Hvad koster tagrenovering?

Trænger dit tag til en kærlig hånd? Læs med her, hvor vi gennemgår, hvornår du bør skifte taget ud, og giver dig et overblik over, hvad tagrenovering koster.

Er dit tag gammelt og måske lidt utæt, så er det på tide at overveje en tagrenovering, men priserne kan svinge meget. Derfor har vi samlet nogle informationer om tagrenovering, hvornår du bør skifte taget, og vi giver også en oversigt over, hvordan du kan regne en omtrentlig pris ud på en renovering af dit tag.

 

Hvornår bør du renovere taget?

Lidt forsimplet kan man sige, at du bør skifte dit tag, hvis det er utæt. Det fortæller Michael Bloch, der er arkitekt og direktør i rådgivningsfirmaet Compara.

»Det er ikke for at være provokerende, men som udgangspunkt bør du skifte taget, hvis det er utæt. Et tag bliver imidlertid ikke utæt fra den ene dag til den anden, så det handler selvfølgelig om at vise rettidig omhu,« siger han og tilføjer, at det nogle gange kan betale sig at reparere små utætheder og derved forlænge tagets levetid.

Overvejer du et lån, kan du blive klogere på faldgruberne lige her:
Trænger boligen til forbedringer? Disse 5 fejl må du ikke begå, når du tager et lån

Der er dog også andre situationer, hvor det kan være en god idé at udskifte taget, som lægger sig til din konkrete økonomiske situation og din boligs øvrige stand.

Overordnet nævner Michael Bloch følgende tre situationer, hvor det kan give mening at renovere taget:

 • Taget er utæt og reparation kan ikke svare sig.
 • Du har tænkt dig at bo i huset i mange år, og renten er fordelagtig.
 • Du skal lave andre ombygninger eller en tilbygning, hvor det giver mening også at lave en generel tagrenovering.

Hvad er fordelen ved at renovere taget?

Det er klart, at der er en umiddelbar fordel i at udskifte taget, hvis det er utæt, men mange oplever yderligere fordele. Et nyt tag er for eksempel bedre isoleret og ikke bare vandtæt, men typisk også mere vindtæt.

»Uanset isoleringen kan der være problemer med træk fra tagkonstruktionen, og det resulterer i en generel underafkøling af huset, som øger varmeforbruget,« fortæller Michael Bloch.

En tagrenovering kan afhjælpe disse trækproblemer og give besparelser på energiregningen. 

Derudover åbner en tagrenovering for at foretage ændringer, der forbedrer din bolig.

»Et nyt tag giver nye muligheder for at etablere en kvist eller ovenlysvinduer, som øger din livskvalitet,« siger arkitekten.

CTA_1200x600_Energi Plus lån_2.jpg

Hvad indgår i prisen på et nyt tag?

Prisen på tagrenovering er afhængig af en række specifikke forhold, og du gør derfor klogt i at indhente konkrete tilbud, hvis du vil vide noget præcist om, hvad et nyt tag koster til din bolig. Til gengæld præsenterer vi herunder nogle omtrentlige priser, som du kan bruge til at danne dig et indtryk af, hvad et nyt tag kan koste.

Prisen er som udgangspunkt sammensat af forholdene indeholdt i følgende tre områder:

 • Materiale på under- og overtag
 • Tagets form
 • Størrelsen af taget i forhold til kompleksiteten af arbejdet

Materiale

Et tag kan dækkes af en række forskellige materialer, og prisen på en tagrenovering varierer selvfølgelig afhængigt af dit valg. Du kan typisk vælge mellem materialer som bølgeeternit, skifereternit, teglsten og naturskifer, hvor naturskifer er det dyreste og bølgeeternit det billigste.

De fleste materialer ligger dog ikke særligt langt fra hinanden prismæssigt, fortæller Michael Bloch.

»Det er egentlig meget enkelt, for der er bølgeeternit, og så er der alle de andre. Det skyldes, at bølgeeternit ikke behøver et undertag. Dertil kommer, at pladerne er relativt billige og nemme at montere,« oplyser direktøren for Compara.

Du vil derfor se, at prisoverslagene længere nede i artiklen er delt i “bølgeeternit” og “andre materialer”.

Hvad er den klimavenlige løsning?

Det er altid interessant at kigge på, hvordan byggematerialer påvirker klimaet, men lige i forbindelse med tagbelægning er der ifølge direktøren for Compara ikke en klar vinder. 

Vil du vide mere om bæredygtighed i forbindelse med byggeprojekter, så læs med her:
På med arbejdshandskerne: Hvad er bæredygtigt byggeri og renovering?

»Det samlede klimaregnskab er svært at gøre op, for eksempelvis tegl og skifer er tunge at producere, men de holder til gengæld væsentligt længere end de andre materialer,« siger Michael Bloch.

Dermed kræver det en "fintælling" at afgøre hvilket materiale, der er mest klimavenlig. En fintælling som direktøren ikke er bekendt med skulle eksistere. Endnu.

Undertag

Hvis du ikke skal beklæde taget med bølgeeternit, skal der laves et undertag. Et undertag er et ekstra tag under den synlige tagbelægning, som øger tætheden overfor al slags nedbør samt kondens, som kan opstå på undersiden af nogle materialetyper.

Der findes overordnet tre typer undertag:

 • Masonit, som er det billigste
 • Banevare, der er en membran og prismæssigt på et middelniveau
 • Træ med tagpap, som er den dyreste løsning

Tagets form

Det næste, der har indflydelse på prisen, er tagets form. Der er nemlig forskel på, hvad arbejdet kræver, afhængigt af om der for eksempel er tale om et fladt tag, sadeltag eller mansardtag, der begynder med at gå næsten lodret op for så at slå et knæk ind mod midten.

Det betyder også noget for den samlede pris, om huset er i ét plan, halvanden etage eller to etager. Der skal nemlig et stillads til for at muliggøre arbejdet, og jo højere huset er, jo større stillads skal der til.

Størrelse vs. kompleksitet. 

Det ligger lige til højrebenet, at et større tag også koster mere, idet der skal bruges flere materialer og mere arbejdstid. Imidlertid kan man sige stort set det samme om et tag, hvor der er mange detaljer, ovenlysvinduer, flere niveauer eller mange knæk.

»Derfor kigger vi på størrelsen overfor kompleksiteten, og du kan derfor opleve, at et tag med mindre tagareal, men med mange detaljer og knæk kan koste mere end et tag med et stort areal, men som er ukompliceret,« siger Michael Bloch.

Sådan beregner du din pris på nyt tag

Priserne på et nyt tag er kvadratmeterpriser, som inkluderer leje af stillads, nedtagning af eksisterende tag, isolering, etablering af undertag og montering af ny tagbelægning. 

Udgangspunktet for priserne er desuden, at der er tale om et tag uden komplikationer som ovenlysvinduer og knæk i taget.

For at beregne din pris ganger du den pris, der passer bedst til din boligsituation, med antallet af kvadratmeter på taget af din bolig.

Du kan også få indblik i tre priseksempler på et nyt køkken. Klik på linket herunder:
Hvad koster et nyt køkken?

Pris for nyt tag uden komplikationer: 

 • Etplanshus med bølgeeternit 950 - 1.400 kr. pr. kvadratmeter
 • Etplanshus med andre materialer 1.900 - 2.500 kr. pr. kvadratmeter
 • Hus på halvanden etager 2.200 - 3.500 kr. pr. kvadratmeter

Mansardtag kræver dobbelt stillads og tagrender på begge dele af taget og er på alle måder en mere kompliceret affære. Derfor ligger kvadratmeterprisen på renovering af mansardtag på mellem 3.200 og 4.500 kr.

Sådan kommer du i gang med renovering af tag

Et nyt tag er en forholdsvis stor “operation”, og derfor kan det være en god idé at indhente mere end ét tilbud på opgaven. Til gengæld kan det være svært for almindelige mennesker at stille opgaven på en måde, som sikrer, at entreprenørerne giver tilbud, der er direkte sammenlignelige.

Desuden er der mange valg i processen, som kræver faglig viden, og derfor anbefaler Michael Bloch, at man henvender sig til en rådgiver, hvis man går med tanker om at renovere taget.

»Hos en rådgiver får I udarbejdet en detaljeret projektbeskrivelse på en teknisk rigtig løsning, og med den som udgangspunkt kan udbudsmaterialet lettere sammenlignes,« siger han.

Det er vigtigt, for ellers risikerer du at modtage tilbud, som indholdsmæssigt er så forskellige, at det ikke giver mening at sammenligne dem.

»På det grundlag kan du ikke vurdere, om den bedste pris også giver den bedste løsning,« forklarer direktøren for rådgivningsfirmaet Compara.

Rådgivningen koster selvfølgelig nogle penge, men ifølge Michael Bloch vil du kunne tjene udgiften hjem på den besparelse, der ligger i at vælge den rigtige løsning på et velinformeret grundlag.