Leje af trailer og pizza til vennerne: Hvad koster det at flytte?
Når du skal flytte, løber der en masse udgifter på, som rækker ud over det, du skal give for selve boligen. Få svaret på, hvad en flytning koster.
Tænker du, at flytteudgifterne er klaret med penge til maling, leje af en trailer og flyttepizza til de venner, som hjælper til? Så skal du måske tage at læse med her, hvor vi fortæller, hvad det faktisk koster af flytte.
En flytning er nemlig bestemt ikke billig.
Faktisk koster en typisk flytning ifølge en analyse af det danske flyttemarked, som Dentsu Aegis Network står bag, gennemsnitligt et sted mellem 50.000 og 100.000 kroner med alle forbedringer og omkostninger til indretning af den nye bolig regnet med.
Årsagerne til de store udgifter, som danskerne gennemsnitligt bruger på en flytning, skyldes blandt andet, at danskerne hvert år køber 421.369 lamper, 331.716 gardiner, 44.826 køkkener og 147.840 forsikringer i forbindelse med flytninger.
Men betyder det så, at du nødvendigvis køber lamper og gardiner, når du flytter?
Nej, faktisk har din alder og din livssituation stor indflydelse på, hvad du køber i forbindelse med en flytning.
»Børnefamilier og ejerboligsegmentet køber særligt de større anskaffelser (køkken, bil etc., red.) i forbindelse med en flytning. De yngre skifter oftest forsikring og bank. De ældre er mere tilbøjelige til at skifte tv-/bredbåndsleverandør ved en flytning,« konkluderer Dentsu Aegis Network i analysen.
»De yngre indretter et æstetisk hjem. Jo ældre man bliver, jo mere køber man praktiske ting i forbindelse med en flytning - fordi der er en anledning til at udskifte nogle større ting,« konkluderer de.
Har du husket det hele i forbindelse med en flytning?
Se vores gratis huskeliste til flytning lige her
Ekspert: Så meget koster en flytning
Udgifterne er ikke gjort med at afsætte penge til forbedringer på din nye bolig og indretningen af den. For der er mange andre udgifter, som du ikke kan slippe for, når du køber ny bolig. Mange af udgifterne handler om administrative ting.
Ifølge Preben Merrild Angelo, som er direktør hos RealMæglerne, der er en landsdækkende kæde af selvstændige ejendomsmæglere, kan udgifterne til en flytning sagtens snige sig over 100.000 kroner.
»Når du skal flytte, er der udgifter til en ejendomsmægler, køberrådgivning, optagelse af et realkreditlån og finansiering af boligen, tilstrandsrapport, energiattest, skødet, berigtigelse og den tinglyste adkomst. Typisk vil de udgifter løbe op i omkring 80.000 kroner,« fortæller Preben Merrild Angelo.
Derudover skal du tænke på de praktiske flytteudgifter.
»Skal du leje en flyttebil, eller kan du selv klare flytningen og nedpakningen af dine ting? Hvis man tager et typisk flyttelæs, skal man nok regne med udgifter på 20.000 kroner, så for 100.000 kroner vil de fleste som en gennemsnitsbetragtning være i stand til at flytte og have indregnet det hele.«
Udgifter til et lån
En god idé er at lægge et flyttebudget, så du ved, hvor mange penge du skal regne med at bruge på selve flytningen og de udgifter, der relaterer sig til det.
Et flyttebudget kan du som køber få hjælp til at lægge ved at kigge på salgsopstillingen. Når du lægger dit flyttebudget, kan du nemlig få et indblik i en del af udgifterne via salgsopstillingen, f.eks. hvad tilstandsrapport, skøde etc. koster.
Hvorfor flytter vi danskere? Flytter du af samme årsag? Find ud af det i artiklen her.
Læs artiklen: Her er de væsentligste årsager til, at danskerne flytter
»Læg et budget således, at du har cirka 80.000 kroner til de her ting, mens du også skal have til udbetalingen til huset. Udbetalingen ligger på 5 procent,« fortæller Preben Merrild Angelo.
»Så hvis kontantprisen på et hus er 1,6 millioner kroner, og du så skal lægge 5 procent i udbetaling, er det 80.000 kroner. Hvis du skal have flytteudgifterne oven i, lander vi alt i alt på 180.000 kroner, og så er du godt på vej,« siger han.
Det køber vi, når vi flytter:
- 47 procent køber lamper.
- 44 procent køber møbler.
- 37 procent køber gardiner.
- 34 procent køber opbevaring.
- 31 procent køber planter.
- 30 procent køber badeværelsesartikler.
- 29 procent hårde hvidvarer.
- 24 procent køber køkkenudstyr.
- 17 procent tv og hi-fi.
Kilde: Dentsu Aegis Network
Det gør vi også, når vi flytter:
- 33 procent skifter tv-/bredbåndsudbyder
- 23 procent skifter forsikring
- 17 procent skifter el-leverandør
- 11 procent skifter bank
Kilde: Dentsu Aegis Network