Vil du låne til boligforbedringer? Disse 4 krav skal du opfylde

Skal du låne til forbedringer af boligen? Her får du svaret på, hvilke krav du skal opfylde for at blive godkendt.

Trænger boligen til en forbedring, eller har du en knaldgod idé, som du bare må føre ud i livet? Så kan du vælge at optage et privatlån som en finansiering til omkostningerne.

Det billigste lån er ikke altid det bedste, når det kommer til boligforbedringer.
Vores ekspert kommer myterne til livs i: Det billigste lån er ikke altid det bedste

I denne artikel stiller vi skarpt på de 5 vigtigste krav, som du skal kende, hvis du vil optage et privatlån til boligforbedringer.

1. Du skal kreditvurderes

Første krav, som måske også er det vigtigste er, at der skal foretages en kreditvurdering af dig, hvis du vil optage et privatlån til at give boligen en overhaling.

Langt de fleste steder, hvor du kan optage et privatlån, fungerer kreditvurderingen som en ganske automatiseret proces, hvor du indtaster oplysninger om dig selv, dine familieforhold og din økonomi.

Ud fra de oplysninger og oplysninger fra blandt andre Skat, som du i låneprocessen giver systemet adgang til, udregner systemet helt automatisk, om din kreditvurdering giver mulighed for, at du kan optage et lån.

Står du over for en række boligforbedringer?
Følg disse tips – og tjen flere hundrede tusinde kroner

»Det er en beslutning, som i høj grad er foretaget på baggrund af automatiske processer og data frem for dig som person,« siger Jesper Schou-Nielsen, privatlånsansvarlig hos Santander Consumer Bank.

»Det vil sige, at der ikke bliver skelet til, om banken “kan lide” dig, eller om banken synes, det er en god idé, hvilket projekt du vil bruge pengene til,« siger han.

 

Alle får en chance for at blive vurderet, og systemet kigger udelukkende på den enkeltes økonomi og foretager en kreditvurdering ud fra det.

Jesper Schou-Nielsen, privatlånsansvarlig

 

Kreditvurderingen danner grundlaget for, om banken vurderer dig som en potentiel stabil og god kunde, som forventeligt vil kunne betale de lånte penge tilbage. Jo bedre en kunde, du vurderes til at være, jo bedre en låneaftale vil du som oftest kunne få.

2. Du skal have en minimumsindtægt

Hos nogle banker, som udlåner til privatlån til eksempelvis boligforbedringer, er det et krav, at du har en minimumsindtægt. Det drejer sig som oftest om, at banken har sat en grænse på et årligt indtjeningsbeløb, og tjener du mindre end det, vil du typisk ikke kunne få et lån.

Minimumsindtægt bruger banken altså kort fortalt som et pejlemærke til at fortælle, om det er realistisk, at du vil kunne betale lånet tilbage.

Hvordan får du det bedste lån til boligforbedringer?
Vi har samlet vores bedste råd til et fornuftigt lån her

Hos Santander Consumer Bank er der eksempelvis et krav om, at du som enlig ikke må tjene under 240.000 kroner om året, hvis du vil optage et privatlån hos dem. For par er kravet samlet 400.000 kroner om året.

»Kravene er der ud fra en simpel betragtning om, at hvis du tjener brutto 20.000 om måneden, så skal du leve meget spartansk, hvis du også skal have råd til at betale af på dit lån, og din økonomi er desuden i meget lille grad i stand til at håndtere uforudsete hændelser. Der er lavet en generel nedre grænse, som fortæller, at hvis du tjener et beløb, der ligger tæt på dagpengesatsen, mener vi ikke, at ret mange vil have fornuftig luft i økonomien til at kunne afdrage på et lån,« siger Jesper Schou-Nielsen.

3. Du skal være en god betaler

Er du registreret som dårlig betaler i eksempelvis RKI, vil du hos mange banker være afskåret fra at optage et privatlån.

Årsagen til det er, at du dermed tidligere har vist, at du ikke har kunnet leve op til de formelle krav i en tilbagebetaling, hvorfor det vil være en risiko at udlåne penge til dig igen.

Nogle steder på nettet, hvis du søger efter privatlån online, vil du støde på sider og firmaer, som tilbyder, at du hos dem kan optage lån, selv om du er registreret som dårlig betaler.

Leder du efter den bedste rente?
Så nemt kan du finde den bedste rente

Hvor fristende det end kan lyde, skal du tænke dig rigtig godt om, inden du takker ja til et sådant lån. Sådan lyder rådene fra Jesper Schou-Nielsen.

»Hvis firmaer reklamerer med, at du hos dem kan få lov at tage et lån, selv om du står i RKI, synes jeg, at du skal være på vagt,« siger han.

»Hvis nogen tilbyder folk, som er dårlige betalere, at de kan få lov at låne penge, så er det en udbyder, som løber en meget stor risiko, og som derfor også tager en meget høj pris for det. Der kan være situationer, hvor det for nogle mennesker er den eneste udvej, og det må de jo så vurdere, men er du dårlig betaler, skal du vide, at du ikke bør få kredit eller lån. Hvis nogen så tilbyder det alligevel, skal du være ekstra meget på vagt over for vilkårene,« råder han.

4. Du skal være dansk statsborger

Et krav hos de fleste låneudbydere er, at du har dansk statsborgerskab eller som minimum permanent opholdstilladelse.

»Typisk skal du være 18 år, være i job og i besiddelse af et dansk statsborgerskab eller en permanent opholdstilladelse for at blive godkendt til et lån. Vi forholder os heller ikke til, hvor i landet folk bor, men du skal dog være bosiddende i Danmark,« fortæller Jesper Schou-Nielsen.

Alle får en chance

I udgangspunktet har alle en mulighed for at optage et lån til boligforbedringer. Du skal leve op til ovenstående krav, men ud over det stilles der ikke krav til, om du bor i Gentofte eller Gedser, fortæller Jesper Schou-Nielsen.

»Alle får en chance for at blive vurderet, og systemet kigger udelukkende på den enkeltes økonomi og foretager en kreditvurdering ud fra det,« siger han.

Hvis du opfylder de formelle krav, og du har en økonomi og en livssituation, som tilsiger, at du bliver en god kunde, så får du, ifølge Jesper Schou-Nielsen, lov at låne penge.

4 tips til at sikre økonomisk gevinst ved energirenovering

Du skal være klar over, at selv om du indtaster et bestemt beløb, en bestemt månedlig ydelse og en bestemt løbetid, når du ansøger om lånet, kan du ikke være sikker på, at det også er præcis det, du får tilbudt, når banken vender tilbage med et konkret låneforslag. Det skyldes, at kreditvurderingen afgør, om du kan få det konkrete lån.

I første omgang kigger banken på, om den kan tilbyde det lån, der er ansøgt om. Er det ikke muligt at tilbyde det ansøgte lån, vil banken kigge på, hvilke andre muligheder der kan tilbydes til dig.

Mere indhold om boligforbedringer: