Husk dette inden båden skal på land
Med vinteren kommer frost - og med frost kommer risikoen for skader. Her får du tips til, hvad du skal huske for at passe på din båd.
Om vinteren er bådsæsonen forbi for de fleste – men det er desværre ikke nok bare at smide en presenning over din båd. For at undgå skader bør du gennemføre et grundigt tjek og afsætte lidt tid til vedligeholdelse.
Vi har spurgt Morten Lekang Olsen hos Yamaha Senteret Løvold i Bodø om råd til, hvad man skal huske på, når båden skal opbevares for vinteren.
»Det er først og fremmest frostskader, man skal sikre sig mod. Derfor skal du fylde op med rigelig frostvæske der, hvor vandet kan gemme sig. Sørg for, at alle vandbeholdere er tømt, og at eventuelle drænpropper står åbne,« siger Olsen.
Han understreger også, at en presenning eller anden overdækning er en selvfølge, hvis båden skal opbevares udendørs.
Service inden motoren tager på ferie
En andet vigtig ting, forklarer Olsen, er at sikre sig, at motoren er i god stand, inden man gemmer den væk for vinteren.
Servicer motoren nu og fyld op med ny olie. Fylder du brændstoftanken, vil det også fortrænge den luft, som kan beskadige tanken.
Du gør også klogt i at fjerne løse dele, som kan friste folk med mindre reelle hensigter. Afbryd batteriet, og opbevar det i garagen eller kælderen.
»Jeg ved, at der kan forekomme tyveri af propeller. Selvom båden ligger et sted, der ikke normalt er udsat for hærværk eller tyveri, gør man alligevel klogt i at tage propellen med,« fortæller Olsen.
Vinterrengøring i efteråret
Morten Lekang Olsen råder dig til at give båden en grundig vask hurtigst muligt, efter den er taget op for vinteren – både indvendigt og udvendigt. Hvis du er omhyggelig med vask, undgår du, at snavs, bakterier og alger sætter sig for fast.
Tag vasken, når du alligevel henter båden. Vand absorberes hurtigt, så sørg for at imprægnere baldakinen og andre stoffer, der er udsat for vind og vejr.
»Sidst, men ikke mindst, skal du sørge for, at båden står solidt på land, eller at den er godt fortøjet, hvis din vinteropbevaring er på vandet. Båden har det allerbedst på en bådtrailer, men den står også solidt på paller,« siger Olsen.
»Har du båden liggende på vandet, bør du kigge til den regelmæssigt. Sørg for, at der er strøm til lænsepumper og at fortøjningen holder. Det kommer selvfølgelig an på, hvor båden er opbevaret, men selv ville jeg nok kigge forbi mindst en gang om måneden. Hvis det regner meget, tager jeg gerne et tjek hver uge,« slutter Lekang Olsen.
Følger du disse råd, kan det hjælpe dig til, at båden er klar til en ny dejlig sæson på vandet – og du vil kunne få en bedre pris, hvis du en dag ønsker at sælge båden.
7 tips til vintervedligeholdelse
- Tøm båden for vand. Åbn bundpropperne, tøm vandtanken og få vandet ud af eventuelle rør.
- Vask den grundigt. Så undgår du, at hav og snavs sidder for godt fast.
- Fjern puder og andre tekstiler og sørg for, at baldakiner og presenninger er godt imprægnerede.
- Servicer og skift motorolien, og skyl grundigt med ferskvand.
- Fyld brændstoftanken. Dette fortrænger fugtig luft, som medfører korrosion.
- Frakobl batteriet og tag det med hjem. Kontroller spændingen og oplad om nødvendigt, inden du lægger det væk.
- Sørg for, at fortøjningen holder, hvis båden er på vandet. På land skal du sørge for, at den står stabilt på en trailer eller på paller.