet.
 • DR pigekorets jul, Koncerthuset. Julekoncerten med pigekoret er blevet lidt af et tilløbsstykke, dels fordi koret synger fantastisk godt, men også fordi der er tænkt et visuelt element ind i disse koncerter. Koncerten kan ses på fjernsynet, men det er en særlig oplevelse at sidde i koncertsalen og opleve koret live.
 • Love Actually in Concert, Aalborg. Koncertsalen i Musikkens Hus forvandles til “Musikkens Biograf”, med denne fremvisning af succesfilmen Love Actually, hvor musikken fremføres live af Czech National Symphony Orchestra.
 • Folk og Røvere i Kardemomme by, Bellevue Teatret. Oplev denne traditionsrige teaterforestilling, der trækker hele familien med ind i Thorbjørn Egners kendte og elskede univers.
 • “Fogg’s off” - Crazy Christmas Cabaret, Glassalen i Tivoli, København. For 36. gang tager Vivienne McKee og London Toast Theatre en kendt fortælling under kærlig behandling og serverer den med rigelige mængder humor samt referencer til aktuelle begivenheder. Det er en særlig oplevelse, og den er kun for voksne!

Læs også: ... Koster mange penge: Det skal du huske i dit julebudget


Julemarkeder- og udstillinger

Du kan finde flere markeder på Visit Denmarks hjemmeside, men her er et udvalg, som vi mener, kan noget særligt.

 • Jul i Tivoli, København. Der er noget for alle sanser, hvis du finder vej til Tivoli i julen. Mange af de faste oplevelser er åbne, og derudover er der særlige juleforlystelser, boder med mad og drikke samt et lille marked. Du kan møde julemanden, nyde synet af lysshowet Juleilluminationer og opleve en symfoni af projektioner og musik ved koncertsalen.
 • H.C. Andersens Julemarked, Odense. Oplev julen som på den store digters tid, med hestevogne, historiske karruseller, gøglere og lirekassemænd.
 • Jul i Den Gamle By, Aarhus. Gå på opdagelse i danskerne jul gennem 400 år, og se hvor vores juletraditioner kommer fra.
 • Jul på Dronninglund Slot, Brønderslev. Slottet har fået kendte skuespillere og designere til at dække juleborde, som præsenterer alt fra et traditionelt julebord, over Winter Wonderland, til Sønderjysk Kaffebord.
 • Peberkagebyen, Middelfart. Er du træt af nisselandskaber og markedsboder, så kig forbi Middelfart, hvor du kan opleve en hel by udført i peberkagedej. Der er huse, der er rene modeller af eksisterende bygninger i Middelfart, såvel som huse lavet af fri fantasi.
 • Jul på Central Station, Ree Park Safari, Ebeltoft. Safariparken holder julemarked i parkens egen banegård med boder og aktiviteter. Tag en tur med det amerikanske damplokomotiv Black Beauty og løb en tur på skøjtebanen i westernbyen Deadwood. Det er med andre ord en juleoplevelse med et umiskendeligt nordamerikansk islæt.
 • Kongens Nytorv, København. Torvet er endelig fri for metrobyggeriets begrænsende træplader, og du kan derfor igen nyde de julepyntede facader på Magasin du Nord og D’Angleterre samt et stort marked på selve torvet og eventuelt slutte af med en spadseretur gennem Nyhavn.

Læs også: Spar penge i julen: Her er de tricks der gør din jul billig


Aktiviteter

 • Nissehistorier på Roskilde Museum. Lær om nissernes historie og traditionens udvikling fra vikingernes “vætter” til de drilske og hjælpsomme nisser. De første tre søndage i advent kan du desuden lave din egen nisse og tage med hjem.
 • Fæld selv dit juletræ. Det kan lade sig gøre flere steder eksempelvis på Ryegaard, hvor du kan tage ud og hente træet med hestevogn.


Tæt på TV

 • “Ludvig og Julemanden”, Børglum Kloster. Klosteret har en juleudstilling med rekvisitter fra julekalenderen, julemandens værksted og hans stue kendt fra julekalenderen, samt salg af julegodter og julepynt i klosterbutikken og caféen.
 • “Julestjerner”, Brorfelde Observatorium. Den 8. december kan du møde Wikke & Rasmussen og høre om tilblivelsen af julekalenderen “Julestjerner”. Du kan samme dag få en rundvisning i observatoriet og komme tættere på stjernerne – altså dem oppe på himlen.

Herunder har vi samlet en række billeder fra H.C. Andersens julemarked og Den Gamle By i Aarhus. 

Ferie og fritid - her er de fedste juleoplevelser herhjemme 1 - Den Gamle By.jpg
Ferie og fritid - her er de fedste juleoplevelser herhjemme 2 - Den Gamle By.jpg
Ferie og fritid - her er de fedste juleoplevelser herhjemme 2 - HC Andersen Julemarkedet.jpg