5 rejsetips til dig som både vil have storby og strand

Hvorfor vælge mellem afslapning på stranden og storbyens mange indtryk? Vi har fundet 5 byer, hvor du får begge dele.

Feriediskussion indebærer ofte tanker om, hvad man vil have ud af turen til fremmede destinationer. Hvis én bedst kan lide at ligge på stranden, mens andre er på jagt efter udeliv og kulturoplevelser, kan det være en udfordring at blive enige.

Her er imidlertid 5 byer, som byder på både byliv og strandliv – så du kan få i både pose og sæk.

De 5 byer

  • Split i Kroatien
  • Barcelona i Spanien
  • Malaga i Spanien
  • Nice i Frankrig
  • Miami i USA 

Herunder fortæller vi, hvad du skal opleve i de 5 forskellige byer.

Split

Kroatien er blevet et populært rejsemål for danske turister, og det er ikke svært at forstå hvorfor. Kroatien byder på krystalklart vand, charmerende byer, nærmest garanteret godt vejr og et hyggeligt prisniveau. Split er blandt de mest populære byer langs kysten – og med god grund. Her får du en god blanding af en charmerende gammel bydel, pulserende storbyliv og fantastiske bademuligheder.

Valuta: Kuna

Prisniveau: Prisniveauet i Split er en del højere end det øvrige Kroatien, men det er stadig sjældent, at man bliver skræmt over regningen. Det er muligt at finde relativt mange overnatningssteder, men standarden er også derefter. Mad og drikke koster omtrent det halve af, hvad det gør herhjemme, alt efter hvor beværtningen ligger – ligesom i de fleste andre turistområder er spisesteder langs vandet en del dyrere. 

Kom dertil: Flere flyselskaber flyver direkte fra Danmark til Split i sommersæsonen. Flyturen tager lige over to timer, hvis du vælger en direkte rute. Prisen ligger på knap 2.500- 4.000 kroner i højsæsonen og omkring 1.000- 2.000 kroner ellers for en returbillet. 

Overnatning: Et hotel i nærheden af den gamle del af byen giver dig enkel adgang til alt. Den ældste del inden for bymuren er relativt lille, men meget charmerende. Husk på, at de fleste af husene er ret gamle, så hvis du er på jagt efter moderne standarder og rum/værelser af en vis størrelse, bør du kigge efter hoteller uden for den gamle del af byen.

Mad: Den traditionelle ret "peka" er værd at prøve. Det er en blanding af kød og grøntsager, som er bagt i lang tid. De fleste traditionelle restauranter har peka på menuen, men vær opmærksom på, at du helst skal bestille retten dagen i forvejen. Ellers er området kendt for god olivenolie, fantastisk fisk og skaldyr samt den lokale vin.

Det skal du opleve: Den gamle del af byen er en oplevelse i sig selv. De smalle gader er fulde af små butikker og restauranter, og man kan nemt bruge en hel dag på at vandre rundt og lade sig fascinere af byen. Du skal også opleve paladset, som blev bygget til den romerske kejser Diokletian. 

Hvis nogen i selskabet er interesseret i HBO-serien Game of Thrones, vil paladset være ekstra interessant – det blev nemlig brugt som kulisse i dele af serien.

Her kan du bade: Der findes flere strande lige uden for Split-centrum, men regn med, at der er mange mennesker i højsæsonen. Vil du have en roligere oplevelse, findes der en række bådture, som tager dig med til en af områdets mere afslappede strande, og der går også færger til øerne uden for byen.

Barcelona

Læs også: De her ting burde du opleve når du besøger Barcelona.

Mange danskere valfarter – ligesom millioner af andre turister fra hele verden – til den spanske kystby Barcelona. Hvis du vil kombinere strandliv med god mad og imponerende kulturoplevelser, er byen blandt verdens bedste. Du er sjældent alene, men det er muligt at finde skjulte skatter – enten i de smalle gader i den gotiske bydel eller på de karakteristiske gadehjørner lidt længere fra stranden.

Valuta: Euro

Prisniveau: I områderne med størst tæthed af turister kan prisniveauet nærme sig det, man er vant til hjemmefra. Tager du derimod lidt væk fra turistområderne, vil prisniveauet på mad og drikke være noget lavere. Hoteller koster omtrent det samme som i Danmark, og Barcelona har de sidste år slået hårdt ned på udleje af lejligheder til turister.

Valutatillæg, hævegebyr og loft over hævning skal med i ligningen, når der skal besluttes, om kreditkortet eller debetkortet skal med ud og rejse. 
Læs her, hvilket kort er bedst at bruge i udlandet.

Kom dertil: SAS, Norwegian og det spanske lavprisselskab Vueling flyver alle direkte fra Kastrup. Prisen varierer naturligvis alt efter sæsonen, og du må regne med at betale cirka 3.000 kroner tur/retur i højsæsonen. Vælger du derimod andre tidspunkter, kan du finde flybilletter til under 1.000 kroner.

Overnatning: Den velkendte hovedgade Ramblaen udgør grænsen mellem Barrio Gotic og El Raval, og her finder du også flest turister. Du skal ikke bevæge dig langt væk for at opleve en mere autentisk del af byen. Området La Ribera i den gamle bydel er hyggelig og ligger desuden nær stranden. Så undgår du for meget unødvendig rejsetid.

Mad: Tapas er det åbenlyse valg, men Barcelona har faktisk meget mere at byde på, når det gælder mad. Alt fra enkle spisesteder til restauranter med tre stjerner i Michelin-guiden. Her er det kun fantasien – og tykkelsen på pengepungen – som sætter grænserne. I turistområderne som ved Ramblaen møder du som regel lavere kvalitet og højere priser end andre steder i byen.

CTA - Nyhedsbrev tilmelding3.png

Det skal du opleve: Tibidabo-fjeldet i nordvest er let tilgængeligt med en kombination af bus og kabelbane, og på toppen har du en fantastisk udsigt over byen. Kirken på toppen er et besøg værd, og hvis man har børn med, findes der også en forlystelsespark her.

Hvis du er vild med arkitektur, er Gaudis bygningsværk også et must. Katedralen La Sagrada Familia anses som hans vigtigste værk, og er så kompliceret, at den stadig ikke er færdig – selv om opførelsen begyndte i 1882. Der findes desuden en række bygninger rundt omkring i byen, som Gaudi står bag, og det er værd at tage en tur rundt for at kigge på flere af dem.

Her kan du bade: En af de store fordele ved Barcelona er, at næsten hele vandkanten er dedikeret til strande. Den mest kendte – og mest velbesøgte – er Barceloneta. Vil du have en lidt roligere oplevelse, kan du rejse nordover og besøge Bogatell-stranden. Hvis du virkelig vil slappe af, findes der en række småbyer en kort togtur væk fra Barcelona, som alle egner sig til dagsudflugter.

Malaga

Europas sydligste storby ligger på den spanske solkyst, og det er ikke uden grund, at denne del af landet kaldes netop det. I gennemsnit regner det kun 42 dage om året her – og i sommersæsonen regner det praktisk talt aldrig. Det gør Malaga til et af de sikreste valg, hvis du er på jagt efter sol. Men byen har også mere at byde på, hvis du er interesseret i udeliv, sport eller historie.

Valuta: Euro

Prisniveau: Rent prismæssigt ligger Malaga ligger en del lavere end Danmark, og det er desuden billigere her end i andre spanske byer som Barcelona og Madrid. Regn som udgangspunkt med lige under 1.000 kroner pr. nat for et hotelværelse af god standard, men der findes også en del lejligheder, som kan gøre ferien væsentligt billigere. Mad og drikke koster cirka halvdelen af priserne herhjemme.

Kom dertil: Malaga har sin egen lufthavn ikke langt uden for byen, og en række flyselskaber flyver hertil. I højsæsonen koster flybilletterne mellem 2.500 og 3.000 kroner, mens det i efteråret er muligt at flyve for omkring 800-1.000 kroner. Flyver du direkte til Malaga fra København, tager turen lige under fire timer.

Overnatning: Mange vælger at bo i de omkringliggende turistbyer og besøger Malaga i dagtimerne. Vil du have den fulde byoplevelse, bør du dog vælge et hotel centralt i Malaga. Bydelen Malagueta ligger nærmest stranden med samme navn, og du befinder dig samtidig i gåafstand fra flere kendte landemærker.

Er du på jagt efter den mest charmerende oplevelse, er den gamle bydel et godt valg, mens børnefamilier, som vil have en lidt roligere stemning, kan finde sig godt til rette i El Palo, som ligger uden for bykernen.

Mad: Den klassiske suppe gazpacho kommer oprindeligt fra andre dele af Andalusien, men Malaga har sin egen variant. I modsætning til den klassiske variant er Malagas Porra Antequerana med kartofler – og dermed tykkere end gazpacho. Du bør også finde en restaurant, som serverer Espeto – sardiner tilberedt over åben flamme.

Det skal du opleve: Malaga har en række historiske attraktioner, blandt andet det arabiske fort på en bakke over byen, og resterne af et romersk amfiteater. Katedralen i byen er ikke imponerende som Peterskirken eller Sagrada Familia, men den er alligevel et besøg værd.

For kunstinteresserede er det vanskeligt at komme uden om Picasso-museet. Selv om kunstneren i manges hoveder mest forbindes med Paris, blev han faktisk født i Malaga.

Her kan du bade: Playa Malaguta og Playa de la Caleta er de to strande nærmest Malagas centrum, men her må man regne med, at der bliver kamp om pladserne i højsæsonen. For en lidt roligere strandoplevelse kan man tage turen ud af centrum til Misericordia-stranden.

Nice

Den franske riviera har sin helt egen tiltrækningskraft på folk fra hele verden. Selv om mange måske først og fremmest forbinder området med høj cigarføring, champagne og luksusyachter i hundredemillioner-klassen, er Nice et fantastisk rejsemål – også for de af os med et helt gennemsnitligt feriebudget.

Valuta: Euro

Du vil naturligvis have mest muligt for pengene - også på ferien.
Læs vores guide: Her skal du veksle, når du skal på ferie.  

Prisniveau: Fordi området er populært blandt pengestærke turister fra hele verden, er Nice ikke et specielt prisvenligt feriemål. Hotelpriserne i højsæsonen varierer fra omkring 700 kroner pr. nat til mange tusind kroner for et værelse på et af de mange luksushoteller. Mad og drikke kan sagtens være billigere end i Danmark, men særligt langs strandpromenaden er det en god idé at kigge en ekstra gang på menukortet, før du bestiller.

Kom dertil: Nice har sin egen lufthavn, og både SAS og Norwegian flyver direkte dertil fra København. Desuden har de fleste store flyselskaber ruter, så længe du er klar på en mellemlanding. Nice er også en del af det franske netværk af højhastighedstog, så det er muligt at komme fra Nice til Paris på omtrent seks timer.

Overnatning: Den gamle bydel Vieux-Nice er et godt alternativ, selv om det ikke vælter med hoteller. Langs strandpromenaden Promenade des Anglais er der mere at vælge imellem, men det er ikke lige så charmerende. Et roligere alternativ er bydelen Cimiez, som ligger på bakken over den gamle bydel.

Mad: I sommervarmen er man ofte på jagt efter noget let at spise, og der kommer man ikke uden om Nice-opfindelsen Salade Niçoise. Tomater, æg, lokale oliven og ansjoser er de traditionelle ingredienser, men man finder mange forskellige varianter. Undgå turistfælderne rundt i Cours Saleya i den gamle bydel, og udforsk i stedet de trange smøger for at finde lokale perler.

Det skal du opleve: Oplev den gamle bydel til fods, og se på livet langs strandpromenaden. Den russisk-ortodokse St. Nicholas-katedralen er også et imponerende syn, som man bør få med. De stejle klippesider er værd at udforske for den imponerende udsigt over byen og havet. Hvis du har tid, er et besøg i nabobyen Cannes og fyrstedømmet Monaco også tiden værd.

Her kan du bade: Hvis du forventer helt fint sand, bliver du nok skuffet over strandene i Nice – her er det nemlig sten, der dominerer. De offentlige strande langs promenaden bliver fyldt om sommeren, så det kan være værd at smide lidt ekstra penge for at få adgang til en privat strand. Så vil du også kunne låse dine ting inde, og der vil utvivlsomt være færre mennesker. Spørg på dit hotel, om de har en rabataftale med nogle af de private strande i området.

Miami

Tubbs og Crocket, hurtige både og farverige art deco-huse er noget af det, man forbinder med Floridas største by, men Miami har meget andet at byde på. På mange måder er Miami som to byer: Miami Beach, som mange kender, og fastlandsdelen, som også er værd at kigge nærmere på, hvis du tager turen hertil.

Valuta: Dollar

Prisniveau: På Miami Beach varierer prisniveauet voldsomt. Her finder du alt fra luksushoteller fulde af kendisser til mere prisvenlige hoteller af mere almindelig standard. Som udgangspunkt koster overnatninger nogenlunde det samme som i Danmark, mens maden er en smule billigere. Husk imidlertid, at alt bliver 20 procent dyrere end angivet på grund af den amerikanske kultur med drikkepenge.

Kom dertil: Miami har selvfølgelig en international lufthavn, som langt de fleste store flyselskaber benytter sig af. Faktisk kan du flyve direkte fra København til Miami med SAS. Billetterne koster fra omkring 6.500 kroner og opefter, alt efter hvornår du rejser.

Overnatning: De fleste vil nok vælge at bo på Miami Beach, og hvis du er på jagt efter mest mulig Miami-stemning, bør du vælge et hotel, som ligger mellem den nordlige kanal ved Dale Boulevard og den sydlige ende af øen, og mellem Washington Avenue og Ocean Drive.

Mad: Miami har et stort cubansk miljø, og det påvirker selvfølgelig madudbuddet i byen. Prøv en cubansk hamburger, kaldet Frita Cubana, og en cubansk sandwich under besøget. Foruden det har Miami et stort udvalg af restauranter fra de fleste verdenshjørner – faktisk er der også en distributør af skandinaviske produkter i Ft. Lauerdale, hvis hjemveen bliver for stor.

Det skal du opleve: En tur langs Ocean Drive er en oplevelse i sig selv, og det er vanskeligt ikke at føle, at man er med i en 80'er serie, som involverer hurtige biler og endnu hurtigere både. Miami er dog mere end Miami Beach, og området Wynwood på fastlandet er bestemt et besøg værd. Her finder du store vægmalerier lavet af lokale kunstnere, små gallerier og hyggelige spisesteder.

Her kan du bade: Stranden strækker sig langs hele Miami Beach, så det er aldrig noget problem at finde et godt sted at tilbringe dagen. Den sydlige del langs Ocean Drive er mest befolket, men fordi stranden er meget bred, føles det aldrig trangt. Du skal huske, at det er Atlanterhavet, som går i land på stranden – og det kan betyde skumle undervandsstrømme og dyr, du helst ikke vil møde på en svømmetur. Derfor gælder det om at følge med på – og respektere – de flag, som livredderne bruger.