Hvad koster det at have en båd?
En ting er selve købet af båden, men hvilke andre udgifter skal man som bådejer regne med? Her er oversigten.
Drømmen om egen sejlbåd lever i bedste velgående. Ved udgangen af 2022 havde Dansk Sejlunion lige knap 56.000 medlemmer fordelt på 254 klubber. Tallet dækker over lidt færre medlemmer blandt børn og unge, mens flere over 60 år har meldt sig ind i en sejlklub det seneste år. Er du en af dem, der drømmer om sommeridyl og lange dage på havet, men spekulerer på, om du har råd? Vi har samlet en oversigt over, hvilke udgifter du skal regne med.
Hvilken båd er den rigtige for dig?
Der findes en række forskellige bådtyper og størrelser, og det er dit eget budget og dine behov, der afgør, hvad du skal vælge. Du finder ikke alle svarene her, men brug denne artikel som en guide til, hvad du bør tænke på, når du skal vælge den type båd, der passer til dig.
Husk, at hvilken båd, du vælger, også har betydning for en række andre omkostninger. Større både kræver mere vedligeholdelse, er dyrere at opbevare og sværere at transportere. Træbåde kræver en anden slags vedligeholdelse end plasticbåde. Sejlbåde er dyrere i drift end en lille motorbåd. Det er altså ikke kun købsprisen, du skal betale.
Læs mere om, hvordan du vælger den rigtige båd her.
Hvad koster det at have en bådplads i havnen?
Bådplads er noget, du må regne med at bruge penge på. Danske havne har stor efterspørgsel efter faste bådpladser - og rigtig mange lystbådehavne over hele landet har ventelister. Men ser man udover de store byer og populære turisthavne, så er der pladser at få flere steder. Prisen svinger alt efter din båds størrelse og ikke mindst, hvilken del af landet, du ønsker at ligge i.
På Greve Marina syd for København kan du eksempelvis leje en bådplads i et år for mellem 8.400 og 19.900 alt efter bådens størrelse.
Hvad med vinteropbevaring? Medmindre du har eget bådehus eller meget stor garage, vil dette også være noget, du skal betale for. Korrekt opbevaring gør, at din båd holder bedre. Som tommelfingerregel koster vinteropbevaring af en båd omkring halvdelen af pladsen om sommeren.
Du kan finde oversigter over prisen på havnepladser på kommuner eller de enkelte havnes hjemmeside. Vær opmærksom på, at du ofte betaler per kvadratmeter (bådens længde x bådens bredde).
Hvor meget koster service og vedligeholdelse?
Værdifaldet på din båd er reelt den største udgiftspost, og netop derfor er service og vedligeholdelse af båden en af de vigtigste driftsomkostninger du har. En velholdt båd kan du have glæde af i mange år, og stadig sælge til en fair pris den dag, du ønsker det.
Bådlån eller selvfinansiering?
Finansieringsomkostningerne for båden afhænger naturligvis af, hvordan du ønsker at finansiere den. Du kan læse mere om, hvordan du finansierer din drøm om båd her.
Hvad koster en bådforsikring?
Ligesom med biler varierer forsikringsprisen meget, alt efter hvilken type båd, du forsikrer, hvor du bor, og hvor gammel du er. Tjek med flere forsikringsselskaber, inden du vælger forsikring, og vær opmærksom på, at der kan være rabatter og besparelser at hente hos nogle fagforeninger.
Læs mere om at forsikre din båd og om ansvarsforsikring, som er lovpligtig for nogle bådtyper, hos Forsikringsoplysningen.
Øvrige bådomkostninger du skal regne med
- Fritidssejlerbevis samt andre kurser og certificeringer, fx SRC-bevis, som kræves for at bruge VHF-radio.
- Nødvendigt udstyr til båden, såsom reb, skrabere, redningsveste osv. Dette varierer meget alt efter bådtype.
- Brændstof. Hold øje med dieselpriserne, og fyld op, hvis du har mulighed for det. I perioder med høje brændstofpriser, kan du spare en del penge.