Bolig 05.09.2019
Tekst: Adam Villaume Foto: Colourbox

Se listen: Det kan du få energitilskud til ved et byggeprojekt


Barsler du med en ombygning eller et renoveringsprojekt, som nedsætter dit energiforbrug, kan du måske få tilskud til projektet. Se her, hvilke forbedringer du kan få tilskud til.


Vil du sænke dit varmeforbrug eller optimere din varmeproduktion? Så kan der være et økonomisk tilskud at hente.

Der kan være mange penge at spare ved at energirenovere, men selve processen kan være dyr. Derfor er det en god idé at undersøge, om dit projekt kan modtage tilskud fra energiselskaberne. De er nemlig forpligtet til at bidrage til at nedsætte CO2-udslippet, og det betyder blandt andet, at du kan få et tilskud til forbedringer i boligen, som sænker dit energiforbrug.

Et lån til energirenovering kan vise sig at være en god investering.
Vi forklarer hvorfor i artiklen: 5 grunde til det giver mening at tage et lån til energirenovering

Det er energiselskaberne, der giver tilskuddet, men Energistyrelsen, som fastsætter, hvilke konkrete forbedringer der kan gives tilskud til. På Energistyrelsens hjemmeside har de et katalog over forbedringerne og de besparelser, de medfører, målt i kilowatttimer.


Sænk dit varmeforbrug og få tilskud

Overordnet set kan du få tilskud til de fleste projekter, som sænker dit varmeforbrug eller optimerer din varmeproduktion. Det gælder både efterisolering, udskiftning af vinduer og døre samt konvertering til bedre energitype såvel som installation af eksempelvis solvarme.

Der er dog også nogle tiltag, som retteligt er forbedringer, men som ikke giver tilskud. Hulmursisolering, som kan give en markant energiforbedring, er eksempelvis taget af listen, fordi der var for mange problemer med dokumentationen og desværre også flere tilfælde af fusk.

Solceller, solcelletagsten og vindkraft giver desværre ikke tilskud, så her står du alene med udgiften, selvom disse tiltag også vil mindske dit CO2-aftryk.

Du kan ikke få tilskud til et nyt tag, men isolerer du loftet i samme projekt, kan du få tilskud til den del af projektet. Man skal med andre ord holde tungen lige i munden, og det kan derfor være en god idé at søge rådgivning. Energiselskaberne tilbyder gratis energirådgivning, men du kan også søge hjælp hos en selvstændig energirådgiver.

Få gratis energirådgivning i forbindelse med energirenovering og forbedringer af boligen. 
Læs vores guide: Uvildig, inspirerende og gratis: Derfor skal du overveje energirådgivning


Konkrete energiforbedringer

Vi har kogt Energistyrelsens liste lidt ned for at give dig et overblik over mulige forbedringer, der berettiger et tilskud fra energiselskaberne.


Efterisolering

Du kan få tilskud til efterisolering af ydervægge, tag, loft, gulv og dæk samt ydervægge i kælderen af beton og letbeton.

Tilskuddet kan gives til efterisolering af såvel fuld mur og hulmur, sidstnævnte skal dog efterisoleres indvendigt i boligen, for at berettige tilskud. Du kan ikke få tilskud til at fylde hulrummet ud i en hulmur.


Installationer

Du kan få tilskud til mange forskellige installationer, der relaterer sig til udskiftning eller forbedring af fjernvarme og radiatoranlæg, cirkulationspumper, radiatorventiler, varmepumper, varmtvandsbeholdere, ventilation og rørisolering.

Installation af et solvarmeanlæg berettiger også et tilskud, såfremt anlægget opvarmer brugsvand, og der er begrænsninger på, hvor stort et areal der gives tilskud til, så tjek detaljerne online.

Hvis din gas- eller oliekedel ikke er kondenserende, kan du få tilskud til at skifte den ud til en kondenserende kedel. En kondenserende kedel trækker varmen ud af røgen fra forbrændingen af olien, og det øger virkningsgraden, så den når op omkring 95%. Samtidig er de nye oliekedler typisk forberedt til at benytte en mere miljøvenlig fyringsolie, som indeholder en andel bioolie. Det betyder, at fyret bruger mindre fossil olie.

Er et træpillefyr miljøvenligt, og bør du overveje træpiller som varmekilde?
Santander undersøger i artiklen her


Konvertering til ny varmekilde

Står du overfor at skifte fra elvarme til fjernvarme, kan du få tilskud til konverteringen, ligesom skiftet fra en oliekedel til fjernvarme berettiger tilskud, uanset om den er kondenserende eller ej.

Der ydes også tilskud, hvis du skifter en ikke-kondenserende oliekedel ud med en kondenserende gaskedel eller automatisk styret træpillekedel.

Endelig gives der tilskud til at skifte en gaskedel, oliekedel, træpillekedel eller elvarme ud med en varmepumpe, samt hvis du supplerer gas, olie eller elvarme med en varmepumpe.


Vinduer og døre

Skifter du ovenlysvinduer eller ruder ud med lavenergiruder, kan du få tilskud. Samme gælder vinduesudskiftning til lavenergiruder eller vinduer med energimærke A og B.

Du får også en lille smule tilskud for at tætne fuger mellem rammer og karme samt kalfatringsfuger, så udelad ikke dette, hvis du alligevel søger om tilskud.

Energirenovering af vinduer kan gøre en kæmpe forskel for varmeregningen og indeklimaet.
Læs, hvordan du kommer igang med energiforbedring af din boligs vinduer her

Udskifter du en pladedør med rudeareal, kan du få tilskud til projektet. Den nye dør skal være en pladedør med en lavenergirude i samme størrelse, som på din gamle dør.

Skifter du en trædør ud med en pladedør, får du tilskud, ligemeget om der er rude i døren eller ej. Er der rude i din trædør, skal du skifte til en pladedør med samme rudeareal og lavenergirude.