Hvad koster det at låne til ny have?
Hvis du overvejer at anlægge en ny have med både planter, buske og terrasse, kan det være nødvendigt at få hjælp til finansieringen. Bliv klogere på, hvad et lån til have koster her.
Ser haven lidt træt ud, eller er du flyttet ind et sted, hvor haven har måttet passe sig selv i en længere periode, kan det være tid til at starte forfra.
Det kan imidlertid godt løbe op i tusinder af kroner alene i planter, og skal der anlægges terrasse og måske etableres havebelysning, løber prisen for alvor op.
Og så har vi endnu ikke snakket om at få professionel hjælp til planlægning og udførelse.
Hvis du har brug for hjælp til finansieringen af din have, findes der forskellige lånemuligheder, som du kan benytte dig af. Hvilken mulighed, der passer bedst til dig, handler om dine individuelle, økonomiske forhold, så læs med herunder, hvor vi gennemgår mulighederne for dig.
Hvordan finder du et billigt lån til en ny have?
Der er flere ting, som påvirker, hvad lånet kommer til at koste. Lånebeløbet, renten, løbetiden og den månedlige ydelse har alle indflydelse på den samlede omkostning, og det lyder måske som om, du skal have styr på mange ting, men det behøver ikke være så svært.
Kigger du på forskellige lånetilbud, kan du sammenligne ÅOP, årlige omkostninger i procent, og på den måde nemt spotte det billigste lån. Husk blot, at vilkårene på de forskellige lån skal være de samme, altså samme løbetid og lånebeløb.
Overordnet er det en god idé at gøre følgende, når du overvejer at anlægge ny have med lånte penge:
- Find ud af, hvad en ny have vil koste, og dermed, hvor meget du skal låne.
- Dan et overblik over din økonomi, så du kender dit råderum, ved at lægge et budget.
- Indhent forskellige tilbud på et passende lån og sammenlign ÅOP for at finde det lån, der passer til dig.
Hvad koster en ny have?
Lånet afhænger blandt andet af lånebeløbetog dermed den nye haves pris. Derfor tager vi et kort blik på prisen på en ny have.
Det vil alt andet lige være meget individuelt, hvad en ny have koster, da prisen i høj grad afhænger af, hvor stor haven er, hvilke planter, buske og træer du køber, hvem der udfører arbejdet, og hvad du ellers måtte finde på at indrette uderummet med.
Når det er sagt, mener landskabsarkitekt Susanne Wagner, at blomster og planter til en normal parcelhushave på omkring 700 kvadrater ligger på ca. 20.000 kr. Hvis du får hjælp af en anlægsgartner eller landskabsarkitekt til planlægningen af haven, vil det typisk løbe op i mellem 6.000 og 11.000 kr.
Såfremt du skal have lagt en terrasse, for eksempel med skifersten, skal du regne med ca. 800 kr. pr. kvadratmeter i sten alene. En terrasse på 24 kvadratmeter vil altså koste 19.200 kr. i sten, og så kommer andre materialer, som fugesand, samt eventuel arbejdstid oveni.
Inden du får købt nye havemøbler, puder og belysning, kan et haveprojekt altså godt nå op over 55.000 kr.
I det næste vil vi derfor præsentere de forskellige lånemuligheder, som de ser ud for et lån i den størrelsesorden.
Realkreditlån til ny have
Hvis du ejer et hus med have, har du formentlig også et realkreditlån, og til større istandsættelser, forbedringer og investeringer i huset, er det oplagt at se på en udvidelse af dette lån. Realkreditlånet har som udgangspunkt en lav rente, og lånet løber over lang tid, hvilket tilsammen betyder, at du betaler en lav månedlig ydelse for lånet.
Det kræver selvfølgelig, at du har friværdi i boligen, men de 55.000 kr., vi her tager som udgangspunkt, vil de fleste formentlig have plads til i friværdien.
En omlægning af realkreditlånet, eller et tillægslån, kan imidlertid have forholdsvis høje etableringsomkostninger. Derfor bliver realkreditlånet ofte anbefalet i forbindelse med større beløb på omkring 300.000 kr. eller derover.
Med mindre din nye have bliver anlagt som led i et større ombygningsprojekt, er det ikke sikkert, realkreditlånet vil være den billigste løsning, da etableringsomkostningerne formentlig vil udligne renteforskellen til andre låntyper.
Privatlån og banklån til ny have
Det, der gør, at realkreditinstituttet kan give en lav rente, er, at der bliver optaget pant i boligen, som giver låneudbyderen en sikkerhed. Det selv samme er med til at fordyre lånet i etableringsfasen.
Til mindre lån på op til et par hundrede tusinde er privatlånet, eller banklånet, derfor et oplagt alternativ. Med denne låntype optages der nemlig ikke pant. Der stilles ikke sikkerhed for lånet, og derfor er processen nemmere, billigere og hurtigere.
Det betyder samtidig, at renten typisk er højere end hos realkreditinstituttet, men du kan få en ret favorabel rente, hvis du har mulighed for at betale lånet af på forholdsvis kort tid.
Hvad koster det at låne til en ny have?
Lad os nu se på et eksempel på, hvad et privatlån, altså et lån uden sikkerhed, på 55.000 kr. vil koste.
Det er lidt firkantet sagt balancen mellem renten, løbetiden og etableringsomkostningerne, der bestemmer, hvad lånet koster.
Kigger du på en låneberegner på nettet, vil den typisk tage udgangspunkt i den lavest tilgængelige rente. Den rente, du får opgivet i et konkret tilbud, kan derfor se anderledes ud. Dertil kommer, at renten typisk er variabel ved denne låntype, hvilket vil sige, at den kan ændre sig i løbet af lånets løbetid.
Løbetiden bestemmer du selv, og det er her, det er vigtigt, du har lagt et budget, for løbetiden har stor indflydelse på den månedlige ydelseog de samlede omkostninger.
Når det gælder etableringsomkostningerne, er de, modsat renten og løbetiden, faste.
Finansiering af en ny have med Santander Privatlån
I vores eksempler, ser vi på, hvor meget det koster at låne 55.000 kr. med Santander Privatlån.
I det første eksempel låner vi pengene og betaler dem tilbage på tre år:
- ÅOP 10,16%
- Variabel debitorrente 6,95%
- Samlede kreditomkostninger 8.625 kr.
- Samlet tilbagebetaling i alt 63.625 kr.
- Månedlig ydelse 1.768 kr.
Sætter vi løbetiden op til det dobbelte, altså 6 år, ser eksemplet således ud:
- ÅOP 9,08%
- Variabel debitorrente 6,95%
- Samlede kreditomkostninger 15.827 kr.
- Samlet tilbagebetaling i alt 70.827 kr.
- Månedlig ydelse 984 kr.
Det er altså blevet dyrere at låne til en ny have, fordi løbetiden er længere.
Den månedlige ydelse er til gengæld blevet lavere, og derfor kan dette lån nemmere passes ind i en stram hverdagsøkonomi.
Hvis du er nysgerrig på, hvordan dine lånemuligheder ser ud, kan du benytte låneberegneren hos Santander, eller du kan ringe på telefon 70 21 31 31.