Hvordan finder jeg klimavenlige julegaver?

Det er fantastisk, når ens nærmeste åbner en julegave og lyser op af glæde, men julegaver koster dyrt på CO2-regnskabet. Derfor giver vi dig en guide til mere klimavenlige julegaver.

En million ton CO2. Så meget udleder produktionen af danskernes julegaver hvert år. Det svarer ifølge den grønne tænketank Concito til 200 kg pr. dansker. Potentialet er derfor stort for at mindske CO2-udledningen ved at omlægge vores vaner i forbindelse med køb af julegaver. Og bare rolig, vi skal ikke stoppe med at give gaver, vi skal blot vælge gaverne med større omtanke.

»Tit er det ikke brugen af julegaven, men produktionen af den, der koster CO2-mæssigt. Derfor anbefaler vi at købe færre gaver af højere kvalitet og at købe brugt,« fortæller Mikael Bellers Madsen, der er projektleder i Concito.

Dernæst bør vi i højere grad købe julegaver, som dækker et behov frem for luksus, som modtageren ret beset ikke har brug for. Kan vi give noget, som modtageren alligevel skulle have, erstatter vi deres køb lige over, og det modvirker et overforbrug.

Er du nervøs for din økonomi i julemåneden?
Læs her, hvordan du kan blive mere opmærksom på dit forbrug.

Hvis du gerne vil tænke mere klimavenligt i dine gavekøb, handler det altså overordnet om at tænke mere i praktiske gaver end luksusvarer. Det kan for nogle betyde en omlægning rent mentalt, hvis du er vant til, at gaver bør bidrage med en følelse af luksus, af noget ekstra, som modtageren måske ikke selv ville bruge penge på.

Det er imidlertid en mental omlægning, som klimaet vil have gavn af. I de følgende afsnit går vi lidt dybere ind i dette råd og præsenterer andre tips til mere klimavenlige julegaver.

Et slag for ønskelisten

At fokusere på gaver, folk faktisk har brug for, er essentielt i forhold til at undgå det overforbrug, som hverken vi eller klimaet har godt af. Nogle synes måske, det er lidt kedeligt at købe noget fra en ønskeliste, men i forhold til en klimavenlig jul, er det en god idé. Mikael Bellers Madsen forklarer:

»Det er vigtigt at give noget, folk ønsker sig, for det mindsker risikoen for, at gaven ender bagerst i et skab og aldrig bliver brugt. Det vil være spildte ressourcer,« siger han.

Undgå elektronik

Fremstillingen af elektronik kræver store mængder energi, og der udledes giftige stoffer i processen. Derudover bruger elektronik strøm. og et større strømforbrug er typisk ikke, hvad vi har brug for rent klimamæssigt.

»Det er klart, at hvis din nevø har brug for en mobiltelefon, så er det noget, han alligevel skal have, og så er det en fin gave. Omvendt er der ingen grund til at give ham en ny bare fordi, den han har, ikke er den nyeste iPhone,« påpeger Mikael Bellers Madsen.

Mange apparater bruger mere strøm, jo større de er, så det kan umiddelbart virke som en god idé at give et mindre apparat som netop en mobiltelefon frem for et stort tv. Og så alligevel ikke…:

»Med elektronik kommer det ikke kun an på størrelsen, men også brugen. Et stort tv bruger måske mere strøm, når det er tændt end en mobiltelefon, men tv’et er noget vi tænder for i en periode, mens mobilen er i brug næsten hele dagen,« forklarer projektlederen fra Concito.

Hvis du vil købe elektronik som gave, bør du altså veje størrelsen af apparatet op overfor brugen af apparatet, hvis du vil vælge den mest klimavenlige gave.

cta---nyhedsbrev-tilmelding4.png

Oplevelsesgaver er klimavenlige gaver

Der er mange oplevelsesgaver, som kun har et lille CO2-aftryk. Det er klart, at hvis oplevelsen er at flyve til London og gå i teatret, så er det ikke ligefrem en klimavenlig gave, men en teatertur herhjemme er god nok.

Kan du ikke få jul nok?
Her er et overblik over de fedeste juleoplevelser herhjemme.

Concito har regnet sig frem til, at en tur i zoologisk have for fire personer udleder 10 kg CO2. Til sammenligning udleder en pakkekalender med 24 små stykker legetøj 72 kg CO2.

Du kan altså med fordel droppe pakkekalenderen og give en tur i zoo i stedet for, og på den måde skabe en fælles oplevelse for familien og spare klimaet for kilovis af CO2.

Tjeneste- og servicegaver - ja tak!

denne artikel på Videnskab.dk foreslår Nynne Nørup, der arbejder ved Institut for Vand og Miljøteknologi ved DTU, at man kan give en hjælpende hånd som gave. Lav for eksempel et personligt gavekort til hjælp med reparation af bilen, havearbejde eller børnepasning.

På den måde giver du i virkeligheden noget af det mest værdifulde, du har, nemlig din tid, og det er godt for klimaet.

»Det er da en rigtig god idé. Noget af det som udleder mindst CO2, det er service. Og det gælder også, hvis man f.eks. køber rengøringshjælp, så en service-gave, det er en rigtig god ide,« lyder det begejstret fra Mikael Bellers Madsen.

Tøj skal holde længe og vaskes sjældent

Køb kun tøj, der er nødvendigt og af høj kvalitet, så det holder længe. Overvej hvor ofte et stykke tøj skal vaskes. Det bedste for klimaet er tøj, som holder længe, ikke skal vaskes så tit og som kan hænges til tørre, så du undgår tørretumbleren.

Hav fokus på tøj som modtageren faktisk har brug for i det daglige, så du giver noget, modtageren selv ville have brugt penge på. På den måde er du med til at undgå overforbrug, og samtidig mindsker du risikoen for, at din gave ender bagerst i skabet.

»Mangler dine børn noget tøj, så spørg i familien og omgangskredsen, før du skriver det på ønskelisten. Det er tit, der er nogen som har noget tøj, andre kan overtage,« mener projektlederen hos Concito.

Genbrug er godt, men...

Generelt anser vi genbrug for at være godt, og det er da også en god idé at aflevere tøj, møbler og andre effekter til genbrug, når vi selv er færdige med dem. Genbrug er imidlertid også med til at understøtte et overforbrug.

»Genbrug frelser altså ikke klimaet. Der er meget fokus på genbrug af tøj, og der er også meget tøj som afleveres til genbrug, men én af grundene til det er, at der er en overproduktion af tøj,« siger Mikael Bellers Madsen med henvisning til, at der afleveres helt nyt tøj, som stadig har butikkens mærke på.

Vil du sikre dig, at udgifterne til julen ikke stikker helt af?
Her er de tricks der gør din jul billig

Det vidner om, at folk køber tøj, de ikke har brug for, og det er ikke godt for klimaet med det overforbrug, selvom man afleverer det til genbrug.

Der er også en tendens til, at hvis vi går i en genbrugsbutik eksempelvis efter et par bukser, så går vi ud med tre par, fordi det er billigt. Igen er det dog et udtryk for overforbrug, hvis du kun havde brug for ét par.

»Og så er gevinsten for klimaet pludselig ikke så stor,« siger Mikael Bellers Madsen.

Igen handler det altså om at købe med omtanke, hvis du vil handle klimavenligt.

Legetøj skal leges med

Legetøj skal helst holde længe – både forstået som at det ikke så nemt går i stykker og forstået som, at barnet vil lege med det i lang tid. Legetøj af træ udleder mindre CO2 og er derfor lidt af en “klima-darling” for mange, men noget plastiklegetøj kan være udmærket. 

For eksempel Lego, som holder til leg i flere generationer, og som man potentielt kan bygge med i mange år. Omvendt er billigt produceret plastiklegetøj, der hurtigt går i stykker, en stor klimasynder.

I sidste ende er det vigtigste ved legetøj, at det faktisk bliver leget med. Det forklarer Mikael Bellers Madsen.

»Legetøj skal først og fremmest være sjovt at lege med. Du kan sagtens finde noget trælegetøj, som er virkelig smukt, men hvis barnet ikke synes, det er spændende, så er det spildte ressourcer,« siger han.

Gå efter legetøj der er svanemærket eller EU-blomsten. Der er nemlig god kontrol med de officielle mærker, ligesom kravene for at få mærkerne jævnligt strammes.

Velgørende gaver

Her til sidst skal vi huske, at du selvfølgelig også kan vælge at give en gave, som er velgørende eller i sig selv bidrager til et bedre klima.

Du kan eksempelvis købe et stykke regnskov og være med til at beskytte et værdifuldt økosystem.

Herhjemme er H.K.H. Kronprinsen protektor for organisationen "Plant et træ", som planter træer i Danmark, og du kan støtte organisationen via deres hjemmeside her.

Derudover er der en række velgørende organisationer, som Red BarnetKræftens Bekæmpelse og Røde Kors' julehjælp du kan støtte uden at belaste klimaet.

Hav en rigtig god og klimavenlig jul!