Guide til køb af ny eller brugt campingvogn - det skal du vide
Overvejer du at købe en campingvogn, er der en række forhold, du skal være opmærksom på, før du giver efter for fristelsen til at eje dit eget hus på hjul.
Du behøver ikke at være socialt anlagt for at tage på camping, men du bliver det. Sådan lyder “advarslen” fra Anne-Vibeke Isaksen, der er chefredaktør på Camping-Fritid i DCU, Dansk Camping Union. I denne artikel hjælper hun os med at gennemgå alt, du skal vide, før du køber en campingvogn, og her er det sociale aspekt kun positivt ment. Det er nemlig helt naturligt at hilse på naboen og small talke, når ungerne leger, og grillen er tændt, mener hun.
»Vi lever i et socialt understimuleret samfund, og der er måske mange, der tænker, at de ikke gider det sociale ved camping, og det behøver de jo heller ikke. Min erfaring er bare, at det kommer helt naturligt, når først du er der,« siger Anne-Vibeke Isaksen.
Der er mange måder at holde campingferie på, men hvilken skal du vælge?
Læs her, fordele og ulemper ved campingvogn, autocamper og telt.
Du kan med andre ord komme til at udvikle nye sociale færdigheder, når du investerer i din egen campingvogn, men det er selvfølgelig kun en biting i forhold til de praktiske og økonomiske forhold, du bør kende, før du erhverver dig en campingvogn.
Skal du leje eller købe campingvognen?
Der er ingen tvivl om, at en campingvogn er lidt af en økonomisk udskrivning, og derfor er det typisk en god idé at begynde med at leje en campingvogn – i hvert fald, hvis det er første gang, at du skal på campingferie i en campingvogn.
På den måde får du prøvet ferieformen af, og du betaler kun for de uger, du faktisk bruger vognen.
»Der står ikke tusindvis af kroner i indkørslen og griner ad én, når man ikke bruger den. Samtidig har du friheden til at prøve noget forskelligt, og derfor er leje et godt sted at starte,« forklarer Anne-Vibeke Isaksen.
Har du tidligere været på campingferie i en campingvogn, eller er du helt overbevist om, at du bare må have en campingvogn, så kan du vælge enten at købe en ny eller en brugt campingvogn. Brugte campingvogne koster selvfølgelig ikke så meget som nye campingvogne. Til gengæld er helt nye campingvogne mere driftsikre.
Læs mere om, hvordan du vælger den rigtige campingvogn i denne artikel.
Afgang på få minutter
Omvendt er én af de store fordele ved at købe og eje din egen campingvogn, at du har friheden til at tage afsted, når det passer dig.
»Du har friheden til at sige, “nu pakker vi og triller afsted”. Måske er det godt vejr i weekenden. Måske skal I til konfirmation i en anden landsdel og bruger campingvognen til at overnatte i. Mulighederne er mange,« siger Anne-Vibeke Isaksen.
Når du ejer en campingvogn, får du også et særligt forhold til den, og det bør du ikke undervurdere værdien af. Du kender campingvognen og ved lige, hvordan den skal pakkes, hvordan den er at køre med, og hvordan den bedst indrettes på pladsen.
Det vil spare dig mange hovedbrud og en masse tid, når du kender din campingvogn. Læs med nedenfor, hvor vi ser nærmere på, hvordan du sikrer dig, at du køber den "rigtige campingvogn" og hvad det koster at have en campingvogn – også i de perioder, hvor du ikke bruger den.
Hvilken type campingvogn har du råd til?
Før du køber en campingvogn, skal du vide, hvad du har råd til at betale for den. Den øvelse begynder med, at du lægger et budget for din daglige økonomi, så du kender dit rådighedsbeløb.
Med det månedlige rådighedsbeløb på plads kan du beslutte, hvor stor en andel af beløbet du er villig til at forpligte til at købe campingvogn for.
Et budget består af dine indkomster og dine udgifter.
Se vores video: Sådan lægger du et budget.
»Det er vigtigt, at du får styr på økonomien, før du kigger på, hvilken campingvogn du vil have,« forklarer Anne-Vibeke Isaksen.
På den måde undgår du at forelske dig i en campingvogn, du ikke har råd til.
»Heldigvis er der gode muligheder for finansiering af campingvogne i dag, og du har derfor valget mellem at betale kontant eller i afdrag,« siger Anne-Vibeke Isaksen.
Love og regler for campingvogne
Der ér faktisk ikke så mange særlige regler, der vedrører campingvogne, men hvis du gerne vil køre 100 km/t, kræver det en særlig godkendelse af vognen. Der er ligeledes et krav om ejerskiftesyn af hensyn til forsikringen, hvis du køber en brugt campingvognen, der er fem år gammel eller derover.
Bortset fra de to formelle regler er det blot den almindelige færdselslov, du skal forholde dig til, og der er ingen grund til at presse materiellet til det yderste.
Skal du køre ud i sommerlandet med campingvogn?
Læs vores guide: Sådan kører du længere på literen med en campingvogn.
Selvom du må og kan køre hurtigere på nogle motorveje, lyder anbefalingen fra DCU på at tage den med ro. Det forklarer chefredaktør Anne-Vibeke Isaksen.
»Du skal være opmærksom på, at du har noget på krogen. Den vægt betyder noget for, hvordan du kører, og hvordan vogntoget ligger på vejen. Du kommer ikke til at ligge med 160 km/t ned gennem Europa, og det er også derfor, vi i DCU siger, at campingferien begynder i indkørslen« siger hun.
Du bør altså vide, og indstille dig på, at når du kører med din campingvogn, tager turen væsentligt længere tid end uden.
Hvor tung en campingvogn kan din bil trække?
Før du køber en campingvogn, er noget af det allervigtigste at vide, hvor tung eller stor en campingvogn din bil kan trække. Det er alt andet lige ualmindeligt uheldigt at købe en flot, ny campingvogn, men ikke kunne køre rundt med den.
»Nogle campister bliver overraskede over, hvad deres bil kan trække og skal måske ligefrem købe en ny bil, hvis den skal kunne trække den campingvogn, de drømmer om,« fortæller Anne-Vibeke Isaksen.
Hvor stor en campingvogn, du må køre med, afhænger både af, hvilket kørekort du har og den bil, du kører i. De fleste af os har et B-kørekort, som betyder, at den samlede vægt, du må køre med, er begrænset til 3500 kilo.
Vægten af både bil og campingvogn må altså ikke overstige en totalvægt på 3500 kilo.
Du finder bilens vægt samt, hvor meget den må trække, i registreringsattesten. Ligeledes er campingvognens vægt og tilladte totalvægt også angivet i dens registreringsattest.
Er du i tvivl, kan du få hjælp til at udregne vægten af dit vogntog med FDM’s beregner til trailer og campingvogne på deres hjemmeside.
Hvad er den “rigtige” campingvogn?
Når du har fundet ud af, hvor meget din campingvogn må veje, bør du afklare, hvilke behov campingvognen skal imødekomme.
Hvad er vigtigt for jer, når I er afsted?
»Der skal være sovepladser nok til alle, og man bør kigge på, om der er rum til de familiemedlemmer, man er, og det gælder også kæledyr,« siger Anne-Vibeke Isaksen.
Camping er nemlig én af de ferieformer, som typisk tillader, at man tager kæledyret med, og det bør man tænke med ind i valget af campingvogn. At der skal være rum til alle, betyder imidlertid ikke, at der skal være et værelse til hvert familiemedlem.
»Hunden kan sagtens klare sig med en kurv eller et tæppe på gulvet i campingvognen eller i et hjørne af forteltet, bare dét hjørne så er hundens “rum”,« forklarer Anne-Vibeke Isaksen.
Det handler således om at sørge for, at der er plads til et personligt “rum” til alle i familien.
Se og føl campingvognen i virkeligheden inden du køber
I dag er der ikke blot et hav, men et ocean af muligheder, når det gælder campingvogne. Fabrikanterne leverer efterhånden campingvogne i alle størrelser og utallige udformninger, og der er stor forskel i indhold og udstyr samt alverdens farver og materialer.
Heldigvis er det nemt og bekvemt at sondere terrænet online hos de forskellige fabrikanter og forhandlere. Det kan give en fin fornemmelse af, hvad mulighederne er, og det kan bruges til at finde nogle campingvogne, du finder interessante og som er inden for dit prisleje.
Det er dog vigtigt at understrege, at du skal se campingvognen i virkeligheden, før du køber den.
»Det lyder måske basalt, men hvert år sker det, at vi får sager på bordet med folk, som har set noget på nettet og tror, de ved, hvad de får, men som bliver overraskede, når de får vognen hjem,« fortæller Anne-Vibeke Isaksen.
Opfordringen fra chefredaktøren er derfor klar:
»Lav forarbejdet på nettet, men køb aldrig en campingvogn, før du har set den i virkeligheden – som i aldrig!« siger hun.
Rumfornemmelsen er utrolig svær at afkode på fotografier, ligesom materialer og farver kan tage sig anderledes ud i virkeligheden, så brug den tid, det kræver at opleve campingvognen i virkeligheden, før du køber den.
Hvad får du med når du køber en campingvogn?
Når du kigger på campingvogn, skal du vide, at det ofte er meget forskelligt, hvad der følger med i købet.
Campingvogne bliver tit vist med fortelt, møbler og udstyrspakker, så vær ekstra opmærksom på, hvad der står i beskrivelsen. Ønsker du at investere i yderligere udstyr til campingvognen, end der følger med, kan det ofte lægges ind i finansieringen af vognen, hvis du er opmærksom på det fra starten.
»Man lader sig nogle gange rive lidt med, for “vi skal da også have sådan én”, og på den måde er det med camping som med en ny hobby. Det kan gå rigtig stærkt med at købe nyt udstyr i starten,« siger Anne-Vibeke Isaksen.
Hvis ikke budgettet holder til at investere i nyt udstyr, er det, som med de fleste andre ting, et godt alternativ at kigge efter brugt udstyr til campingvognen. Er det din første campingvogn, kan du også overveje at købe en brugt campingvogn.
»Nye campister starter typisk med en brugt vogn, og så følger udstyret ofte med. På den måde får du en samlet “startpakke” til at begynde campinglivet med,« oplyser chefredaktøren.
Hvor skal campingvognen stå når du ikke bruger den?
Selvom det er fantastisk at campere, er der perioder, hvor hverdagen overtager, og campingvognen står ubrugt hen. Ejer du din campingvogn, skal du derfor vide, hvor du vil gøre af den, når du ikke bruger den.
Måske er du så heldig at have en dyb indkørsel eller en ekstra carport, den kan stå i. Måske er der en parkeringsplads i området, hvor den gerne må stå, når du ikke kører Europa tyndt med den.
»Husk at undersøge lokale regler for campingvogne. Kommunen og den grundejer- eller boligforening, du tilhører, kan have regler for, om og hvor du må have vognen stående,« fortæller Anne-Vibeke Isaksen.
Selvom du ikke har én af de ovennævnte muligheder, er campingvognen stadig dit ansvar, og i det tilfælde kan du overveje at leje en fast plads på en campingplads til de inaktive perioder.
Det koster selvfølgelig nogle penge at være “fastligger”, men vælger du en campingplads inden for få timers kørsel, kan du bruge din campingvogn på samme måde som et sommerhus.
Du får altså en nem flugtmulighed fra hverdagens trædemølle ved at leje dig ind på en campingplads, og du kan endda vælge at leje din vogn ud, når du ikke selv bruger den.
På den måde kan udlejning være med til at betale for dine løbende udgifter til campingvognen.
Skal du have varme i campingvognen om efteråret og vinteren?
Når kulden sætter ind om efteråret, kan du vælge blot at fjerne tekstiler og puder, så de ikke tager fugt til sig, og lukke campingvognen af. Andre vælger at holde en mindstetemperatur vinteren igennem.
Der er mange teorier om, hvad der er det rigtige at gøre. Officielt siger fabrikanterne, at det ikke er nødvendigt at sætte varme på om vinteren, så det er lidt en holdningsting, forklarer Anne-Vibeke Isaksen.
»Lidt varme betyder, at træet ikke står og “arbejder”, og det er lidt det samme som at pakke teltet ned, når det er tørt. Gør man det ordentligt, holder det længere. Det er bare sund fornuft,« siger chefredaktøren for Camping-Fritid i DCU, Anne-Vibeke Isaksen.