Ferie og Fritid 30.01.2020
Tekst: Niels Friis Foto: Istock

Kan du blive godkendt til lån til ferie? 4 krav du skal kende


Find kravene, som du bør kende her, og få svaret på, om du kan låne til en ferie.


Tanken om et azurblåt hav, der sender bølger ind over en lys sandstrand, mens du nyder en kold drink få meter derfra, kan virke fristende for de fleste. Men inden du kan få smagt på drinksene, skal du have styr på finansieringen af din ferie. Vil du låne til ferien, får du her et overblik over de krav, du typisk skal leve op til for at kunne få et privatlån til ferien.

Vi har taget privatlånsansvarlig hos Santander Consumer Bank, Jesper Schou-Nielsen, med på råd. Han fortæller her om de forskellige formelle krav.

Kravene er mange og forskellige, alt efter hvor du vil låne til din ferie. Her gennemgår vi de 4 vigtigste krav, som du skal kende, og som er gældende hos langt de fleste låneudbydere.

Overvejer du et lån til ferie? 
Læs her, hvad du skal spørge banken om.

Først skal du dog lige vide, at du i udgangspunktet ikke selv sidder med ret store muligheder for at påvirke ansøgningen eller dine muligheder. Din situation er som udgangspunkt, som den er.

»Der er ikke mange af kravene, som du kan gøre noget ved,« lyder det fra Jesper Schou-Nielsen.

»Kreditvurderingen baserer sig rigtig ofte på faktorer omkring stabilitet, omkring din familiesituation og er i høj grad en vurdering fra bankens side af, om de forventer, at du kan betale af på lånet hver måned,« siger han.

Principielt kan alle, som opfylder de formelle krav, blive godkendt.

»Der er hos langt de fleste låneudbydere ikke en personlig vurdering inde over ansøgningsprocessen, som tager stilling til, hvem du er, hvad du hedder eller hvor i landet du bor. Vi forholder os heller ikke til, hvad du vil bruge pengene til. Vi laver en systematiseret og automatisk objektiv vurdering,« siger Jesper Schou-Nielsen.


1. Du skal kreditgodkendes

En grundlæggende forudsætning for, at du kan få et privatlån til en ferie, er, at du kan kreditgodkendes hos lånefirmaet. Det vil sige, at lånefirmaet gennemgår din økonomi for at sikre sig, at du kan betalte de lånte penge tilbage.

Hvis lånefirmaet vurderer, at du vil blive en god kunde, som vil være i stand til at betale pengene tilbage, er du sådan set kreditgodkendt.

»Du skal afgive økonomiske oplysninger af forskellig art. Du skal måske give låneudbyderen adgang til Skat eller indsende kopier af din årsopgørelse, men det varierer lidt fra bank til bank,« fortæller Jesper Schou-Nielsen.

Oplever du en meget forsimplet ansøgningsproces, hvor det eneste, som låneudbyderen tjekker, er, om du står i RKI, kan det give udslag i prisen – og være et varsel om, at prisen kan være høj.

»Du må forvente, at låneudbyderen tager en stor risiko ved ikke at kreditvurdere dig og din økonomi yderligere, og det vil også afspejle sig i prisen på det lån, du kan få,« siger han.

»Dermed ikke sagt, at en tung ansøgningsproces nødvendigvis giver en lavere pris på lånet, men hvis du kan slippe af sted med at oplyse dit cpr-nummer, bør alarmklokkerne ringe,« lyder det fra ham.

2. Du må ikke være dårlig betaler

Et vigtigt krav, som de fleste låneudbydere har, er, at du ikke må stå som dårlig betaler i RKI eller i Debitor Registret.

Det skyldes, at har man tidligere vist, at man ikke kan overholde en låneaftale og forpligtelserne i et lån, er det usikkert, om man kan gøre det ved et nyt lån.

Falder du over et sted, hvor du kan låne, til trods for at du står registreret som dårlig betaler, bør du tænke dig godt om.

»Hvis du står i RKI eller Debitor Registret og stadig kan få lov at låne penge, så skal der ringe en alarmklokke. De udbydere, der låner til folk, som står i RKI eller Debitor Registret, lever livet farligt, så du skal i de situationer være ekstra meget på vagt,« siger Jesper Schou-Nielsen.

De, der ikke kan blive godkendt, er kunder, som står i RKI eller debitorregistret, kunder, som ikke har nogen beskæftigelse, kunder, som ikke har permanent opholdstilladelse i Danmark, eller som ikke er 18 år.

Jesper Schou-Nielsen, privatlånsansvarlig

Faktisk bør du – uanset om du står i RKI eller Debitor Registret – tage dig agt, hvis den låneudbyder har det som en del af deres salgsprofil, at de tilbyder lån til folk, som er dårlige betalere.

»Du bør som minimum være ekstra meget på vagt, for det er en meget stor potentiel risiko, som den låneudbyder løber, og det vil de tage sig betalt for,« fortæller Jesper Schou-Nielsen.


3. Du skal have en minimumsindtægt

Ikke alle banker har det som krav, men du kan støde ind i det – et minimumskrav til din indtjening.

Årsagen til, at nogle banker opererer med et krav til en minimumsindtægt, er, at de ikke forventer, at du vil være i stand til at finde luft i dit budget til at betale af på et lån, hvis du tjener under deres respektive minimumsgrænse.

Minimumsindtægten bruger banken altså kort fortalt som et pejlemærke til at fortælle, om det er realistisk, at du vil kunne betale lånet tilbage.

Hos Santander Consumer Bank er der eksempelvis et krav om, at du som enlig ikke må tjene under 240.000 kroner om året, hvis du vil optage et privatlån hos dem. For par er kravet samlet 400.000 kroner om året.

»Tjener du brutto 20.000 om måneden eller under, kan du få svært ved at betale af på dit lån, og din økonomi er ikke gearet til uforudsete udgifter. Den generelle nedre grænse har vi lavet ud fra en betragtning om, at hvis man tjener et beløb, som ligger tæt på dagpenge-satsen, vurderer vi ikke, at man vil have plads i økonomien til afdrag på et lån,« siger Jesper Schou-Nielsen.


4. Du skal være dansk statsborger

Låneudbyderne vil også ofte have det krav, at du har bopæl i Danmark og har permanent opholdstilladelse. Udbyderne forholder sig ikke til, hvor i landet du bor, men det er altså et krav, at du har dansk bopæl for at kunne optage et privatlån til din ferie.

»Alle seriøse udbydere vil stille krav om, at du er minimum 18 år, har bopæl i Danmark og har permanent opholdstilladelse,« fortæller Jesper Schou-Nielsen.

»De, der ikke kan blive godkendt, er kunder, som står i RKI eller debitorregistret, kunder, som ikke har nogen beskæftigelse, kunder, som ikke har permanent opholdstilladelse i Danmark, eller som ikke er 18 år,« fortæller han.


Søg sammen

Hvis I er et par og har mulighed for at søge om lånet sammen, skal I gøre det. Det kan både forbedre jeres muligheder for at få godkendt låneansøgningen og i nogle tilfælde også give jer en bedre pris. Det er ikke et krav, at I skal søge sammen, hvis I er et par, men det kan give jer bedre vilkår.

»Hvis I søger sammen – f.eks. som par – hæfter I solidarisk. Det gør, at bankens mulighed for at få pengene igen, hvis der sker en uheldig situation – arbejdsløshed, dødsfald eller lignende – er bedre, hvis der er to mennesker, som hæfter for lånet. Jeg tror også, at mange udbydere generelt vil sige, at en husstand med to voksne er mere stabil, end hvis du er enlig,« fortæller Jesper Schou-Nielsen.

»Derfor vil det typisk forbedre jeres muligheder for at få et lån, hvis I er to, der søger, og det vil også nogle gange kunne give en bedre pris,« siger han.