Lån til bryllup: Dette bør du overveje først

Hvis du overvejer at låne penge til den store dag, er her en guide til, hvad du skal tænke på, før du beslutter dig.

Det store bryllup i fantastiske omgivelser, bruden i designerkjole og vielsesringe, der er skabt til evigheden. Sådan kunne en kort beskrivelse af drømmen om det perfekte bryllup lyde. Det er imidlertid kun få, der har midlerne til at finansiere sådan et bryllup.

Et bryllup er aldrig gratis, men hvad koster det egentlig?
Læs vores artikel: Hvad koster et bryllup?

Et stort, flot bryllup med 70 deltagere kan hurtigt løbe op i 150.000 kr., og hvis det er dét bryllup, der er drømmen, overvejer du måske at tage et lån til dit bryllup for at kunne realisere dine drømme.

Et lån til et bryllup koster selvfølgelig nogle penge, og du kommer til at afdrage på lånet i tiden efter brylluppet, så du bør derfor sikre dig, at du ved præcis, hvad du går ind til, og at du har råd til at betale lånet tilbage.

Her i artiklen fortæller vi, hvilke overvejelser du skal gøre, inden du takker ja – til at sige ja. 

Hvad betyder brylluppet for dig?

Det første, du bør overveje, er, hvad bryllupsfesten betyder for dig. Det er nemt at komme til at sætte lighedstegn mellem selve brylluppets betydning og festens betydning. Forhåbentlig betyder giftermålet meget, måske ligefrem alt lige nu, men overvej, hvad fejringen af brylluppet betyder for dig.

For nogen er fejringen af giftermålet meget vigtig. Måske fordi det for mange er en stor beslutning at blive gift. Måske fordi brylluppet markerer et skel mellem en fortid alene og en fremtid i tosomhed. Måske fordi brylluppet kan være startskuddet til et mere familiepræget liv, der på sigt inkluderer børn.

Hvis bryllupsfesten er meget vigtig for dig, så kan det måske godt give mening at låne penge til at holde den fest, I drømmer om.

Hvad har du råd til at låne til brylluppet?

Vurderer du, at brylluppet betyder så meget for dig, at du gerne vil låne penge til den, er det vigtigste herefter at finde ud af, hvor meget du har råd til at låne.

I den forbindelse er det en stor hjælp at lave et detaljeret budget over din økonomi. Skriv alle indtægter og faste udgifter ind i budgettet og kig også helst på dit faktiske forbrug på dine betalingskort.

Skal du lægge et budget?
Se vores video: Sådan lægger du et budget

Når det er gjort, kan du finde dit månedlige rådighedsbeløb, hvilket du skal bruge, for at kunne beregne, hvor meget du har råd til at låne.

Du kan prøve kræfter med en låneberegner herunder. 

Hvad koster lånet?

Pengene skal jo som bekendt ikke bare betales tilbage, du bliver også pålagt renter, og du ender derfor med at betale et højere beløb, end du lånte.

Rentesatsen bliver sat efter en individuel kreditvurdering og er i øvrigt typisk variabel over tilbagebetalingsperioden. Dette vil sige, at renten bliver justeret undervejs, hvis der sker ændringer på markedet.

Derudover kan der være gebyrer i forbindelse med lånet, som i nogle tilfælde hæver den samlede pris betragteligt. Derfor gør du klogt i at lægge mærke til disse.

Hvis du kigger for snævert på renten, kan du komme til at overse vigtige omkostninger, og derfor lyder anbefalingen at kigge på ÅOP i stedet.

ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent, og det er et begreb, der dækker over, hvad lånet koster dig årligt, udtrykt som en procentdel af det samlede lånebeløb.

ÅOP er et godt udgangspunkt for at sammenligne forskellige lån. Vær dog opmærksom på, at lånene har samme lånebeløb og samme løbetid - ellers kan du IKKE sammenligne dem.

 

Eksempel:

Lad os tage som eksempel, at du gerne vil holde en bryllupsfest til 150.000 kr., og du og din partner selv har en opsparing på 90.000 kr. For at realisere drømmen, vil I skulle optage et lån på 60.000 kr.

I har luft i jeres daglige økonomi til at betale op til 2.000 kr. af på lånet hver måned.

Med udgangspunkt i den laveste rente Santander tilbyder på 3,9 procent, ender I med at betale 66.415 kr. til banken fordelt på afdrag á 1.845 kr. om måneden i tre år.

Hvis I ikke kan afdrage så meget hver måned, vil I skulle betale lånet tilbage over længere tid, hvilket vil øge kreditomkostningen og resulterer i et højere samlet beløb, men en lavere månedlig ydelse.

Vil du tage et privatlån for at finansiere en drøm, bygge til eller flytter?
Læs vores 10 trin til et godt privatlån.

Giver det mening for dig?

Når du vurderer, om du vil optage et lån til at holde dit drømmebryllup, handler det i sidste ende om at afveje, om det giver mening for dig.

Find din mentale vægt frem:

  • I den ene vægtskål lægger du lånet, dets omkostninger og hvad afdragene vil betyde for dig i dagligdagen i årene efter brylluppet.
  • I den anden vægtskål lægger du bryllupsfesten og betydningen af, at kunne se tilbage på en dag, der forhåbentlig har tegnet sig efter dine drømme.

Hvilken vægtskål er tungest?

Måske vil du også gerne læse: