Hvad koster det at campere?

 

Som campist nyder du godt af høj fleksibilitet og generelt lave priser på overnatninger, men hvad koster det egentlig at campere? Få svaret i denne artikel.

 

Vejen, den åbne himmel og hjemmet på slæb. Camping giver mange en stor frihedsfornemmelse. Du kan køre, hvorhen du vil, når du vil, og i forhold til hoteller og flyrejser er det en billig ferieform, når først du har anskaffet udstyret.

Priserne på campingpladserne rundt omkring i Europa varierer dog kraftigt, og derfor har vi kigget nærmere på, hvad det egentlig koster at overnatte på en campingplads.

Det er altså prisen på pladsleje, vi kigger på, så hvis du skal i gang med at campere og endnu ikke har en campingvogn eller et telt, skal du lægge udgifter til disse oveni.

Læs også: Den ultimative pakkeliste til campingferien

Før vi dykker ned i priserne på pladsleje herhjemme og i udlandet, præsenterer vi et par råd til, hvad du skal gøre, hvis du vil holde prisen på din campingferie nede.

 

Undgå højtider og skoleferier

Ønsker du den laveste pris for din overnatning, bør du holde øje med, hvornår resten af Danmark holder fri, og undgå disse perioder.

Det gælder selvfølgelig for højsæsonen om sommeren omkring ugerne 28 til 31, men også påsken og de forlængede weekender i løbet af foråret.

Læs også: 5 grunde til det er smart at bruge kreditkort på ferien

I disse perioder stiger priserne betragteligt, og det er ikke unormalt at se stigninger op til 60 procent.

Samtidig bør du være opmærksom på, hvordan ferier og helligdage ligger i det land, du vil campere i. Det er ikke altid, vi holder ferie samtidig, og lokale helligdage kan betyde højere priser i en periode, der ellers betragtes som lavsæson i Danmark.

 

Undgå større byer og luksusfaciliteter

Søger du en billig campingferie, kan det godt betale sig at kigge efter mindre pladser, der ligger afsondret i et naturskønt område.

Det er nemlig ofte beliggenheden ved de større byer og attraktioner, der er med til at skubbe prisen i vejret. Samtidig betyder faciliteter som swimmingpool, hoppepuder, boblebad, wellness og wi-fi en del vedligehold, som du ofte kommer til at betale for i overnatningsprisen.

Nogle gange er adgangen til disse luksusfaciliteter ikke inkluderet i overnatningsprisen, men alene muligheden er ofte med til, at disse pladser har lidt højere priser.

Sådan finder du prisen på din campingferie

Det er imidlertid ikke kun overnatningerne på campingpladsen, der koster. Når du lægger dit feriebudget, er det derfor vigtigt, du medtager de øvrige udgifter, der er forbundet med camping.

 

 • Udstyr: Har du alt, hvad du skal bruge? Ellers er det vigtigt, du laver en liste og afsætter et beløb til indkøb, for når først du står i butikken eller sidder med musen i hånden foran skærmen, er det let at blive fristet af de mange smarte camping-gadgets.
 • Transport: Husk, at campingferien begynder, når du kører hjemmefra. Turen til campingpladsen koster både benzin og forplejning, måske ovenikøbet en overnatning på vejen, og det skal med i budgettet. Som tommefingerregel kan du regne med omkring 30 procent dårligere brændstoføkonomi, hvis du kører dieselbil, og omkring 50 procent hvis det er en benzinbil. Husk desuden eventuelle færgebilletter, broafgifter samt motorvejsafgifter.
 • Faciliteter og aktiviteter: Er du til spa og wellness, eller forventer børnene en tur på vandet i speedbåd? Campingpladserne rundt omkring i Europa gør, hvad de kan for at lokke besøgende til, og det giver mange muligheder men også potentielt øgede udgifter, så det er en god idé at tjekke aktiviteterne ud på forhånd og tage stilling til, hvad du vil bruge dine penge på.
 • Forplejning: Hvad koster det at købe ind, dér hvor du camperer? Priserne er meget forskellige afhængigt af land og beliggenhed. Er der langt til nærmeste by, vil du måske i højere grad være afhængig af at købe ind på campingpladsen, og det er ofte dyrere end et supermarked, så undersøg hvad dine muligheder er i det område, du tager til.

Hvis vi skal komme en egentlig pris på at campere lidt nærmere, skal vi kigge på overnatningspriserne på campingpladserne.

 

Hvad koster en overnatning på en campingplads?

Hvert år samler den tyske pendant til FDM, kaldet ADAC, priser ind fra flere end 5.000 campingpladser i hele Europa og udgiver en guide til europæiske campingpladser. På baggrund af prissammenligningen i guiden laver ADAC desuden en liste, som rangerer gennemsnitspriserne i de 10 mest populære campinglande fra billigst til dyrest.

Grundlaget for ADAC's undersøgelse er en familie bestående af to voksne og et barn på 10 år, der tager på camping i egen campingvogn. Priserne er oplyst i euro i guiden, men for at give jer et bedre overblik har vi regnet euro om til danske kroner.

Læs også: Campingvogn, autocamper eller telt - Hvad skal jeg vælge?

Campingpladserne har typisk pladser på flere prisniveauer afhængigt af faciliteter og beliggenhed, og for sammenligningens skyld tager ADAC udgangspunkt i mellemklassen og har valgt priserne i højsæsonen om sommeren. På den måde bliver priserne i hvert fald ikke dyrere, hvis du tager afsted i en anden periode.

Fra billigst til dyrest placerer de 10 mest populære europæiske destinationer sig således:

 1. Tyskland
 2. Sverige
 3. Østrig
 4. Frankrig
 5. Kroatien
 6. Holland
 7. Spanien
 8. Danmark
 9. Schweiz
 10. Italien


Danmark er dyr, men Italien er dyrest

Herhjemme ligger priserne på en standplads ifølge ADAC-undersøgelsen med en gennemsnitspris på 313,70 kr. i døgnet for familien med to voksne og et barn.

For en uge i højsæsonen vil det give en samlet pris på 2.195,90 kr.

Prissætningen placerer Danmark på en ottendeplads, og der kan med andre ord være penge at spare på overnatningerne ved at køre til udlandet med campingvognen, når blot du ser dig for.

I Schweiz og navnligt i Italien finder du nemlig de dyreste gennemsnitspriser, så det er en god idé på forhånd at undersøge de konkrete priser, der hvor du tager hen.

I Italien ligger gennemsnitsprisen på 360,95 kr., og det er det dyreste gennemsnit i undersøgelsen. Prissammenligninger fra tidligere år placerede Schweiz som det dyreste land at campere i, men italienerne har altså overtaget placeringen i år.

En uge i italien vil derfor ligge på 2.526,65 kr. baseret på gennemsnitsprisen.

Læs også: Lån til ferie? Disse 5 banker i Danmark er de bedste

Højere oppe på listen finder du Frankrig på en fjerdeplads med en gennemsnitspris på kun 287,72 kr., men du gør klogt i at se dig godt for. En prissammenligning fra 2017 indikerer nemlig, at du både finder de laveste såvel som nogle af de højeste priser på en overnatning i Frankrig. Frankrig tegner sig derfor det største prisspænd, og hvad det koster, afhænger derfor meget af, hvor du camperer.

 

Bliv i nabolaget og spar mest

Selvom der er mulighed for at campere for billige penge, hvis du kører til Frankrig eller Østrig, som har en gennemsnitlig overnatningspris på 276,37 kr., kan det bedre betale sig at blive i nabolaget.

Tyskland og Sverige topper nemlig listen med henholdsvis 226,28 kr. og 234,86 kr. i gennemsnit for en overnatning i medbragt telt eller campingvogn.

I Tyskland kan du med gennemsnitsprisen således få en uges ferie på campingplads for kun 1.583,96 kr. for to voksne og et barn. Det er ikke nogen overraskelse, at Tyskland har den billigste gennemsnitspris, idet de har haft denne førerposition i årevis.

Sammenlignet med de sydeuropæiske rejsemål har Tyskland og Sverige en yderligere økonomisk fordel, idet en kortere afstand betyder lavere benzinforbrug. En ikke uvæsentlig detalje, når du skal trække rundt med 1500 kilo dødvægt.

Nu hvor du har fået et overblik over priserne på overnatningerne og dit generelle campingbudget, har du godt styr på økonomien til campingferien. Tilbage er der kun at sammensætte en playliste til turen, og ellers glæde dig til ferien begynder, og du igen får asfalt under hjulene.