Hvad koster et bryllup?
Et bryllup er aldrig gratis, men hvad koster det egentlig, og hvad adskiller brylluppet fra en almindelig stor fest? Vi kommer med et bud i denne artikel.
Traditioner og forventninger kan fylde meget i planlægningen af et bryllup og en bryllupsfest, og de kan også fylde godt i budgettet. I kan selvfølgelig vælge ikke at købe en brudebuket, en brudekjole eller vielsesringe for den sags skyld, for der er ingen formelle krav til disse ting. De fleste af os læner os imidlertid op ad traditionerne i en eller anden grad, og det er med til at øge udgifterne til bryllupsfesten sammenlignet med en almindelig fest.
Skal du holde en stor fest?
Læs vores guide om hvad det koster at holde en stor fest.
Prisen for et bryllup er selvfølgelig afhængig af en masse individuelle beslutninger, hvorfor den endelige pris også varierer meget. Gallup har dog ad flere omgange spurgt os danskere om, hvor meget vi bruger på et bryllup, og senest i 2016 lavede de en undersøgelse, som du kan finde på Finanstilsynets hjemmeside, raadtilpenge.dk.
I rapporten fra Gallup regner de sig frem til, at vi i gennemsnit brugte 52.606 kr. på et bryllup i 2016.
Hvis I skal giftes i en kirke, må I formentlig regne med en noget højere pris, fordi undersøgelsen afslørede, at gennemsnitsprisen for et bryllup med en kirkelig vielse var på 75.071 kr. Altså væsentligt højere end det samlede gennemsnit.
Til gengæld lå gennemsnittet for en borgerlig vielse på kun 22.688 kr.
Vi har med andre ord tendens til at gøre mere ud af brylluppet, hvis vi bliver viet af en præst end af en kommunal repræsentant.
Hvad koster dit bryllup?
I finder ikke prisen på jeres bryllup i et gennemsnit eller en statistik, for jeres pris kommer helt an på, hvordan I prioriterer jeres økonomi.
Uanset hvem der forestår vielsen, hvor det foregår henne, og hvad I drømmer om i forbindelse med brylluppet og festen, så er det en god idé at begynde med at lægge et budget.
Hvis I er præcise, når I udfylder budgettet, vil det vise jer, hvad I har at gøre godt med rent økonomisk. Budgettet vil også afdække, hvad det vil koste at realisere jeres drømme, hvis I bruger lidt tid på at finde priser online og indhente tilbud fra leverandører.
Skal du lægge et budget?
Se denne video om hvordan du lægger et budget.
Holder I budgettet opdateret undervejs i planlægningen, kan I nemmere undgå at udgifterne stikker af, idet I bedre vil kunne se de økonomiske konsekvenser af jeres beslutninger.
Et bryllup koster ekstra
En rund fødselsdag med middag til 50 gæster kan koste mange penge, men en bryllupsfest med middag til 50 gæster koster ofte endnu mere, og det er ikke, fordi maden er dyrere til et bryllup.
I bliver måske fristet til at vælge en mere eksklusiv menu til jeres bryllup, men det, vi gerne vil fokusere på her, er de ekstraudgifter, der følger med et traditionelt bryllup.
Når vi i det følgende oplyser prisintervaller for de forskellige udgifter, har vi taget udgangspunkt i priser, vi har kunnet finde online, på leverandørers hjemmesider og i beskrivelser af bryllupper i forskellige priskategorier.
Fest på budget?
Læs vores guide til hvordan du holder en billig fest.
Formålet er ikke at give jer en præcis pris på de forskellige elementer, men et indtryk af den prisramme, I kan forvente. Det vil derfor være muligt at finde priser, der ligger under såvel som over dem, I finder i denne artikel.
Vielsesringe: 3.000 kr. - 20.000 kr.
Som tidligere beskrevet er det reelt ikke påkrævet at udveksle ringe ved en vielse, men det har været en tradition i Danmark siden middelalderen. Ringen symboliserede til at begynde med ejerskab, men efterhånden har ringen udviklet sig til et symbol på en aftale. Det er også derfor, mange vælger at sætte vielsesringen på højre hånd, da det er den, man traditionelt set “giver hånd” med, når man indgår en aftale.
Prisen på ringen afhænger af materialet, udfærdigelsen og den sten, der eventuelt er sat i den. En vielsesring kan derfor også koste meget mere end de 20.000 kr., vi har skrevet, men de fleste priser, vi har fundet, har ligget lige under 10.000 kr.
Brudebuket: 650 kr. - 4.500 kr.
Blomster fås selvfølgelig i mange afskygninger, og nogle er dyrere end andre. Beder I om en brudebuket, bliver buketten automatisk lidt dyrere end normalt, selvom der er de samme blomster i.
Det er der dog en god forklaring på.
En brudebuket er nemlig bundet på en speciel måde, så den holder formen og blomsterne friske hele dagen og aftenen, og det koster ekstra, fordi det tager længere tid.
Bryllupskage: 4.000 kr. - 12.000 kr.
Prisen på en bryllupskage afhænger ud over ingredienserne af, hvor mange gæster I bestiller til. Det prisinterval, vi har vist herover, er regnet ud på baggrund af 80 gæster, og priserne vil derfor stige eller falde afhængigt af, om I inviterer flere eller færre til jeres bryllup.
Udgiften til bryllupskage afhænger til dels også af, hvem der laver den. En hurtig søgning på internettet afslørede nemlig store forskelle i, hvor man bestiller bryllupskagen, for der er forskel på at være lokalt forankret konditor og nationalt kendte La Glace, eksempelvis.
Beklædning: 5.000 - 50.000
Det er ikke nødvendigvis kun brudens kjole, der koster knaster, men den optager typisk det meste af budgettet til tøj på den store dag. Det er nok ikke for meget sagt, at mange er villige til at lægge flere penge til beklædning i forbindelse med et bryllup, sammenlignet med andre store fester og begivenheder, så lad os se nærmere på beløbene.
Er drømmen en designerkjole, kommer I nemt over de 13.000 kr., før bruden har været til den første fitting. En masseproduceret brudekjole får I til gengæld for helt ned til 2.000 kr., så spændet i branchen er kæmpestort.
Og så har vi ikke engang nævnt skoene...
Hvis I synes, 16.000 kr. er lidt mange penge at bruge på en kjole, bruden formentlig kun har på én gang, kan I overveje at leje eller købe en brugt brudekjole. I kan få op til 50% i rabat på den oprindelige pris ved at købe brugt, og en kjole til 16.000 kr. ligger gerne på omkring 9.000 kr. på eksempelvis vintagegirl.dk.
Gommens outfit varierer fra en pæn skjorte og bukser, over den klassiske habit, til smoking og kjolesættet, hvis gommen vælger at gå “all-in”. Den grundlæggende fordel for gommen er, at alt afhængigt af, hvad han vælger at blive gift i, kan han potentielt investere i et sæt, som han kan bruge i mange år.
En designer-habit eller en skræddersyet smoking koster flere tusinde kroner og kan tangere nogle af designerkjolerne, hvis man ikke lige finder sættet på udsalg.
Transport: 500 kr. - 5.000 kr.
Vielse, reception og bryllupsmiddag foregår sjældent på samme lokation. Det kan godt lade sig gøre, men typisk er der noget transport involveret på bryllupsdagen, så hvorfor ikke gøre noget særligt ud af det?
I kan vælge jet-set-løsningen og hyre en helikopter. Det koster et sted mellem 3.000 kr. og 6.000 kr. afhængigt af, hvor længe I skal flyve, og hvor i landet det finder sted. For 6.000 kr. får I omkring 15-20 minutters flyvning, og selvom det ikke lyder af ret lang tid, kan I nå ret langt i fuglelinje på den tid.
I den helt anden ende af skalaen kan I leje en rickshaw med chauffør og blive kørt fra kirken i en ladcykel for kun omkring 500 kr. Klimaet vil elske jer for det, og et brudepar i en ladcykel har det med at få forbipasserende til at smile.
Alternativt kan I finde et hav af forskellige biler, veteranbiler, hurtige biler, store biler og hestevogne online, som er lige til at leje med fører for mellem 1.000 og 5.000 kr.
Fotograf: 1.000 kr. - 9.000 kr.
Alle har efterhånden en mobiltelefon med et godt kamera, og der bliver taget masser af billeder ved enhver begivenhed lige meget, om der er en fotograf eller ej. Brylluppet er imidlertid ikke “enhver” begivenhed, og risikoen for, at der ikke er billeder af alle gæsterne, eller billederne ikke er taget fra den rigtige vinkel eller er fyldt med fejl, betyder, at mange vælger at hyre en fotograf.
Det kan sagtens være en god ven eller bekendt, som har et godt kamera og ved, hvordan man bruger det. Det er hyggeligt at have en ven som fluen på væggen til jeres bryllup, og prisen bør være forholdsvis lav, men sørg alligevel for, at jeres ven bliver kompenseret for ulejligheden.
En professionel fotograf tager typisk betaling for de timer, fotografen bruger. I kan derfor vælge kun at hyre fotografen til dele af bryllupsdagen, hvis I ikke har råd til den helt store pakke, hvor fotografen følger jer hele dagen.
Som tommelfingerregel kan I regne med omkring 1.300 kr. i timen for en professionel fotograf, så en hel dag med en professionel kan godt koste 12.000 kr. Til gengæld ved I, at der er styr på billederne, og at der både er stemningsbilleder, billeder af stederne og pynten, billeder af familien og gæsterne, og der bliver også taget bryllupsportrætter af brudeparret.
Derudover laver fotografen efterbehandling af billederne, og det betyder faktisk ret meget i forhold til at få mest ud af dem, så motiverne træder frem på bedste vis.
Brylluppet er kun én dag, men billederne har I resten af livet, så længe I passer på dem og hinanden.