»Vi har prioriteret at købe udstyr til den ældste« – Sådan får Lotte og Claus råd til at tage familien med på skiferie
At tage på skiferie koster mange penge, så hvad gør man, når man har skiløb i blodet? For Lotte og Claus handler det om at prioritere og tænke smart.
»Vi havde en plan om at tage på ski hvert andet år, men vi fandt hurtigt ud af, at vi gerne ville afsted hvert år. Derfor har vi valgt at holde sommerferie i Danmark og gerne i et sommerhus,« siger Lotte Trærup Kjærsgaard.
Hende og manden Claus Johannesen Raun elsker skiferier. Derfor tager de deres tre børn med på skiferie hvert år.
Udgifterne til en uge i Wagrain i Østrig på ski for to voksne og tre børn løber op i mellem 35.000 og 40.000 kr. for familien Lotte og Claus' familie. Det er mange penge, men for dem er det en prioritet at komme afsted.
Her i artiklen får du svar på, hvordan familien får råd, og måske kan du låne nogle af deres gode tips til en billigere skiferie i din egen planlægning.
Når du skal på ski med børn, er det vigtigste at finde et børnevenligt skiområde.
Læs vores guide: Sådan finder I en god (og billig skitur) for hele børnefamilien.
»Skiferien har rigtig høj prioritet for os i den måde, vi gerne vil være sammen på. Rent økonomisk er det noget, vi gerne vil bruge vores overskudspenge til,« siger Claus Johannsen Raun.
De penge, parret kan lægge til side hver måned, går først og fremmest til årets skiferie, og derfor er en rejse i sommerferien som regel heller ikke noget, de kan prale med.
Der er mange forhold, der har indflydelse på, hvad din skiferie kommer til at koste.
Læs her, Hvad en skiferie koster og hvad du skal have med i dit budget.
Holder regnskab og laver budget
De første mange år var de meget påpasselige med at holde regnskab og indsamle kvitteringer på skiferien, så de efterfølgende kunne finde ud af, hvad ferien havde kostet.
På den måde har de efterhånden et ret præcist billede af udgifterne til skiferien og kan eksempelvis se, at den dyreste skirelaterede post er liftkortet. Når hele familien skal have liftkort til en hel uge i Wagrain, koster det således omkring 7.000 kr., selvom der er familierabat, når man har flere end to børn.
Samlet set udgør lejligheden dog den største enkeltudgift på 8.000 kr., men så er der også plads til hele familien inklusiv et bedsteforældrepar, som typisk tager afsted sammen med familien.
Den samlede pris løber altså hurtigt op, men parret er ikke i tvivl om gevinsten for familien. Det fortæller Claus Johannsen Raun, som aldrig havde været på skiferie, før han var afsted med Lotte og børnene.
»Jeg var simpelthen solgt allerede den første gang, vi var afsted. Vi er sammen som familie, vi er aktive, vi oplever noget natur, vi får noget sol og noget luft. Vi får en masse oplevelser sammen,« fortæller han.
En skiferie kan hurtigt ende som "VM i udstyr", men før du køber dig fattig, er det en god idé at sætte dig ind i, hvor det bedst kan betale sig at lægge pengene.
Læs vores skiguide: Sådan får du styr på udstyret.
Også børnene er begejstrede for ferieformen, som overrasker ved at blive ved med at være spændende, mener Claus Johannsen Raun.
»At den samme ferieform kan blive ved med at være spændende, også selvom vi tager samme sted hen, det har overrasket mig. Vi har haft otte vidt forskellige ferier til Wagrain,« siger han.
Planlægger selv ferien
Skirejsebureauerne slår sig typisk op på, at stordriftsfordele gør ferierne billigere, men for Lotte og Claus, giver det mere mening at planlægge rejsen selv.
»Ud fra hvad vi har undersøgt, så sparer vi ikke noget ved at tage en pakkeløsning, så det er mere et spørgsmål om, at vi får det, som vi gerne vil have det, når vi planlægger selv,« fortæller Lotte Trærup Kjærsgaard.
Parret lejer en lejlighed privat i Wagrain og sørger selv for morgen- og aftensmaden, som de har med hjemmefra, for ud over besparelsen i selv at kokkerere er det dejligt nemt.
»Vi har hjemmelavede fryseretter med til aftensmaden fem aftener. Når man har haft en hel dag på ski, så er man træt, og så er det så dejligt at kunne komme hjem og slappe af i sine skiunderbukser med noget nem, god mad, som vi bare kan varme,« siger Lotte Trærup Kjærsgaard.
Kører selv til Østrig
I dag kører familien selv, men de første år familien var afsted, fløj de til Østrig for at minimere den tid, børnene var spændt fast. Dengang var deres ældste fem år, og den yngste var ikke engang ét år, så det at kunne gå lidt rundt i lufthavnen og kun sidde spændt fast i flyet i nogle få timer passede familien bedre.
Det kan være svært at overskue, hvad der egentlig er det bedste transportmiddel, når du skal på skiferie.
Læs her, fordele og ulemper med fly, bus eller kør selv på skiferie.
Nu hvor ungerne er mellem 7 og 12 år gamle, kører familien i egen bil, for det giver en god fleksibilitet, som betyder meget for familien.
»For vi kan holde pause, når det passer os, og vi kan vælge at overnatte, hvor det giver mest mening i forhold til trafikken på turen. Vi har ikke noget, vi skal nå,« forklarer Lotte Trærup Kjærsgaard.
Når man kører i egen bil, kan prisen hurtigt løbe op, hvis man medregner afskrivning på bilen samt slitage på bil og dæk, men Lotte og Claus ser sådan på det, at det ikke er penge, de skal have op af lommen i forbindelse med skiferien.
»Vi har jo bilen i forvejen, så i vores beregning er det billigere at køre selv, også selvom vi tager en overnatning,« siger Claus Johannsen Raun, som vurderer, at det typisk sparer dem omkring 3.000 kr. at køre selv.
Køb brugt udstyr til børnene
Over årene har parret investeret i skiudstyr til sig selv, men ud over skitøjet holder de lidt igen med udstyret til børnene. De vokser nemlig en del, og det betyder, at eksempelvis skistøvler skal skiftes ud hvert år, og derfor kan det bedre betale sig at leje.
Leje eller eje ski?
Læs her, hvilken løsning er billigst.
De har dog investeret i hjelme til alle tre børn og købt nogle brugte ski et par gange.
»Vi har prioriteret at købe udstyr til den ældste, så de andre kan arve hendes udstyr, når hun får nyt,« siger Lotte Trærup Kjærsgaard.
Noget udstyr har de fundet i Danmark, men nogle gange har de kunnet slå en god handel af på destinationen, hvis de har været på ferie sidst på sæsonen. Butikkerne vil nemlig gerne af med deres udlejningsski for at gøre plads til nye i næste sæson.
»Hvis man har haft nogle udlejningsski, som man har kørt godt på i den uge, man har været afsted, så er det smart at kunne købe dem med hjem,« siger Lotte Trærup Kjærsgaard, som skyder på, de har betalt mellem 500 og 1.000 kr. for et par brugte børneski i Wagrain.
Der skal dog andet og mere til at holde børnene kørende hele dagen. Derfor sørger Lotte og Claus for at putte rigeligt “skibenzin” i børnenes lommer.
»Skibenzin er slik. Det er nemlig vigtigt at holde blodsukkeret oppe, og er det lidt hårdt, kan man lige tanke op med lidt skibenzin, og så er man klar til en tur mere,« forklarer Lotte Trærup Kjærsgaard.