Hvordan får jeg mere plads i min bolig?

Få styr på ombygning, tilbygning og bedre udnyttelse af kælderen med denne guide til overvejelser og regler, når hjemmet ikke er stort nok.

Føles boligen lidt trang? Så er det måske tid til at kigge på, hvilke muligheder du har for at skabe mere plads. Bor du i lejlighed, kan du muligvis flytte eller helt fjerne en væg og på den måde skabe en bedre fordeling af boligens kvadratmeter. Som husejer har du nogle gange lidt flere muligheder, idet der måske er plads til at udvide huset med en tilbygning eller få mere ud af kælderarealet.

Begynder der at tegne sig et billede af din drømmebolig, kan det være fristende at skride til handling med det samme, men der er det en god idé i stedet at stoppe op, trække vejret dybt og få tænkt projektet igennem. Det mener arkitekt MAA Tine Nielsen, der er fagekspert og brevkasseredaktør hos Bolius.dk.

»Det er vigtigt at træffe de rigtige beslutninger, før byggeriet går i gang, for når først det er færdigt, er det både svært og dyrt at lave om,« fortæller hun.

Overvejer du at energiforbedre din bolig? Husk disse tips, inden du går igang! 
De vigtigste overvejelser, hvis du skal energiforbedre din bolig

Gennem 15 år har Tine Nielsen på Bolius.dk rådgivet boligejere om alt, der vedrører ombygning, forbedringer, bæredygtigt byggeri, haven og arkitektur. Hun er ikke i tvivl om, at det vigtige råd, hun kan give, er at søge professionel hjælp til dit projekt.

»Den professionelle erfaring betyder, at vi kan se, hvordan ændringerne vil tage sig ud, før de bliver lavet. Vi kan forudse resultatet, vi kender reglerne og kan stille de rigtige spørgsmål,« siger Tine Nielsen.

Får du rådgivning til dit projekt, kan du blive udfordret på dine idéer og det byggetekniske, men du får også hjælp til at få økonomien til at hænge sammen.

»På den måde bliver du bevidst om de beslutninger, du træffer, og det øger også chancen for, at du bliver tilfreds med resultatet,« forklarer Tine Nielsen.

Fjern væggen med omhu

Går du med overvejelser om at flytte eller helt fjerne en væg, er det ekstremt vigtigt, at du får undersøgt, om væggen har betydning for boligens stabilitet. Fjerner du eksempelvis en væg, som er med til at bære tagets vægt, kan taget begynde at “sætte” sig, og der kan opstå skader i tag og vægge. I værste fald kan dele af bygningen styrte sammen.

Det er imidlertid ikke kun bærende vægge, du skal være opmærksom på. Det fortæller arkitekt MAA Tine Nielsen, som peger på, at der i mange mindre parcelhuse kan være vægge, der gør huset stabilt, og som sikrer, at huset ikke vælter.

»Det kan give alvorlige følgeskader, hvis man flytter eller fjerner en forkert væg. Måske viser det sig ikke med det samme, men over tid kan der opstå revner i murværket og det, der er værre,« fortæller Tine Nielsen.

Der er langt fra alle, som kan låne til boligforbedringer. Se, hvad kravene er herunder.  
Vil du låne til boligforbedringer? Disse 4 krav skal du kende

Derfor lyder den klare anbefaling at få fagfolk til at kigge på din bolig og på tegningerne over boligen for at afgøre, hvad der kan lade sig gøre. Bor du i lejlighed, skal du søge om tilladelse til at flytte eller fjerne en væg, men som husejer er en tilladelse ikke altid nødvendig, og så er det dit eget ansvar.

Hvis den væg, du gerne vil ændre på, er vigtig for boligens konstruktion, betyder det ikke nødvendigvis, at det ikke kan lade sig gøre at fjerne eller flytte den. Det skal bare gøres på den rigtige måde.

»Huse er en helhed, så man skal se sig godt for, og derfor er det vigtigt at få hjælp fra fagfolk, som kan se de løsninger, man ikke selv kan få øje på,« siger Tine Nielsen.

Ønsker man eksempelvis at fjerne en bærende væg, er der flere måder at løse det på. I mange tilfælde kan væggen erstattes med en jernbjælke, og hvis økonomien er til det, kan bjælken måske skjules i loftet.

Selv hvis konstruktionen ikke tillader at væggen erstattes, kan man måske få samme effekt ved at lade lidt af væggen stå i siderne og på den måde alligevel få et mere åbent rum.

Udnyt kælderen til “aflastningsplads”

Har du et hus med en uudnyttet kælder, overvejer du måske at ombygge kælderen, og det er der også mange fordele ved, men vær opmærksom på, at kælderen ikke må bruges til beboelse.

»Kælderen må ikke indrettes til bolig, og det er altså fordi, hensynet til din sundhed vejer tungt. Selv i en tør kælder ophober der sig fugt, når man bor der, og så ødelægges indeklimaet, så det er ikke sundt at bo i en kælder,« forklarer Tine Nielsen, som understreger, at hendes anbefaling ikke kun bygger på, at det er ulovligt at indrette bolig i kælderen.

»Nej, det er ikke kun et spørgsmål om regler. Af hensyn til sundheden vil jeg kraftigt fraråde at indrette kælderen til beboelse,« siger fageksperten.

Mangler du penge til flytningen? Læs, hvad det koster at låne til de sidste udgifter i forbindelse med en flytning.
Hvad koster et lån til flytning? 

Der er imidlertid mange andre måder at udnytte kælderen på, som frigør plads i resten af huset. Badeværelse, vaskerum, tørrerum og opbevaring af alt fra vintertøj til det spisestel, du kun bruger til jul, kan nemt rykkes ned i kælderen. Kælderen kommer dermed til at fungere som aflastningsplads for resten af huset.

»Det er det, en kælder gør ved et hus, at man har meget bedre plads i selve boligen. På den måde kan det give kæmpe værdi med en kælder,« mener Tine Nielsen.

Hvis du har en idé til udnyttelse af kælderen, som måske kan ligge på grænsen for, om det er beboelse, kan du få din kommune til at vurdere projektet. I sidste ende er det nemlig deres afgørelse, om der er tale om beboelse.

»Reglerne på området er blevet skærpet, og eksempelvis et kontor kan både betragtes som et opholdsrum og som et hobbyrum, så der er det vigtigt at få kommunens vurdering,« siger hun.

Byg den rigtige tilbygning

Overvejer du at bygge en ny bygning i forlængelse af, eller ved siden af, dit hus, kræver det først og fremmest en byggetilladelse. Det stiller en række krav til dine forberedelser for at undgå, at planerne skal laves om eller helt skydes ned af kommunen.

For at byggetilladelsen går igennem, skal du blandt andet have styr på byggeprocenten, afstandsforhold til skel og lokalplanerne i kommunen.

CTA - Nyhedsbrev tilmelding3.png

Byggeprocent

Der er sat en begrænsning på, hvor stor en procentdel af din grund, der må bebygges. Du bør derfor tjekke, hvor denne grænse går, og om en tilbygning risikerer at hæve byggeprocenten over denne grænse.

Afstandsforhold til skel

Af hensyn til brandsikkerheden er der regler for, hvor tæt på skellet til nabogrunden du må bygge. Du bør derfor sikre, at din tilbygning overholder disse regler.

Lokalplanerne

Husk, at der ud over reglerne i bygningsreglementet kan være lokale bestemmelser, der gør sig gældende i dit område. Derfor bør du forhøre dig med lokalplanerne, som du typisk kan finde online eller få indsigt i ved henvendelse til rådhuset.

Forholder du dig til de ovenstående regler og bestemmelser, og selvfølgelig bygningsreglementet generelt, så har din tilbygning gode chancer for at blive godkendt.

Måske tænker du, “det er min grund, jeg bestemmer selv, hvad jeg bygger på den”, men sandheden er, at det kan få store konsekvenser, hvis du bygger uden tilladelse.

»Bygger du uden tilladelse, eller bygger du ikke det, du har fået tilladelse til, så risikerer du at blive tvunget til at rive det ned, man har skabt for egen regning. Og du kan derudover få en bøde,« fortæller Tine Nielsen.

En ulovligt opført tilbygning kan således ramme dig tre gange på pengepungen. Først ved at koste penge at opføre, dernæst ved at koste penge at rive ned og køre væk og slutteligt bøden.

Hvad koster det at låne til boligforbedringer og kan det betale sig økonomisk?
Bliv klogere i artiklen: Hvad koster det at låne til boligforbedringer?

Se projektet fra alle sider

Krav og regler fra myndighederne er dog ikke de eneste mulige benspænd for et tilbygningsprojekt. Du kan let komme til at spænde ben for dig selv og dine boligdrømme, hvis du ikke får overvejet hvert element i projektet. Og det kan være svært uden professionel erfaring.

Hvordan vil tilbygningen eksempelvis påvirke lysindfaldet i dit eksisterende hus? Vil tilbygningen gøre ét af værelserne eller måske stuen til et gennemgangsrum? Optager tilbygningen i virkeligheden den bedste del af haven? Vil tilbygningen passe godt til resten af huset?

Har du besluttet dig for at flytte til en større bolig? Se vores tjekliste til flytning, så du ikke glemmer noget. 
Huskeliste: Dette må du ikke glemme i forbindelse med flytning. 

Alle de spørgsmål og mange flere kan en arkitekt hjælpe dig til at få klarhed over. Du synes måske, der mangler større værelser i huset og tænker, der kan blive plads til dem i en tilbygning. En arkitekt kan hjælpe med at gennemskue, om du måske vil få et hus, der hænger bedre sammen, hvis du i stedet flytter køkkenet ud i den nye tilbygning og udvider de eksisterende værelser, hvor de er.

»Vend altid en tilbygning med en arkitekt. Du behøver ikke nødvendigvis at få arkitektens syn på alle de små detaljer, men få projektet tænkt ordentligt igennem sammen med fagfolk,« opfordrer Tine Nielsen.

På den måde øger du også chancen for, at din tilbygning vil være med til at gøre huset mere salgbart, når den tid kommer.