Solfanger eller solceller: Hvad er bedst?

Solenergi kan bruges til at varme vand op og til at producere strøm, men hvad kan bedst betale sig at investere i? Læs om fordele og ulemper ved de to løsninger her.

Der var engang, tilbage i 1990’erne, hvor solfangere var på alles læber. Større byggerier skulle have solfangeranlæg, og i skolerne byggede eleverne egne solfangere af trækasser og sortmalede haveslanger. I dag er det imidlertid ikke solfangere, der er i søgelyset, men solceller.

Men hvad er egentlig forskellen, og hvad giver mest mening at investere i?

Det svarer vi på i denne artikel med hjælp fra energirådgiver Niels Hørby Jørgensen fra Energitjenesten.dk, som ser to forklaringer på, at solfangere er “gået af mode”.

»Årsagen er, at solcellerne, der producerer strøm, er blevet meget billigere, men samtidig passer solfangerne bedst sammen med opvarmning med brænde og dyr opvarmning som olie, og begge dele er på vej ud af markedet. Disse to ting tilsammen betyder, at solfangere ikke er så attraktive for private længere,« siger energirådgiveren.

Energirenovering kan øge din boligs værdi med op mod flere procent. Læs hvordan herunder. 
Tjen 50.000 kroner - Derfor skal du overveje at enegirenovere din bolig

Fælles for solfangere og solceller er, at der er perioder af året, hvor du ikke får så stort udbytte af anlæggene, eftersom de er afhængige af solen. Din varmeregning eller elregning vil derfor ikke blive reduceret til nul, men anlæggene vil have en positiv effekt på disse udgifter og på din CO2-udledning.

Hvad er solfangere?

Solfangere udnytter solens varme til at varme, og derfor kaldes det også for et solvarmeanlæg. Solfangerne varmer en væske op, som derefter føres ind i huset til en varmtvandsbeholder og afgiver varmen til denne. Solfangerne “tyvstarter” så at sige processen med at varme vandet op, hvilket betyder, at fyret ikke skal bruge så meget energi på at varme vandet i varmtvandsbeholderen op.

Du sparer altså energi og en del af varmeregningen ved at installere et solfangeranlæg.

Hvad koster det at låne til solcelle-installation, og er det en god idé?
Få svaret i denne artikel.

Når væsken har afgivet varmen, føres den tilbage til solfangerne, og således cirkulerer væsken rundt i systemet og bliver skiftevis varmet op og afgiver varme.

Solfangere består af nogle flade, firkantede kasser, hvori der løber rør med væske. Kasser, rør og væske er optimeret til at udnytte solens varme bedst muligt, og kasserne sidder typisk på taget af et hus, men kan også stilles op på jorden.

Jo mere sol, jo mere varme, og jo mere sparer du på varmeregningen. Dog giver solfangere også den ønskede “tyvstart”, selvom det er gråvejr – blot i mindre omfang.

Et solfangeranlæg koster i omegnen af 30.000 til 50.000 kr. Det kan gøres billigere, hvis du selv laver noget af arbejdet, men generelt anbefaler energirådgiveren at få fagfolk til at installere solfangerne. På den måde er der større chance for, at anlægget virker optimalt. Under alle omstændigheder skal du bruge en vvs’er til at tilslutte anlægget, for det må du lovgivningsmæssigt ikke selv rode med.

CTA - Nyhedsbrev tilmelding3.png

Hvad er solceller?

Solceller er ligeglade med solens varme. I stedet udnytter cellerne solens lys til at skabe elektricitet. Solceller er lavet af silicium, og når solens lys rammer dette silicium, begynder elektronerne i materialet at “vandre”, som derved skaber strøm. En solcelle er en halvleder, hvilket betyder, at elektronerne kun kan vandre i én retning, og solceller producerer derfor udelukkende ensrettet elektrisk strøm, eller jævnstrøm.

I vores husstande benytter vi vekselstrøm, og derfor sidder der en omformer, en såkaldt net-inverter, der laver jævnstrømmen fra solcellerne om til vekselstrøm.

Solcellerne laver altså elektricitet, som vi kan bruge i vores boliger til alt fra opvarmning til madlavning og belysning.

VIDEO: Hør fortællingen om Helle og Michael, der investerede i et solcelleanlæg. 
"Jeg vidste ikke elmåleren kunne løbe baglæns" - Derfor investerede Helle og Michael i solceller

Solceller er helt tynde og flade, og rammen omkring solcellerne er primært til stede for at beskytte solcellerne. Solceller kan monteres på buede overflader på eksempelvis både og biler, men oftest monteres de som paneler i kasser på taget af et hus.

Nogle steder kan man se større solcelleanlæg, hvor panelerne er opstillet på større arealer som en mark.

Solceller er afhængige af solens lys og fungerer ganske udmærket i gråvejr, men de producerer selv sagt ingen strøm, når solen er gået ned. Produktionen er størst i maj og juni måned, som har flere klare og lidt kølige dage. På en vinterdag er produktionen helt nede på omkring ti procent sammenlignet med en sommerdag.

Solceller koster fra 20.000 og op til omkring 120.000 kr. alt afhængigt af anlæggets størrelse, ydelse, og om du vil have batteri med.

Solceller er bedst

Som privat husstand er det svært at pege på en situation, hvor det kan betale sig at investere i solfangere.

Hvis du har fjernvarme, elvarme eller varmepumpe, er solfangere slet ikke relevante for dig, og har du oliefyr, er der alternativer, der giver mere mening.

Niels Hørby Jørgensen forklarer:

»Solfangere kan være relevante, hvis du fyrer med olie, men det kan faktisk bedre betale sig at skifte oliefyret ud med en varmepumpe.«

Hvilken varmekilde skal du vælge til dit hus anno 2020?
Varmekilde - Hvilken skal jeg vælge?

Fyrer du med træ eller anden form for biobrændsel, kan du udnytte solfangerne til at varme dit brugsvand op om sommeren og faktisk slukke for dit fyr og derudover hjælpe opvarmningen af huset på vej. Biobrændsel er dog generelt en forholdsvis billig opvarmningsform, og du vil derfor ikke opleve den store besparelse ud over sommerperioden.

»Mit råd er typisk, at man skal starte et andet sted, og så er solfangere cremen oven på kagen,« mener Niels Hørby Jørgensen med henvisning til, at en udskiftning af varmekilden, nye vinduer eller isolering af tag og ydervægge ofte giver mere mening at investere i end solfangere.

Solceller kan potentielt være relevante i væsentligt flere husstande, fordi vi alle trods alt bruger strøm.

Før 2012 var reglerne for afregning af solcellestrøm attraktiv, og her var det generelt en god investering. Der var ligeledes en periode, hvor folk blev lovet, at den strøm, de producerede, som de ikke havde brug for, kunne leveres til elnettet, og så kunne man til gengæld aftage strøm fra elnettet, når man ikke selv producerede noget.

Man kunne så at sige sætte strøm ind på “kontoen”, når der blev overproduceret om sommeren, og trække herfra i de mørke tider om vinteren. På den måde kunne husstande med solceller på taget stort set slippe for at købe strøm.

Ingen af disse tiltag eksisterer dog i dag, og det gør solceller mindre attraktive.

Til gengæld er solceller i dag væsentligt mere effektive og meget billigere end for blot fem til syv år siden.

Et lån til en energirenovering af boligen kan vise sig at være en god investering. 
Læs hvorfor i: Lån til energirenovering? Derfor er det en god idé

Hvis du har en bolig med fjernvarme, vil tilbagebetalingstiden på et solcelleanlæg være meget lang, men hvis du varmer din bolig op med el, eksempelvis med en luft-til-vand-varmepumpe, begynder det at give mere mening. Hvis du samtidig har en elbil, som du kan lade op i dagtimerne, får du for alvor noget ud af din investering.

Jo højere dit elforbrug er, og jo mere af forbruget du kan lægge, mens solen er oppe, jo bedre hænger en investering i solceller sammen.

CTA_1200x600_Energi Plus lån_2.jpg

Hvor giver solenergi mest mening?

Dér, hvor energirådgiveren for alvor ser, at der er god økonomi i solenergien, er i forbindelse med store anlæg på kontorer, sygehuse og lignende, hvor der bruges meget strøm i dagtimerne.

Flere kommuner installerer større solcelleanlæg for at mindske kommunens CO2-udledning og styrke deres grønne profil. Samtidig ser Energitjenesten flere eksempler på, at fjernvarmeværker opsætter store anlæg med solfangere, hvilket faktisk sparer varmeværket en masse energi, når det producerer fjernvarme.

»Der er sket et boom af kæmpestore anlæg hos fjernvarmeværkerne, der har fundet ud af, at solvarme kan dække op til 20 procent af fjernvarmens forbrug på et år,« fortæller Niels Hørby Jørgensen.

Fjernvarmeværkerne bruger typisk naturgas eller biobrændsel til at producere fjernvarme med, og med et kæmpe solvarmeanlæg kan de altså spare 20 procent af deres forbrug.

»Det er simpelthen erfaringer fra små husstande, son er skaleret op til helt store anlæg, og dér fungerer solvarme rigtig godt og driftsikkert,« siger han.