Hvad koster det at låne til en varmepumpe?

En varmepumpe er en energieffektiv måde at varme boligen op på, og et oplagt valg, hvis du vil væk fra fossile brændstoffer. I denne artikel ser vi på, hvad et lån til at skifte til en varmepumpe kan koste.

Der kan være både økonomiske, miljømæssige og moralske grunde til at skifte fossile brændstoffer ud, men når varmekilden til boligen skal udskiftes, bliver det typisk dyrere, end man lige kan afsætte i det månedlige rådighedsbeløb. Derfor ser vi med denne artikel nærmere på, hvordan et lån til at skifte varmekilden ud med en varmepumpe kan se ud.

Vi skriver “kan”, fordi der er mange individuelle forhold omkring din konkrete økonomiske situation, valget af varmepumpe, prisen og eventuelle tilskud, som vil påvirke den endelige pris og derfor også et faktisk lån.

Hvilken varmepumpe?

En varmepumpe trækker energi ud af luften eller jorden og overfører denne energi til en kølevæske, som dermed bliver varmet op og faktisk fordamper. Når denne damp komprimeres, stiger temperaturen og varmen kan bruges til at opvarme luften inden døre eller brugsvandet i boligen til brug i radiatorer, haner og badeværelset.

Der findes tre forskellige typer varmepumper:

  • Luft til luft-varmepumpe, som trækker energi ud af luften udendørs og varmer luften op indendørs.
  • Luft til vand-varmepumpe, som trækker energien ud af luften udendørs og varmer brugsvandet op til brug i radiatorer m.v.
  • Jord til vand-varmepumpe, som trækker energien ud af jorden og varmer brugsvandet op til brug i radiatorer m.v. Denne type kaldes også et jordvarmeanlæg.

Den første er den billigste at få installeret, men den benyttes primært i sommerhuse eller som supplerende varmekilde, hvis man har elvarme eller lignende. Den tredje mulighed, jordvarme, er den mest omstændige at få installeret og den dyreste.

Luft til vand-varmepumpe er den mest almindelige, og har man i forvejen radiatorer og rør til varmt brugsvand, er installationen af denne varmepumpe forholdsvis enkel.

Hvad koster en varmepumpe?

De tre typer varmepumper er ret forskellige, og det afspejles også i prisen. Dertil kommer dine specifikke forhold, som har indflydelse på, hvilken størrelse varmepumpe du skal have installeret, og hvor omfattende installationen bliver.

En luft til luft-varmepumpe er den billigste at få installeret, men den benyttes primært i sommerhuse eller som supplerende varmekilde, hvis man har elvarme eller lignende. Jordvarme er den mest omstændige at få installeret og den dyreste.

Luft til vand-varmepumpe, er den mest almindelige, og har man i forvejen vandbårne radiatorer, er installationen af denne varmepumpe forholdsvis enkel. Ifølge SparEnergi.dk koster en varmepumpe af denne type inklusiv installation typisk mellem 90.000 og 120.000 kroner.

Lån til varmepumpe – Hvad koster det?

Santander tilbyder et såkaldt Energi Plus-lån specielt til energiforbedringer i hjemmet. Du kan læse mere om et Energi Plus-lån her, og der er også en låneberegner, som giver et indtryk af, hvordan et lån af denne type kan tage sig ud. Et endeligt lån beregnes individuelt ud fra din konkrete økonomiske situation, mens låneberegneren tager udgangspunkt i optimale kreditvilkår og den laveste rente på et Energi Plus-lån.

I nedenstående eksempler er der medregnet etableringsomkostninger, som udgør tre procent af lånet, samt et månedligt kontogebyr på 25 kr. pr. måned.

Låneberegneren kan indstilles med intervaller af 5.000 kr., og vi går i eksemplet efter at dække hele beløbet til både indkøb og installation af en luft-til-vand varmepumpe. Den typiske pris ligger som nævnt mellem 90.000 og 120.000 kroner, og vi har valgt at tage udgangspunkt i et “worst case”-scenarie.

Derfor angiver vi lånebeløbet til 120.000 kr., og herunder finder du to eksempler, hvor løbetiden er på henholdsvis 5 og 10 år:

Et Energi Plus-lån på 120.000 kr., der betales tilbage på fem år:

  • ÅOP 6,85 %
  • Variabel debitorrente 4,95 %
  • Samlede kreditomkostninger 21.359 kr.
  • Samlet tilbagebetaling i alt 141.359 kr.
  • Månedlig ydelse 2.356 kr.

Et Energi Plus-lån på 120.000 kr., der betales tilbage på 10 år:

  • ÅOP 6,14 %
  • Variabel debitorrente 4,95 %
  • Samlede kreditomkostninger 39.641 kr.
  • Samlet tilbagebetaling i alt 159.641 kr.
  • Månedlig ydelse 1.331 kr.

Som det fremgår af eksemplerne, bliver lånet samlet set dyrere, jo længere løbetiden er, mens den månedlige ydelse bliver lavere. Derfor handler det om at finde en balance i lånet, hvor du kan betale ydelsen uden at sidde for hårdt i det samtidig med, at løbetiden ikke er længere end nødvendigt.

På den måde sikrer du, at du ikke betaler mere end nødvendigt for lånet.

Hvis du sidder i en bolig med friværdi, kan det være en mulighed at omlægge lånet og benytte noget af friværdien til installationen af en varmepumpe. Der er altid nogle udgifter forbundet med en omlægning, så det er ikke sikkert, det er en billigere løsning, men det kan være værd at regne på.

CTA_1200x600_Energi Plus lån_2.jpg