Skal jeg flytte eller bygge til?
Der er mange grunde til at ønske sig en større bolig, og i denne artikel undersøger vi, hvornår det er en god idé at bygge til, og hvornår det er bedre at finde noget nyt.
Er børnene blevet for store til deres værelser, eller savner du en forældreafdeling med eget badeværelse og udgang til haven? Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad vi kan ønske os, men hvis ønsker skal realiseres, melder der sig hurtigt et hav af praktiske og økonomiske spørgsmål.
Går du med ønsker om mere plads, bliver det måske også relevant på et tidspunkt at spørge, om det eventuelt er bedre at finde en ny bolig i stedet for at bygge om.
Det er også et spørgsmål, Tine Nielsen med jævne mellemrum får. Hun er arkitekt MAA, fagekspert og brevkasseredaktør hos Bolius.dk, hvor hun rådgiver boligejere om alt med relation til ombygninger og tilbygninger.
»Det kan være nemmere at flytte til noget nyt, men omvendt kan man få meget ombygning i sin nuværende bolig for samme beløb, som en flytning koster,« siger hun.
Få indblik i, hvordan du kan finansiere en tilbygning her
Arkitekten mener derfor, at dine overvejelser om, hvorvidt du skal flytte eller bygge til, bør begynde et helt andet sted.
»Det vigtigste er nok at overveje, om du er glad for din bolig. Er du glad for at bo der og glad for kvarteret? For bygger du til, skal du have lyst til at blive boende i mange år,« forklarer Tine Nielsen.
Årsagen er, at du ikke kan regne med, at den store investering, som en ombygning eller tilbygning typisk er, betaler sig hjem ved et salg de første mange år.
Vil du være sikker på, at dine boligforbedringer giver økonomisk gevinst?
Så læs med her: 4 tips til at sikre gevinst ved boligforbedringer
Selvom der sker en værdiforøgelse, vil den nemlig typisk ikke måle sig med investeringen.
»Du skal ikke tro, at fordi du bygger til for to millioner nu, så bliver boligen med det samme to millioner mere værd,« fortæller fageksperten.
Derfor bør du som udgangspunkt kun give dig i kast med store ombygningsprojekter for din egen skyld, for selv at bo i den ombyggede bolig.
»En tilbygning eller ombygning bør ses som en chance for at få mere ud af en bolig, man kender og holder af,« siger Tine Nielsen.
Boligens tre stadier
Ifølge arkitekten gennemgår vores bolig typisk tre stadier, hvis vi bor der i mange år. Disse stadier hænger sammen med familiens behov, som udvikler og forandrer sig over årene.
Det første stadie etableres, når man overtager boligen og gør den indflytningsklar. Ofte vil man i den forbindelse gennemføre renoveringsprojekter og eventuelle ombygninger for at gøre boligen klar til familiens sammensætning af børn og voksne. Måske med hensyntagen til, hvis der kommer flere småbørn hen ad vejen.
»Hvis vi har små børn, har vi en tendens til at ville rive vægge ned og skabe større åbenhed, så vi kan følge med og se alt,« fortæller arkitekten
Hvilke boligforbedringer kan du med fordel selv udføre?
Få svaret i: Gør-det-selv - Hvilke forbedringer må du selv lave i boligen
Når børnene bliver større og i teenageårene optager mere plads, og måske udvikler et behov for større privatliv, er der mange, der vælger at bygge om på ny. Dette er boligens andet stadie, der typisk søger at udvide børnenes værelser og måske i højere grad adskille forældrenes og børnenes værelser.
»Det er her, hvor de åbne rum pludselig virker for åbne, og vi i stedet gerne vil have nogle døre, vi kan lukke,« siger Tine Nielsen.
Det tredje stadie indtræffer, når børnene er fløjet fra reden, og forældrene øjner muligheden for at få “den stue vi altid har drømt om”, et arbejdsværelse eller måske et hobbyrum.
»Det er en god idé at tænke de her stadier ind fra starten og overveje, hvad man vil med al den ekstra plads, når børnene er flyttet. Husk, at familiens behov forandrer sig over tid, altid,« lyder anbefalingen fra brevkasseredaktøren.
Ombygning eller flytning - Det bliver dyrere, end du tror
Går du med tanker om at bygge om eller bygge til, skal du være opmærksom på, at regningen ofte ender med at blive højere, end du forventer, ifølge fageksperten. Det er imidlertid ikke nødvendigvis, fordi håndværkerne koster mere, eller arkitekten har været dårlig til at regne.
»Vi skruer selv prisen op, fordi vi bliver inspirerede, ser mulighederne og mærker forskellen i kvalitet,« fortæller Tine Nielsen.
Derudover kan det som regel betale sig at få ordnet flere ting samtidig, så når man først er i gang, kommer der typisk mere på. Hvad, der starter med et nyt køkken, bliver måske til en ombygning af køkkenet og stuen med inddragelse af et bryggers og etablering af ovenlysvinduer. Det fordyrer selvfølgelig projektet, men samlet koster det mindre, end hvis de samme ting skulle laves hver for sig.
Men hvis du tænker, at du er forskånet for projekter, der bliver dyrere og dyrere, hvis du flytter ind i en ny bolig, så må du tro om igen, for det er det samme med en flytning.
»Man skal bare lige male væggene, og så kan man flytte ind, men så får man øje på de slidte gulve og malingen, der skaller på dørkarmene. Der er altid et eller andet, som bør eller skal skiftes ud,« forklarer Tine Nielsen.
Ombyg med omtanke
Er du fristet af tanken om at bygge om eller bygge til, bør du begynde med at kigge på, hvilken bolig du bor i og hvilke muligheder du har, og pas på med at låse dig fast på dit behov.
Hvis du har brug for mere plads til børneværelserne, betyder det ikke nødvendigvis, at det er dem, der skal bygges til, fortæller Tine Nielsen.
»Måske skal du bygge et nyt køkken eller en ny stue og bygge de eksisterende kvadratmeter om til børneværelser. Det handler om at se helheden i boligen,« siger hun.
Ifølge arkitekten kan det være svært selv at se alle detaljerne, fordi man bor i huset og har et klart behov, man vil have opfyldt. Dette betyder, at folk ikke altid udnytter deres boligkvadratmeter optimalt.
»Et hus er som et puslespil. Hvis du rykker på én brik, skal du måske også rykke på de andre brikker,« siger Tine Nielsen, som anbefaler, at man søger professionel hjælp, hvis man har planer om et større byggeprojekt.
Synes du, at der mangler plads i din bolig? Se, hvad du kan gøre, hvis du ikke vil flytte til noget større.
Læs med: Hvordan får jeg mere plads i min bolig?
En gennemgang af huset med en arkitekt kan have stor betydning for, hvad man ser af muligheder i boligen.
»Det er godt at få en professionel ind over, som kan udfordre de idéer, man selv har og måske få én til at genoverveje trends og flygtige modetendenser, som kan stå i vejen for et senere salg,« forklarer fageksperten.
Én af de klassiske fejl, folk begår, når de bygger til, er, at stuen eller måske et værelse efter tilbygningen bliver et gennemgangsrum, som ikke rigtig kan bruges til noget.
»Går du ud og kigger på et nyt hus, ser man den slags med det samme,« siger Tine Nielsen.
»Der mangler lys i køkkenet. Stuen er et gennemgangsrum. Men det kan være svært selv at få øje på det i ens eget hus, når man bygger om.«
Før du beslutter dig
Om du skal bygge om eller flytte, afhænger af din situation. Holder du meget af din bolig og det område, du bor i, og har du enten plads til at bygge om eller opføre en tilbygning, så er det værd at undersøge.
Sæt dig ned og find dine behov, lav et budget og få en professionel til at komme med forslag og et overslag på projektet.
Hvad koster en flytning? Og hvordan sikre du, at pengene rækker?
Se vores guide: Få styr på budgettet til din flytning
Dernæst kan du sammenholde overslaget med, hvad du har råd til, og holde det op imod, hvad en flytning potentielt vil koste. Både købet, eventuel istandsættelse, indretning og udgifter til selve flytningen, ejendomsmægler, skøde, energimærkning og hvad der ellers hører til.
Kig på tallene. Kig på dit budget. Og mærk så efter i maven.
Hvad føles rigtigt?
Vi har skrevet mange andre artikler ang. flytning: