Hvordan holder man en god fest?

Vil du sikre, at din fest bliver mindeværdig? I denne guide fortæller vi om de overvejelser, du bør gøre, hvis du gerne vil sikre dig netop det. 

Hvad enten du skal fejre bryllup, jubilæum, en rund fødselsdag eller bare elsker at holde fest, er det minderne fra aftenen, der i sidste ende bestemmer, om festen var god.

Et bryllup er aldrig gratis.
Læs her, hvad et bryllup egentlig koster og hvad der adskiller brylluppet fra en almindelig stor fest.

Det kan måske virke uoverskueligt og underligt abstrakt at forsøge at skabe de “rigtige” minder, men vi har samlet en række overvejelser og gode råd, der hjælper dig på vej.

Før vi går i gang, er det vigtigt at understrege, at der formentlig er lige så mange definitioner på, hvad der er en “god fest”, som der er mennesker på denne jord. Derfor finder du ingen facitliste i artiklen.

I stedet giver vi dig redskaberne til at blive bevidst om, hvordan du skaber en fest, du selv vil synes er “god”.

Hvad vil du gerne opnå med festen?

Overvej, hvor dit fokus ligger, for der er forskel på dine prioriteter afhængig af, hvad du vil opnå.

Måske elsker du følelsen af at give noget tilbage til mennesker, du holder af, og som betyder meget i dit liv. Måske nyder du opmærksomheden ved at være festens midtpunkt, og elsker at give dine gæster et indblik i din "verden". Måske vil du gerne dele noget med andre, som du selv sætter pris på.

Er du bevidst om, hvad du vil opnå, vil det hjælpe dig til at træffe beslutninger om alt fra lokale, pynt og mad til underholdning.

Hvad er en god fest for dig?

Tænk tilbage på fester, du har deltaget i, og særligt på dine bedste minder. Skriv ned, hvilke forhold der gjorde festen god, eller hvornår en fest var særligt god, og vær så konkret som muligt.

Måske er en god fest én, hvor du:

  • Danser natten lang
  • Spiser masser af kage
  • Har dybe samtaler
  • Deler en kasse øl med dine venner
  • Oplever fed underholdning
  • Lytter til levende musik
  • Drikker dyr vin
  • Griner ofte og meget
  • Nyder de flotte omgivelser

Når du har fundet ud af, hvad en god fest er for dig, er næste skridt at kigge på, hvordan du kan understøtte disse elementer til din egen fest. Måske har du ikke midler til at leje et helt band, men mindre kan måske også gøre det, og på den måde give dine gæster en god liveoplevelse.

cta---nyhedsbrev-tilmelding4.png

Hvem gør festen god?

Uanset, hvad du vil opnå med din fest, er gæstelisten utroligt vigtig for at skabe fundamentet for en god fest. Det er som udgangspunkt sjovere at danse, spise god mad eller drikke dyr rødvin sammen med nogen, som deler din interesse.

Start derfor med at skrive navnene på de gæster, der betyder mest for dig, og som du ved vil bidrage til den gode stemning. Afhængig af, hvilken fest du planlægger, kan der være traditioner og forventninger til, hvem du “bør” invitere, men start med dem, der er vigtigst for dig. På den måde sikrer du, at der er plads til dem.

Lav et festbudget

For at undgå at komme til at bruge pengene forkert, er det en god idé at lave et budget. På den måde ved du præcis, hvor mange penge du har, og du kan fordele dem på festens forskellige poster, så du sikrer midler til de områder, der betyder mest for festens succes.

Få den fest du ønsker uden at overskride budgettet.
 Læs her hvilke generelle overvejelser og udgifter der er i forbindelse med en stor fest.

Vær realistisk, når du lægger dit budget, så du kan stole på det overblik, du skaber med det. Det kan ikke betale sig at være optimistisk i budgettet, for det vil blot betyde, at du må revidere det senere, når det viser sig ikke at holde.

Fest på budget.
Læs vores guide til hvordan du holder en billig fest.

Forventninger

Til runde fødselsdage og bryllupper kan der være mange traditioner at forholde sig til, men det er op til dig, hvilke du vil gøre plads til ved din fest. Du gør imidlertid klogt i ikke at undervurdere folks forventninger, og det kan derfor være en god idé at melde ud på forhånd, hvis du går imod strømmen.

Du kan for eksempel sagtens lade være med at pakke gaver op til festen, men det kan være en god idé at gøre gæsterne opmærksom på det i forvejen, så de ikke bliver skuffede over ikke at kunne se dit ansigtsudtryk.

Indslag fra gæsterne

Ved større fester, hvor man fejrer store begivenheder i ens liv, er det helt normalt, at nogle af gæsterne forbereder taler, sange, quizzer eller andre indslag.

Det kan du mene om, hvad du vil, men hvis du ikke sørger for at gøre plads til dem, eksempelvis ved at sørge for en toastmaster, kan middagen hurtigt løbe af sporet.

Allergener og kostvaner

Du behøver ikke imødekomme alle dine gæsters ønsker til menuen, men det hjælper på den gode stemning, hvis du giver plads til deres kostvaner og sørger for alternativer, hvis der er allergier på spil blandt gæsterne.