Julemåneden kan udfordre din økonomi: Sådan kan du blive mere opmærksom på dit forbrug
Der er masser af fristelser – og særligt i juletiden. Her får du adfærdsekspertens gode råd til at undgå unødige fristelser, så du ikke overskrider dit budget.
Jeg må godt, det er jo jul. Tænker du nogle gange sådan, er du ikke den eneste. I julemånederne har vi ifølge Danmarks Statistik og Dansk Erhverv i disse år et merforbrug på lige knap 9 mia. kr., og én af grundene til det historisk høje forbrug er, at vi i julemånederne føler, at vi har lov til at bruge flere penge.
Det fortæller forfatteren til Adfærdspsykologi i markedsføringen, Jakob Rachmanski, der er seniorrådgiver hos kommunikationshuset Operate, hvor han rådgiver virksomheder og organisationer i at udnytte adfærdsindsigter til at påvirke folks adfærdsmønstre.
Julen varer længe og lægger pres på din daglige økonomi.
Læs her, hvad du skal huske i dit julebudget.
»Selve idéen om julen som en særlig tid og en forbrugsfest giver os “licens” til at bruge flere penge, og det betyder, at vi sænker vores parader og tager spendérbukserne på. Det er et princip, man kalder licensing,« fortæller han.
Det kræver derfor en særlig indsats, hvis du gerne vil hæve paraderne igen og tage styringen med dit forbrug i julemånederne.
Bliv bevidst og tag styringen
På en helt almindelig dag tager vi i gennemsnit én beslutning hvert andet sekund i den tid, vi er vågne. Samlet bliver det til 35.000 beslutninger dagligt, og det lyder måske af meget, men en beslutning behøver ikke være stor eller gennemtænkt, og selv “jeg henter en kop kaffe nu” er en beslutning.
Mange beslutninger bliver truffet på autopilot, altså uden vi er helt bevidste om det, og selvom det er praktisk, er det ikke nødvendigvis hensigtsmæssigt i købssituationer.
Kan du ikke få nok af jul?
Vi har samlet de fedeste juleoplevelser herhjemme i denne guide.
Ifølge adfærdseksperten er vi nemlig mere modtagelige over for butikkernes salgsstrategier, når vi kører på autopilot. Derfor er det en god idé at gøre sig sine beslutninger bevidst.
»Man kan simpelthen etablere nogle konstruktive benspænd, som hjælper én til at passe på pengene,« siger Jakob Rachmanski.
7 råd der placerer dig i førersædet
Planlæg dine juleindkøb
Den store udfordring er impulskøb. Butikkerne har masser af varer på hylderne, som du ikke nødvendigvis har brug for, og det er nemt at komme til at købe noget, som enten er dyrere, end du havde tænkt dig, eller noget, som du egentlig ikke havde på indkøbslisten.
Hvis du planlægger dine indkøb og har taget beslutningerne på forhånd, kan du modstå fristelserne i butikkerne og øge chancen for at holde dit budget.
Brug kontanter
Hvis du har besluttet dig for, hvad en gave må koste, eller hvor mange penge du vil bruge på julemiddagen, så hæv kontanter. Selve den fysiske handling at trække sedler op af pungen og aflevere, påvirker dig nemlig mentalt.
»Man snakker om, at der er et decideret smertecenter i hjernen, som bliver påvirket, når du betaler,« fortæller adfærdseksperten.
Det kan med andre ord godt gøre ondt at aflevere pengene i butikken, men den følelse minimeres, hvis betalingen er skjult, som med en dankortbetaling, hvilket øger risikoen for, at du "kommer til" at bruge flere penge, end du havde planlagt. Du kan altså reducere denne risiko ved at betale med kontanter.
"Kun få tilbage"
Det er måske én af de mere kendte salgsstrategier, men den virker. Er der kun produceret nogle få udgaver af en vare, eller er der kun nogle få tilbage, så er varen særligt attraktiv for os. Vær derfor særligt opmærksom på dette, når du går i butikker.
Måske er en bestemt Kählervase sjælden, men overvej, om du vil have vasen, fordi den er eftertragtet, eller fordi det er dét design, du helst vil have derhjemme.
Taknemmelighedsgæld
Som sociale væsner er vi udstyret med en tendens til at ville give noget igen, hvis vi får noget uopfordret. Hvis vi får noget af en butik, er vi mere tilbøjelige til at købe noget, at give noget igen.
»Det er en ubehagelig følelse at stå i gæld, og det udnytter butikkerne ved at give os en “gave”. På nogle restauranter lægger de eksempelvis chokolade ved kvitteringen, og det er for at anspore til at lægge flere drikkepenge,« fortæller Jakob Rachmanski.
Hvis du møder en venlig ekspedient, smagsprøver i supermarkedet eller andre “gaver”, så vær opmærksom på, om du føler en taknemmelighedsgæld, for det kan få dig til at bruge flere penge, end du havde tænkt dig.
Få, simple tricks kan være med til at sikre, at udgifterne til julen ikke stikker helt af.
Læs her, gode råd til at skære ned på udgifterne til mad, gaver og juleaktiviteter.
Køb det billigste først
Et godt råd er at tænke lidt taktisk, når du skal købe julegaver. Vi bliver præsenteret for mange priser og tilbud, når vi handler julegaver, og vi har en tendens til at rette vores beslutning ind efter det første tal, vi bliver præsenteret for.
»Og den mekanisme kan du selv vende om, når du køber julegaver. Start med at købe den billigste julegave først, for så vil de andre pludselig virke dyrere, og du vil have tendens til at vælge en billigere udgave,« anbefaler Jakob Rachmanski.
Dette råd virker specielt godt, hvis du ikke har besluttet dig for et specifikt produkt, men måske en produktkategori. Hvis du skal finde nogle sokker til din onkel og noget legetøj til din niece, så start med sokkerne. På den måde reducerer du risikoen for at blive revet med, når du står foran Barbie-reolen i BR.
Hvem shopper du med?
Hvis du har en ven, som måske er lidt mere villig til at bruge penge end dig, så er det en god idé at finde en anden ven at gå i butikker med. Det fortæller adfærdseksperten.
»Hvis den person, du går på shopping med, foretager dyre køb, så vil det også få dig til at betale mere, for du vil gerne vise, at “jeg er ingen gnier”,« siger han.
Tag en pause
»Vi foretager simpelthen flere impulsive køb, når vi er trætte og sultne, så tag en pause, når du er ude og handle eller på gaveindkøb. Slap af med en kop kaffe, eller hvad du nu foretrækker,« lyder anbefalingen fra Jakob Rachmanski.
På den måde mindsker du stressen og ligger ikke under for en trang til bare at blive færdig hurtigst muligt.
Det er selvfølgelig nemmere at give dig god tid, hvis du begynder din gavejagt tidligt, så tænk over at komme i gang før, du føler dig presset til det.