Hvad koster en ny have?
Hvis haven ser træt og kedelig ud året rundt, er det måske på tide at starte forfra, men hvad koster en ny have egentlig? Bliv klogere her.
Haven kan være et fristed, hvor vi kan flygte lidt fra dagens forpligtelser og få kickstartet vores sanser. Haven kan imidlertid også være en lidt kedelig omgang hvis haven er blevet ignoreret i længere tid eller du måske har købt et helt nyt hus, som endnu ikke har en have.
Står haven ikke til at redde, eller trænger du blot til at begynde forfra, kan du anlægge en ny have. Det kan godt være et stort arbejde, og det kan også godt løbe op prismæssigt, men her får du nogle gode råd fra havearkitekt Janne Fuglsang, som har 16 års erfaring med at hjælpe private med deres haver.
»Det vigtigste er at få lagt en overordnet plan for haven, som gør det nemmere for dig at prioritere din indsats såvel som din økonomi,« siger Janne Fuglsang.
Planen skal gerne indeholde alle de større elementer, der skal indgå i haven som for eksempel indkørsel, terrasse, sandkasse, trampolin, tørrestativ, højbede, urtehave og andre ønsker.
Det kan være fristende at få lavet det hele i én omgang, men det er ikke nødvendigt.
»Der kan være en økonomisk fordel i at få lavet alt på én gang, men hvis økonomien ikke er til det, er det også fint at tage deti etaper,« siger Janne Fuglsang.
Noget af det, som fylder mest i regnskabet over en ny have, er brug af maskiner og arbejdskraft. Lægger du en plan, kan du undgå at skulle tilkalde maskiner og håndværkere af flere omgange.
»Det grove arbejde bør du få gjort på én gang, så maskinparken kun skal have adgang én gang. Så der er lidt logistik dér, der skal gå op,« siger havearkitekten.
Hvis du er i tvivl om hvor du bør begynde i haven, foreslår Janne Fuglsang, du begynder et sted, som du kan bruge til noget med det samme.
»Man skal sørge for at få lavet terrassen først, så man kan gå og nyde den med det samme - i det hele taget er det smart at starte med noget, der har god brugsværdi,« siger hun.
Pris for en ny have
Hvis du flytter ind i et nybygget hus, er jorden typisk helt bar, hele vejen rundt om huset, og ofte vil det øverste lag på dele af grunden være grus. Det er en situation, hvor du ikke har noget valg andet end at starte fra bunden af og anlægge en ny have.
Når der på den måde ikke er noget i forvejen at gå ud fra, bliver det alt andet lige en bekostelig affære, men du vil typisk kunne lægge finansieringen ind som en del af lånet til huset.
Det kræver imidlertid, at du har en realistisk prissætning at gå ud fra, og Janne Fuglsangs erfaring er, at typehusfirmaerne ofte undervurderer, hvad haven koster.
»Mange typehusfirmaer oplyser, at det koster omkring 100.000 kr. at anlægge en have, men min erfaringer er, at det nærmere er i omegnen af 150.000 kr. for at få lagt belægning, græs og sat en hæk med professionel hjælp,« fortæller havearkitekten, som påpeger, at det er muligt at lave noget af arbejdet selv og derved spare penge.
Pris for at forny sin have
Har du en have, som trænger til at blive anlagt på ny, er det, ifølge Janne Fuglsang, anderledes svært at komme med et konkret bud på, hvad projektet koster.
»Det betyder meget for prisen, hvor meget man selv er indstillet på at lave i haven, hvilke materialer, planter og træer man vil have, hvor stor haven er, og om der eksempelvis er behov for at beskære træer og buske, eller måske køre jord væk fra grunden,« fortæller hun.
Der er således rigtig mange variabler, som påvirker den endelige pris. Derfor vil vi se nærmere på de forskellige dele af haven og de overvejelser, der påvirker prisen for at forny sin have. På den måde bliver du klogere på, hvordan dine valg påvirker prisen.
Når du overvejer dine muligheder for at anlægge en terrasse, så betyder materialevalget meget. Der er nemlig stor forskel på prisen, hvad enten du bestemmer dig for betonfliser, en træterrasse eller sten af naturmaterialer.
»Start med at finde ud af, hvordan terrassen skal se ud, for den samme indretning kan justeres op eller ned i pris med materialerne,« siger Janne Fuglsang.
Betonfliserne er det billigste, men det kan være en fordel at vælge de dyrere sten af naturmaterialer på længere sigt.
»Hvis økonomien tillader det, vil jeg altid vælge et naturmateriale som tegl, granit eller noget andet i stedet for sten produceret af beton. Beton er kun pænt i 10 til 15 år, hvor teglklinker nærmest holder evigt, så der er flere måder at se på budgettet på,« fortæller hun.
Skal du have ny terrasse, vil du opleve, at arbejdslønnen optager en stor del af regningen, og det samme gør den maskinkraft, der skal til at anlægge terrassen. Som med alt andet i haven kan du spare penge ved at udføre noget af arbejdet selv, og du kan sagtens snakke med håndværkerne om, hvad der er realistisk, du selv laver.
Planterne - start med at tænke i havens rammer
Når du overvejer planterne i haven, så start med at overveje de store elementer som buske, hække og træer. De planter, som danner rammer, bør du starte med, og derefter kan du “fylde huller ud” med blomsterbede og krukker.
»Der er mange i dag, som ikke har super meget forstand på planter, og faren ligger i at gå til en planteskole og bare købe det, der lige er i blomst på det tidspunkt uden, at vide hvilke forhold, blomsterne fungerer bedst under, og hvor meget de kommer til at fylde i haven,« siger Janne Fuglsang.
Derfor er det en god idé at snakke med nogen, som har det forkromede overblik, og som kan hjælpe med at sammensætte en række forskellige planter til din have, så der er blomster det meste af året, og du ved, hvordan de skal passes.
Det er først og fremmest de planter, du vælger, der bestemmer prisen, men størrelsen betyder også noget.
»Skal du købe en bøgehæk, er det meget billigere at købe små planter og lade hækken vokse til i stedet for at købe hækken i fuld højde. Det er i det hele taget noget, du kan bruge i din prioritering - hvor er det vigtigt for dig, planterne har en vis størrelse fra starten, og hvor betyder det ikke så meget?« forklarer Janne Fuglsang.
Det gælder også græsplænen, som mange vælger at anlægge med rullegræs, og havearkitekten medgiver da også, at det giver et pænt resultat.
»Den ser da flot ud, når den lige er rullet på, men du skal stadig vente med at tage den i brug, til græsset er groet fast til underlaget. Du skal måske vente lidt længere, hvis du selv sår græs, men det er en del billigere,« siger hun.
Professionel hjælp efter dit budget
At få noget professionel hjælp til dit haveprojekt er selvfølgelig ikke gratis, men omvendt er det heller ikke en situation, hvor du enten skal “købe hele pakken” eller slet ikke.
Hos Fuglsang Haver tager Janne 2.700 kr. for et konsulentbesøg på 1,5 time. Skal hun udarbejde en skitseplan, som giver dig en overordnet idé om, hvad der skal ske i din have, koster det typisk omkring 7.500 kr., og endelig, hvis du hyrer Fuglsang Haver til at udarbejde en færdig plan med udgangspunkt i dine ønsker og behov, ligger prisen på mellem 10 og 15 tusinde kr.
På den måde er der altså forskellige niveauer af professionel hjælp at hente og deraf også forskellige prisniveauer.
»Mit råd er at kigge langsigtet på økonomien. Anlægsarbejdet med at hente muld ind af god kvalitet og fordele det jævnt er ikke billigt, hvis det skal gøres ordentligt, men det er vigtigt at prioritere at få det lavet rigtigt fra starten for både din haves og din økonomis skyld,« siger Janne Fuglsang.
Du får nemlig ikke noget godt ud af de dyrt indkøbte planter, hvis muldlaget er for tyndt eller af for ringe kvalitet.